Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Duminica, 22 Decembrie 2024
Hilti
Home - Stiri - Produse & Tehnologii - INDUSTRIA de ferestre devine un subiect actual al automatizarii intensive
INDUSTRIA de ferestre devine un subiect actual al automatizarii intensive
Produse & Tehnologii Publicat de Ovidiu Stefanescu 02 Feb 2021 06:56
Automatizarea si-a pus puternic amprenta, in ultimele trei decenii, asupra industriei prelucratoare, in general si celei de fabricatie a tamplariei termoizolante, in special. Acest domeniu, extrem de sensibil prin impactul decisiv pe care il exercita in ceea ce priveste sustenabilitatea constructiilor (daca s-ar lua in considerare fie si numai faptul ca ferestrele repezinta cea mai vulnerabila interfata dintre mediul interior si cel exterior), a suscitat de-a lungul timpului interesul specialistilor, in incercarea lor de a identifica cele mai bune solutii automate atat in ceea ce priveste productia (pentru asigurarea calitatii solutiilor fabricate si productivitatii operatiunilor), cat si referitor la sistemele in sine. Intr-o perioada in care cea de-a patra revolutie industriala se afla in plin proces de implementare, iar digitalizarea a devenit o realitate palpabila, este cat se poate de clar ca domeniul analizat trebuie sa tina pasul si sa asigure nivelul necesar de integrare, pentru o compatibilitate perfecta in cadrul noilor retele IoT.
 
Fluxuri de productie de mare complexitate impun utilizarea echipamentelor CNC
Procesele s-au accelerat mai ales in ultimii 10 ani, cand, practic, utilizatorii din intreaga lume au inceput sa foloseasca intensiv tehnologiile smartphone - veritabile computere „la purtator” - ce au capacitatea de a rula aplicatii software de mare complexitate, care permit, printre altele, comanda la distanta si asigura o interconectare permanenta prin intermediul internetului. Inevitabil, acest mod de lucru si-a facut loc si in mediul rezidential, asa-numitele case inteligente beneficiind deja de echipamente HVAC complet computerizate, de dispozitive avansate de securitate, de asistenti virtuali capabili sa gestioneze cele mai recente inovatii din domeniul inteligentei artificiale, de sisteme integrate de iluminare si de solutii de control al ferestrelor, respectiv sistemelor de umbrire. Toate putand fi controlate prin simpla comanda a unui dispozitiv mobil de comunicare. Tendinta a facut loc, cum era de asteptat, unui aflux impresionant de solutii digitalizate inclusiv in industria producatoare de ferestre, usi si accesorii. In procesele de fabricatie, de exemplu, fluxurile de productie sunt de mare complexitate, au o durata destul de lunga si sunt deseori supuse riscului aparitiei erorii umane. Intr-o industrie in care accentul este pus pe acuratetea executiei produsului finit, pe viteza proceselor si pe consistenta acestora, implementarea tehnologiilor automate este hotaratoare, in vederea asigurarii unei compatibilitati perfecte intre caracteristicile de performanta, solicitarile clientilor si standardele din industrie. De aceea, tot mai multi furnizori de utilaje automate si-au facut un scop in a dezvolta masini tot mai complexe si mai productive, care sa vina in intampinarea exigentelor mentionate anterior. In continuare, sunt prezentate succint cateva dintre cele mai inovatoare solutii propuse de experti.
 
Sudare si debavurare in conditii de maxima productivitate
Pe segmentul echipamentelor de sudura a profilelor din PVC, indiferent daca se doreste executia unei rame sau a unei cercevele riscul de depasire a tolerantelor maxime admise este destul de mare. Consecintele sunt multiple, incepand cu dezintegrarea produsului in timpul exploatarii (fisurarea in zona de colt) si terminand cu imperfectiuni in ceea ce priveste nivelul de etansare (din cauza erorilor de planietate). Cea mai mare parte a deficientelor enumerate se elimina prin folosirea unor echipamente de ultima generatie, in general cu lipire la patru colturi simultan, care sunt dotate cu senzori si mecanisme speciale de pozitionare, ce ofera garantia unei asamblari uniforme si precise. De asemenea, pentru cresterea productivitatii asemenea utilaje ofera posibilitatea executiei mai multor elemente similare simultan. Performantele respective au devenit posibile gratie eforturilor unor echipe de cercetatori a caror atentie a fost consecvent intreptata spre identificarea de solutii viabile, in concordanta cu feedback-ul primit de la producatori. In ceea ce priveste procesul de debavurare, rolul acestuia este hotarator in ceea ce priveste calitatea produsului finit. Robotizarea categoriei respective de operatiuni a devenit in ultimii ani o veritabila provocare pentru producatorii de utilaje, care au incercat sa identifice solutiile cele mai bune, pentru asigurarea unui timp redus de prelucare si a unei calitati optime a operatiunilor. Dupa finalizarea procedurilor de lipire la colturi, aspectul ramei/cercevelei este afectat de bavurile ramase, una dintre solutii fiind constituita de folosirea unor brate robotizate echipate cu unelte speciale (freze, cuttere etc.) prin intermediul carora este eliminat surplusul de PVC intr-o maniera rapida, precisa si eficienta. Cele mai dezvoltate echipamente de pe segmentul respectiv permit miscari pe axe multiple, din care rezulta o reala consistenta a intregului proces si o repetabilitare a miscarilor la unghiuri pe care, de regula, utilajele clasice nu au capacitatea de a ajunge. Rezultatul este reprezentat de o procesare de maxima acuratete si un aspect perfect al produsului finit.
 
