Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Sambata, 16 Februarie 2019
GHID de INSTALARE
Home - Stiri - Produse & Tehnologii - Senzori, sisteme automate si control prin intermediul internetului
Senzori, sisteme automate si control prin intermediul internetului
Produse & Tehnologii Publicat de Ovidiu Stefanescu 24 Nov 2017 13:00
Tehnologiile „inteligente” au devenit intr-un timp record un element dominant al realitatii contemporane, aceasta evolutie fulminanta si integrarea rapida in obiceiurile curente de consum reflectandu-se inclusiv in domeniul materialelor de constructii. Desi in urma cu un deceniu ar fi parut ca tine de un scenariu stiintifico-fantastic utilizarea geamului unei ferestre ca suport de transpunere directa a imaginilor video, in prezent acest lucru este deja posibil din punct de vedere tehnic si perfect fezabil prin prisma economica. In ceea ce priveste utilizarea sistemelor de energie regenerabila, incercarile de integrare armonioasa in cadrul imobilelor moderne sunt de data mai veche si, in prezent, dupa depasirea problemelor generate de recesiune, se pare ca procesul respectiv este reluat in ritm accelerat. Toti specialistii din domeniul tamplariei termoizolante constientizeaza aceste tendinte si incearca sa se adapteze dinamic pentru a exploata intr-un mod cat mai eficient o nisa ce se mareste de la o zi la alta. 
De la utilizarea exclusiva in aplicatii premium la productia de masa
Nimeni nu poate spune la momentul actual in ce directie vor evolua lucrurile si nici cat de profunde vor fi transformarile care vor afecta industria de tamplarie termoizolanta. Cert este ca „digitalizarea” ferestrelor constituie o realitate incontestabila. In masura in care aceasta se va reflecta asupra gradului de confort si siguranta a utilizatorilor, depasind stadiul incipient la care se afla in prezent (incadrare justificata de lipsa unei aplicabilitati practice clare si utilizarea tehnologiilor respective doar la nivelul constructiilor premium), este posibil ca dispozitivele in cauza sa fie adoptate pe scara larga. Desigur, chiar si in conditiile actuale este posibila o analiza obiectiva, in vederea determinarii potentialului pe care solutiile respective il au, mai ales prin prisma obiectivelor imediate de sustenabilitate: eficienta, protectie a mediului si impact social pozitiv. Chiar si la o privire superficiala, se poate identifica facil capacitatea elementelor respective de a se „infiltra” in zona de normalitate, in conditiile date nemaifiind de mirare daca in urmatorii zece ani cladirile vor deveni veritabile „temple” tehnologice, mai ales in statele puternic industrializate, dar nu numai. In cele ce urmeaza, sunt prezentate succint cateva astfel de solutii, promovate de companii la panoplia de sisteme ultra-avansate, insa cu perspective certe de adoptare in masa, in anii care vor urma.
Ecrane inteligente cu functii de protectie solara
Drutex, unul dintre cei mai importanti producatori de tamplarie la nivel mondial, care are o capacitate de 7.000 u.f./zi, implementeaza in mod curent tehnologiile inteligente, aceasta preferinta fiind de notorietate in bransa. Una dintre cele mai recente solutii introduse in portofoliu este fereastra SmartWindow, care ofera utilizatorilor posibilitatea de a folosi suprafata vitrata a ansamblului ca pe un ecran. Sticla din cadrul panoului de geam termoizolant este un „touchscreen” de mari dimensiuni, prevazut cu procesor avand arhitectura ARM si beneficiind de dispozitive WiFi si Bluetooth pentru comunicatii fara fir. Practic, este vorba despre un computer (cu o capacitate de calcul, totusi, limitata de tehnologia RISC), care se integreaza in structura de rama a ansamblului de tamplarie. Un avantaj major este dat de posibilitatea de conexiune la internet. Astfel, prin cateva atingeri poate fi activata o prezentare, devine posibila accesarea casutei de posta electronica sau, de exemplu, se poate viziona un videoclip pe Youtube. Foarte interesant este ca producatorii polonezi au reusit sa depaseasca entuziasmul initial starnit de aceasta tehnologie si s-au decis sa o foloseasca inclusiv in scopuri mult mai prozaice, cum ar fi, de pilda, cel de control solar. Cu alte cuvinte, ecranul poate actiona ca un sistem virtual de umbrire, asigurand un grad de protectie maxima a intimitatii in interior - atunci cand se doreste acest lucru. O alta abordare incadrata tot in categoria pragmatica ar fi aceea de utilizare a modulelor respective ca parti integrante ale unui panou publicitar de mari dimensiuni. Propunerea Drutex reprezinta o ilustrare concreta a conceptului Internet of Things - IoT (conectare a obiectelor prin intermediul internetului) care, in pofida unor probleme de securitate ce isi vor gasi solutiile pana la urma, are toate sansele de a se impune pe piata intr-un orizont temporal destul de apropiat.
