MONTAJUL profesional este posibil folosind sistemele disponibile pe piata |
Produse & Tehnologii Publicat de Ovidiu Stefanescu 26 Oct 2020 05:15 |
Desi exista riscul ca insistenta cu care subiectul montajului profesional al ansamblurilor de tamplarie termoizolanta este abordat sa duca tema respectiva in desuetudine, acesta trebuie asumat avand in vedere ca, mai ales pe piata din Romania, compromisul si improvizatia sunt inca atributele definitorii ale operatiunilor de instalare. Chiar daca informatiile cu privire la felul in care specialistii recomanda punerea in opera a ferestrelor, usilor si fatadelor au abundat in ultimele doua decenii, recent fiind publicate in versiune romaneasca inclusiv ghidurile ift Rosenheim ce detaliaza in mod exhaustiv toate aceste aspecte, companiile inca se cantoneaza in practici incorecte din punct de vedere tehnic, argumentand ca nu exista inca cerere pentru un montaj profesional. Desigur, avand in vedere costurile ridicate ale unei astfel de optiuni, pana la un punct este de inteles aceasta abordare, dar dincolo de acesta trebuie afirmat raspicat ca orice abatere de la regulile stabilite de experti nu face altceva decat sa compromita, mai devreme sau mai tarziu, performantele tehnice si, in final, chiar functionalitatea ferestrelor.
Informare corecta si continua, pentru cresterea gradului de constientizare
Solutii tehnice exista din abundenta, fiind dezvoltate de mai multe decenii de catre furnizorii de sisteme destinate sigilarii rosturilor. Desigur, in timp produsele respective au fost perfectionate, evoluand de la simplele benzi aplicate pentru a preveni transferul de umiditate intre mediul exterior si cel interior, la sisteme complexe de precadre realizate din materiale compozite si materiale ultraperformante de etansare, care sa elimine complet riscul de formare a puntilor termice. Practic, in acest domeniu mare complexitate, au loc in mod permanent asa-numite „revolutii”, companiile active in domeniu - de regula corporatii internationale - aflandu-se intr-un proces de emulatie continua, din care piata de profil, mai ales cea din statele dezvoltate ale lumii, profita din plin, folosind produse care nu fac altceva decat sa imbunatateasca performantele bunurilor promovate. Revenind la situatia de pe plan local, vestea buna este ca industria de profil, pe toate celelalte paliere ale sale, este intr-o buna masura aliniata la standardele globale in ceea ce priveste materialele utilizate in productie si tehnologiile de prelucrare. Nu mai ramane decat un ultim efort, necesar sa fie asumat atat de producatori si firmele specializate in montaj, cat si de beneficiari, pentru a inchide cercul ansamblurilor de tamplarie, prin instalarea corespunzatoare a unor modele, de altfel, conforme. Elementul care poate dinamiza acest proces este cel de informare corecta si continua a tuturor partilor implicate, pentru a ajunge la acel nivel de constientizare care sa nu mai permita compromisurile in operatiunile de montaj. Pentru aceasta este insa nevoie de timp, nu prea mult insa, deoarece orice lucrare facuta in maniera actuala constituie, in esenta, o risipa. In cele ce urmeaza, sunt prezentate cateva dintre inovatiile care marcheaza dezvoltarea pietei sistemelor de sigilare si etansare.
Benzi precomprimate flexibile, pe baza de spuma poliuretanica
Una dintre cele mai performante solutii pentru sigilarea perimetrala a ansamblurilor de tamplarie termoizolanta este reprezentata de banda de etansare impregnata cu spuma, care asigura avantaje indiscutabile in ceea ce priveste costurile, productivitatea si performanta de izolare in jonctiunea dintre rama si zidaria adiacenta. Acest tip de banda ta se caracterizeaza printr-un grad foarte ridicat de flexibilitate, dat chiar de proprietatile fizice ale materialului pe baza de spuma poliuretanica. Performantele obtinute dupa aplicarea sa sunt remarcabile atat in planul izolarii termice, cat si in cel al protectiei acustice, produsul reducand la minimum - in cazul in care planul tamplariei este corect amplasat in raport cu cel al fatadei - riscul de aparitie a puntilor termice. De asemenea, gratie nivelului ridicat de etansare, aceasta banda are o anduranta remarcabila la actiunea factorilor agresivi de mediu, rezistand la cele mai nefavorabile combinatii de apa pluviala antrenata de vant (asa-numita „ploaie de conducere”, eng. driving rain). Toate acestea fac din benzile precomprimate una dintre cele mai recomandate solutii tehnice atunci cand se pune problema unei izolari optime la exterior. Produsele din categoria respectiva au fost indelung supuse unor teste amanuntite, fiind agrementate in toate sistemele de standardizare ale statelor dezvoltate de pe mapamond. Determinarile de laborator au relevat caracteristici inalte de durabilitate, ce confera ansamblului de ferestre o prelungire considerabila a duratei de exploatare, in conditii de functionalitate perfecta. Aplicarea este facila si mult mai rapida in raport cu cea a materialelor traditionale utilizate la montajul ferestrelor, gratie suprafetei adezive de pe partea prevazuta pentru a veni in contat cu profilul. Imediat dupa fixare, banda expandeaza si reuseste sa sigileze in mod eficient toate golurile din zona de conexiune. De asemenea aplicarea in stare uscata elimina complet operatiunile ulterioare de curatare si eliminare a materialului in exces.