Prelucrare superioara a sticlei, cu avantaje estetice multiple
In domeniul usilor de terasa (patio), dar si al altor ansambluri echipate cu pachete vitrate de mare gabarit, provocarile incep din momentul debitarii sticlei necesare echiparii acestor ansambluri deosebite. Folosind un sistem inteligent de masurare si optimizare, pe baza unui algoritm predefinit, au fost dezvoltate instalatii speciale, care au capacitatea de a realiza operatiunile respective cu o mare precizie, minimizand totodata pierderile. Concomitent cu taierea materialului, are loc si slefuirea zonelor de cant, asigurandu-se, astfel, un suport ideal pentru sigilarea care are loc intr-o faza ulterioara de productie a geamului termoizolant. Utilajele din aceasta gama asigura o productivitate deosebita, intrucat realizeaza in paralel mai multe procesari, iar controlul functionarii este complet automat, ceea ce duce la eliminarea erorilor. Tot pe segmentul prelucarii vitrajelor au fost propuse tehnologii de aplicare automata pe un substrat transparent de sticla float a unor diverse folii adezive inteligente, ce au capacitatea de a deveni opace la simpla actionare a unui buton, avand rolul de aplicare a unei diferente de potential. Se obtin efecte deosebite de design, asigurandu-se o imbunatatire neta a aspectului spatiilor de birouri sau a altor zone care trebuie sa se supuna temporar unor restrictii de intimitate. Unul dintre avantajele deosebite ale acestei metode este ca prin procesul de aplicare se confera foliei capacitatea de a respinge peste 98% din radiatiile ultraviolete care sunt daunatoare suprafetelor din interior (ducand la degradarea acestora). De asemenea, gratie tehnologiei de ultima generatie descrise anterior, sticla in faza opaca poate fi utilizata inclusiv ca panou pentru proiectie.

Operatori motorizati pentru imbunatatirea caracteristicilor de accesibilitate
Digitalizarea si-a facut loc inclusiv in zona reabilitarilor, la momentul actual existand posibilitatea, de exemplu, a transformarii ansamblurilor glisante cu actionare manuala in usi automate. Mecanismul care indeplineste aceasta sarcina este disponibil intr-un numar mare de configuratii, pentru a se adapta perfect fiecarui tip de aplicatie, indiferent de gabaritul profilelor de rama in care se integreaza. Dupa finalizarea procesului de programare, dispozitivul poate fi controlat prin intermediul ecranului propriu sensibil la atingere, unei telecomenzi sau unui senzor de miscare, fiind potrivit atat pentru aplicatiile rezidentiale, cat si pentru cele comerciale din gama „light”. Tot pe segmentul de automatizare a sistemelor a fost dezvoltata o solutie pentru motorizarea jaluzelelor integrate in structura pachetului de geam termoizolant. Alimentarea cu energie se poate face fie direct de la retea, fie prin intermediul unei baterii de acumulatori, actionarea realizandu-se cu ajutorul unui comutator sau unui dispozitiv de comanda de la distanta. Sistemul permite programarea elementelor de umbrire in functie de data si ora, precum si de datele furnoizate de senzori exteriori. Automatizarea industriei de tamplarie termoizolanta are beneficii incontestabile, dintre care se remarca indeosebi cele legate de facilitatea productiei si exploatarii. De asemenea, procesele respective ofera avantaje directe referitoare la indeplinirea cerintelor de accesibilitate, precum si a celor de securitate in operare. Toate acestea asigura un viitor profitabil companiilor din bransa, cu atat mai mult cu cat, in prezent, accentul este pus tot mai puternic pe integrarea solutiilor inteligente.
 
 
ABONARE REVISTE
SISECAM
rehau
TSV
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left