I-Tec, o tehnologie avansata care asigura performante unice
Un alt nume de mare rezonanta al industriei de ferestre - este vorba despre producatorul austriac Internorm - s-a lansat la randul sau in caruselul tehnologiilor inteligente si a creat conceptul integrat I-Tec, ce vizeaza imbunatatirea functio­nalitatii la nivelul fiecarui element al ferestrei. Astfel I-Tec Core se refera la realizarea unor rame compozite de tip lemn-aluminiu caracterizate printr-o stabilitate maxima chiar si la dimensiuni mari (ceea ce le confera o capacitate sporita de incarcare), o rezistenta imbunatatita la umiditate si o latime vizibila redusa (in vederea cresterii suprafetei vitrate). Pe segmentul de feronerie, I-Tec Locking consta in integrarea unor clapete de siguranta care, in momentul inchiderii, preseaza dinspre interiorul cercevelei spre rama asigurand o majorare substantiala a protectiei antiefractie (pana la clasa RC2). In ceea ce priveste functia de aerisire, I-Tec Ventilation este un sistem eficient din punct de vedere energetic care poate fi instalat cu usurinta si in cazul reabilitarilor. Avantajul grilei respective consta in furnizarea de aer proaspat in mod descentralizat si fara a cauza pierderi de caldura. Ajungand la sistemele automate, trebuie amintit dispozitivul I-Tec Shading ce are capacitatea ca, in urma informatiilor primite de la senzori, sa regleze gradul de protectie solara si sa limiteze fenomenul de supraincalzire a incintelor. Conceptul SmartWindow este adoptat si de Internorm, care propune o solutie mobila de control la distanta al operatiunilor de ventilatie, umbrire, actionare a ventilatoarelor sau a ferestrelor motorizate etc. Nu trebuie uitate nici conceptele I-Tec Glazing si I-Tec Insulation care constau in lipirea perimetrala a geamului termoizolant, respectiv insertia de material termoizolant granulat in camera principala a profilelor la ferestrele compozite din PVC-aluminiu.
Senzori de mare precizie, pentru cresterea gradului de securitate si confort
Trecand dincolo de Oceanul Atlantic, se remarca un alt producator renumit de ferestre ce reuseste sa domine piata nord-americana de o lunga perioada. Este vorba despre compania Andersen, care, dupa cum era normal, s-a implicat inca de la inceput in promovarea solutiilor inteligente anexate ansamblurilor de tamplarie. Sub sloganul „siguranta sporita, eficienta energetica imbunatatita, confort interior”, firma promoveaza o serie de solutii avansate. Dintre acestea, se remarca senzorul de securitate VeriLock, ce beneficiaza de cea mai inalta tehnologie din domeniu, avand capacitatea nu doar sa indice starea ferestrelor sau a usilor, ci si daca acestea au sau nu activat mecanismul de inchidere. Sistemul este de tip wireless pentru ca designul ferestrelor sa nu fie afectat de prezenta unor canale de cabluri, fiind livrat la cerere cu o serie de optiuni de auto-monitorizare. Nivelul de adaptare la ferestrele existente este ridicat. O alta solutie de ultima ora este constituita de senzorii fara fir cu functii de inchidere/deschidere a ansamblurilor de tamplarie termoizolanta. Aceste produse sunt extrem de fiabile si pot echipa atat ferestrele, cat si usile de terasa. Instalarea se face foarte simplu, in regim de bricolaj. Unul dintre avantajele majore, pe langa cele functionale, este dat de designul subtire si compact, ce permite o instalare disimulata in structura profilelor. Senzorii din categoria respectiva sunt disponibili intr-o gama variata de nuante, pentru o adaptare optima la orice tip de tamplarie, indiferent de designul acesteia. Aceste dispozitive sunt extrem de utile intr-o perioada in care sistemele inteligente sunt tot mai des folosite si integrate prin intermediul IoT. In conditiile date, prezenta unor senzori performanti poate face diferenta dintre o solutie cu o utilitate demonstrata si o alternativa ce are doar un rol estetic.
