Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Miercuri, 11 Decembrie 2024
Hilti
Home - Stiri - Produse & Tehnologii - Conditiile NZEB pot fi indeplinite cu orice sistem de profile din PVC VEKA de Clasa A
Conditiile NZEB pot fi indeplinite cu orice sistem de profile din PVC VEKA de Clasa A
Produse & Tehnologii Publicat de AG&F 21 Aug 2024 10:55
Daca nu ti-ai trecut locuinta printr-o renovare majora sau nu ti-ai construit o casa noua din 2021 pana acum, este foarte posibil ca nZEB sa fie doar un termen de care ai mai auzit prin presa, pe la colegi sau in discutiile cu prietenii. Dar daca ai ajuns la acest articol, probabil te pregatesti acum pentru o astfel de investitie. In primul rand, e bine sa stii ca nZEB a devenit in ianuarie 2021 standard obligatoriu in toate statele Uniunii Europene, inclusiv Romania. Prin urmare, constructia sau renovarea majora a oricarei cladiri cu ocupare umana (inclusiv apartamente), la care sunt asigurate cel putin incalzirea, apa calda de consum si iluminatul, se face obligatoriu cu respectarea standardului nZEB. Cateva exemple de cladiri ar fi casele de locuit, cladirile de birouri, scoli, spitale, hoteluri si restaurante, sali de sport si cladiri destinate serviciilor de comert.
Documentul oficial care detaliaza in Romania metodologia de calcul a performantei energetice a cladirilor este indicativul Mc 001-2022, iar daca te intrebi ce inseamna o renovare majora, ea se refera la lucrarile proiectate si efectuate la anvelopa unei cladiri existente si/sau la sistemele tehnice ale acesteia, ale caror costuri depasesc 25% din valoarea de impozitare a cladirii. Ce mai trebuie stiut este ca acest procent ia in considerare doar valoarea cladirii propriu-zise, nu si pe cea a terenului pe care este construita.
 
Ce inseamna o cladire nZEB
nZEB provine de la nearly Zero Energy Building si se refera la cladirile al caror consum de energie este atat de scazut incat se apropie foarte mult de consumul zero, specific caselor pasive. Mai exact, acest nou standard obligatoriu prevede ca orice proiect de casa sau de renovare majora a unei cladiri sa ia in considerare o anvelopare termoizolanta si echipamente care sa-i reduca consumul de energie pana aproape de zero. Mai mult, alimentarea cu energie a cladirilor nZEB trebuie facuta in proportie de minimum 30% din surse regenerabile si generata la fata locului sau pe o raza de 30 de km fata de locatia cladirii. Sursele de energie regenerabila pot fi bine-cunoscutele sisteme fotovoltaice si turbine eoliene sau instalatii care exploateaza energia geotermala, hidroenergia, biomasa certificata, biocombustibilii, gazul rezultat din deseuri sau cel provenit din tratarea apelor uzate. Anvelopa unei cladiri reprezinta toate elementele care despart spatiul interior de cel exterior si includ pereti, ferestre, usi, terase si invelitori pentru acoperis.
Chiar daca si inainte de 2021 multi dintre consumatori optau pentru termoizolarea peretilor, ferestre si usi eficiente energetic, datorita confortului ridicat si costurilor scazute cu incalzirea/racirea in timpul exploatarii cladirii, odata cu implementarea standardului nZEB toate acestea au devenit obligatorii. Mai mult decat atat, pentru a obtine autorizatiile necesare constructiei/renovarii majore sau aprobarea unui credit verde, termoizolarea peretilor si a invelitorii, ferestrele si usile termoizolante, trebuie sa fie certificate ca ofera intr-adevar performantele pe care le promit. Astfel de solutii certificate, desi par mai scumpe decat solutiile cu provenienta si performante incerte, garanteaza ca investitia se va amortiza rapid, multumita facturilor mai mici la energie. Garantat este si confortul pe termen lung, iar in cazul ferestrelor si usilor cu sisteme VEKA de Clasa A, aceste doua beneficii raman valabile pana la 50 de ani. In afara de termoizolare si provenienta energiei, cladirile nZEB mai presupun echipamente eficiente pentru iluminat si incalzire/racire, solutii inovatoare precum cele de ventilatie cu schimb de energie, cat si prevenirea risipei cu ajutorul automatizarilor si a termoizolarii conductelor.
 