Sisteme 3 in 1 de mare performanta, pentru aplicatori profesionisti
O alternativa viabila este reprezentata de asa-numitele sisteme „3 in 1” constand in spuma poliuretanica de pistol, pentru aplicare profesionala, banda butilica si silicon pentru finisaj si etansarea consolelor de fixare. O astfel de combinatie, pusa corect in opera, se poate constitui intr-o veritabila bariera impotriva aerului si a umiditatii. Sistemul asigura o maximizare a performantelor energetice si celor de fonoizolare, fiind recomandat atat pentru montajul ansamburilor de tamplarie la cladirile noi, cat si pentru lucrarile de reabilitare a constructiilor existente. Date fiind caracteristicile tehnice indelung verificate ale solutiei respective, cei mai multi furnizori acorda garantii ce ating 15 ani. Spuma folosita este un material special conceput pentru astfel de aplicatii, exercitand o presiune redusa asupra profilului (pentru a evita inducerea unor sarcini suplimentare care ar putea duce, in timp, la deformare acestuia) si avand celulele inchise (caracteristica ce imbunatateste in mod radical proprietatile de protectie acustica). In ceea ce priveste banda cauciucata (butilica) ce se amplaseaza la exterior, rolul acesteia este de protectie suplimentara a zonei de jonctiune, prevenind incidenta radiatiei solare ultraviolete asupra materialului de etansare si garantand, suplimentar, etanseitatea la aer, respectiv impermeabilitatea la apa. Testele de laborator releva faptul ca solutia descrisa anterior ofera o elasticitate ideala conexiunii dintre rama si zidarie, putand fi aplicata inclusiv pe suprafete umede sau reci. De asemenea, nu necesita tratamentul prealabil cu grund, avand o adeziune ridicata la o mare varietate de suporturi, cum ar fi ciment, caramida, piatra, polistiren expandat sau extrudat, aluminiu finisat in camp electrostatic, otel, fibra de sticla, lemn, PVC etc. Fiind vorba despre un sistem hibrid, este necesara specializarea suplimentara a aplicatorilor, pentru a asigura rezultatele scontate.
Precadrul, un sistem de montaj cu efecte hotaratoare asupra performantei
Probabil ca produsul ce asigura unele dintre cele mai spectaculoase imbunatatiri ale calitatii montajului, dar care, in pofida faptului ca este promovat intens de furnizori, nu a consemnat inca un real succes de piata este reprezentat de precadru. Profilele din care sunt executate aceste elemente se pot fabrica din diverse materiale, incepand cu lemnul si terminand cu solutiile compozite. Aceste repere au o structura solida si permit realizarea flexibila a unor elemente rectangulare, adaptate la dimensiunile golului de montaj si instalate rapid pe zona de glaf (germ. Laibung) cu ajutorul unui material adeziv monocomponent si, la nevoie, prin intermediul catorva organe de asamblare uzuale. Latimea elementului respectiv se alege astfel incat sa acopere in totalitate si chiar sa depaseasca adancimea constructiva a ramei. Structura suplimentara astfel rezultata faciliteaza echipelor de montaj posibilitatea instalarii elementelor de tamplarie in mod rapid si facil, amplasandu-le chiar si in planul termosistemului, fara a mai fi necesare console metalice care sa induca riscul aparitiei unor punti termice si sa ingrenuneze ulterior actiunile de schimbare a ferestrelor, dupa incheierea perioadei de exploatare a acestora. Precadrele executate din materiale compozite au o rezistenta deosebita si sunt recomandate inclusiv pentru instalarea usilor de mare gabarit, in doua sau mai multe canaturi. Un alt avantaj major este reprezentat de fixarea sigura a ferestrelor inclusiv in cadrul structurilor realizate din blocuri de caramida cu goluri, ce prezinta vulnerabilitati cunoscute in ceea ce priveste soliditatea fixarii in suruburi. Practic, precadrul, indiferent de materialul din care este realizat, devine o parte integranta a structurii cladirii si, gratie proprietatilor sale termoizolante superioare, reduce in mod considerabil riscul de aparitie a puntilor termice in perimetrul de conexiune.
|