 
13551 de articole in baza de date
 

Autentificare

Revista Fereastra editia nr. 139 (Noiembrie-Decembrie 2018)
GHID de INSTALARE
hautau 2017
hospice 2%
Conferinta EURO-Fereastra - 2019
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023
SIMONSWERK
21-03 mar 2019 BATIBOUW - Exhibition... Bruxelles, BE
27-01 mar 2019 WORLD Sustainable Ener... Wels, AT
27-02 mar 2019 IBF - Targul Internati... Brno, CZ
01-03 mar 2019 Energiesparmesse World... Wels, AT
06-09 mar 2019 PENCERE - Instanbul Wi... Instanbul, TR
06-09 mar 2019 DOOR EXPO Instanbul, TR
06-09 mar 2019 Bulgaria Building Week Sofia, BG
06-09 mar 2019 EURASIA Glass Fair Instanbul, TR
11-15 mar 2019 ISH - Targ de material... Frankfurt, DE
13-16 mar 2019 MADE Expo Milano, IT
14-17 mar 2019 ROMTHERM - Expozitie ... Bucuresti, RO
14-17 mar 2019 MOBILA Expo Bucuresti, RO
14-17 mar 2019 CONSTRUCT - AMBIENT Ex... Bucuresti, RO
20-23 mar 2019 AMBIENT CONSTRUCT & IN... Cluj-Napoca, RO
26 mar 2019 CITIES OF TOMORROW #7 Bucuresti, RO
28 mar 2019 14th Annual EuropaProp... Bucuresti, RO
29-31 mar 2019 CUIB - Construiesti us... Bucuresti, RO
03-07 apr 2019 CONSTRUMA - Utilaje, e... Budapesta, HU
03-06 apr 2019 MOLDENERGY Chisinau, MD
03-06 apr 2019 MOLDCONSTRUCT Chisinau, MD
03 apr 2019 Ziua Comunicatiilor - ... Bucuresti, RO
04 apr 2019 IoT DAY Romania - Conn... Bucuresti, RO
08-14 apr 2019 BAUMA 2019 Munchen, DE
12-19 apr 2019 ROENERGY - Expozitie i... Bucuresti, RO
16-18 apr 2019 S-E European Exhibitio... Sofia, BG
21-24 apr 2019 ROMHOTEL Bucuresti, RO
24-25 apr 2019 RENEXPO WATER & ENERGY... Belgrad, RS
14-17 mai 2019 INVENTIKA - Salon de i... Bucuresti, RO
14-17 mai 2019 KYIV WORLD BUILD Kiev, UA
14-17 mai 2019 METAL SHOW & TIB 2019... Bucuresti, RO
14 mai 2019 EURO-FEREASTRA - Confe... Bucuresti, RO
14 mai 2019 EURO-CONSTRUCTII: Conf... Bucuresti, RO
15-17 mai 2019 INTERSOLAR München, DE
21-24 mai 2019 INTERZUM - Furniture p... Koln, DE
23-24 mai 2019 Conferinta Nationala a... Constanta , RO
26-29 mai 2019 CLIMA 2019 - Scientifi... Bucuresti, RO
27-29 iun 2019 TAMPERE - The Glass Pe... Tampere, FI
27-28 iun 2019 Vienna Window Conventi... Viena, AT
10-12 sep 2019 Composites Europe 2019 Stuttgart, GE
18-19 sep 2019 IEAS Bucuresti, RO
18-22 sep 2019 BIFE-SIM - Targ de mob... Bucuresti, RO
21-22 sep 2019 PHI - 23'st Internatio... Gaobeidian, CN
23-25 sep 2019 EXPOAPA - Danube Easte... Bucuresti, RO
23-27 sep 2019 CERSAIE Bologna, IT
01-04 oct 2019 VITRUM Milano, IT
23 oct 2019 SMART Cities of Romani... Bucuresti, RO
24 oct 2019 7th Annual EuropaPrope... Warszawa, PL
30-03 nov 2019 INDAGRA - Targ interna... Bucuresti, RO
04-08 nov 2019 BATIMAT Paris, FR
06-07 nov 2019 Architect@work Munich, DE