 
Cladirile de tip nZEB asigura beneficii pe termen lung
Pe langa avantajele evidente, precum reducerea cheltuielilor cu energia si un confort sporit, o casa nZEB mai prezinta si cateva avantaje indirecte. Printre acestea se numara un strat aditional de protectie pentru intreaga cladire si un plus de liniste, ferestrele si usile termoizolante contribuind semnificativ si la izolarea fonica a constructiilor. Totodata, proiectarea si realizarea unui proiect nZEB ridica nivelul de calitate al acestor servicii, furnizorii fiind nevoiti sa apeleze la serviciile unui auditor independent in vederea eliberarii certificatului energetic. In ceea ce priveste producatorii de tamplarie pentru ferestre si usi termoizolante, partenerii VEKA ofera un nivel ridicat de incredere si profesionalism, fiecare dintre acestia trecand printr-un amplu proces de acreditare VEKA. In plus, producatorii certificati VEKA participa la sesiuni de perfectionare continua, in cadrul carora primesc informatii de la sursa pentru constructia si montajul corect al sistemelor VEKA de Clasa A.
Nu in ultimul rand, un avantaj major al cladirilor nZEB este acela ca reduc consumul de resurse si emisiile de CO2. In spatiul Uniunii Europene, se estimeaza ca 40% din consumul final de energie se face la nivelul cladirilor. Asadar, reducerea acestui consum reprezinta si un pas esential pentru sustenabilitate, cat si asigurarea unui viitor durabil pentru generatiile urmatoare.
 
Importanta ferestrelor in atingerea standardelor nZEB
Ferestrele eficiente energetic au o importanta critica in ansamblul unei constructii aspirante la titlul de nZEB. Asta se intampla deoarece pana la 45% din energia termica dintr-o cladire se poate pierde la nivelul unor ferestre ineficiente. Elementul principal care ii confera unei ferestre coeficientul scazut de transfer termic este pachetul de geam termoizolant, cu doua sau trei foi de sticla. Trei foi de sticla inseamna o eficienta termica mai ridicata, care poate fi amplificata crescand distanta dintre foi si umplerea pachetului de geam cu gaz inert. Toate acestea, odata cu cresterea rezistentei termice, cresc si stresul la care este supus profilul unei ferestre. Din acest motiv, putem spune ca profilul, prin stabilitatea pe care o asigura ferestrelor si inchidere etansa, joaca de asemenea un rol critic in atingerea standardului nZEB. Cea de-a treia componenta a unei ferestre pentru case nZEB este montajul profesional, pentru ca unul deficitar poate anula practic atat eficienta vitrajului, cat si rezistenta profilului. Cunoscand toate aceste aspecte, pe langa sisteme de Clasa A, VEKA simplifica drumul spre tamplarie nZEB, colaborand doar cu parteneri capabili sa fabrice si sa monteze ferestre si usi termoizolante, respectand cele mai inalte standarde germane.
 
 
Sistemele VEKA indeplinesc cerintele nZEB pentru ferestre
Aici lucrurile sunt cat se poate de simple: cu pachetul de geam potrivit si montaj profesional, oricare sistem VEKA exclusiv de Clasa A poate depasi cerintele nZEB. Ca idee, in segmentul ferestrelor pentru cladiri nZEB, Softline 70 este solutia accesibila, Softline 76 reprezinta raportul optim pret/performanta, iar cu SOFTLINE 82 se poate duce performanta energetica la cel mai inalt nivel. In ceea ce priveste usile culisante din sticla, ambele sisteme Vekamotion 82 si Vekamotion 82MAX se preteaza montajului in case nZEB, oferind eficiente superioare celor stipulate in metodologia de calcul Mc 001. Pentru a raspunde si cerintelor estetice, toate sistemele VEKA se pot folia in peste 50 de culori RAL si imitatii de esente lemnoase, pot fi placate cu aluminiu la exterior si pot lua aspect de suprafata vopsita cu pulbere prin noua tehnologie VEKA Feinstruktur. Pentru finisaje premium in materie de culori si textura, se poate opta pentru tehnologia VEKA Spectral, o inovatie unica in domeniu, cu rezistenta garantata.
Articol publicat de VEKA Romania.
 
TSV
SISECAM
ABONARE REVISTE
rehau
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left