Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Sambata, 21 Decembrie 2024
Hilti
Home - Stiri - Punct de vedere - STICLA si problemele generate de abordarea defectuoasa a proiectelor
STICLA si problemele generate de abordarea defectuoasa a proiectelor
Punct de vedere Publicat de Ovidiu Stefanescu 20 Ian 2016 09:38
Dragos Matei, AGC: In ultimii ani, avansul din domeniul constructiilor a fost spectaculos. Atat materialele propriu-zise, cat si tehnologiile, metodele si modul de punere in opera difera fundamental fata de sistemul traditional, aplicat acum 50 ani.
Din pacate, in Romania partea de legislatie este confuza, uneori contradictorie si cred ca este motivul principal pentru cele mai multe probleme din industrie. Sa ma explic: desi exista suficiente prevederi legale (poate chiar prea multe), deseori acestea sunt incomplete sau chiar, prin cerintele punctuale, se contrazic cu alte exigente din alte legi. In acelasi timp, definirea responsabilitatilor este uneori neclara, ajungandu-se, uneori, la situatii in care nu exista un vinovat, desi exista o problema. Constructiile sunt un domeniu colaborativ si, in lipsa unor norme clare si coerente, responsabilitatea pentru deciziile implementate se disipeaza intre numerosii actori - beneficiar, proiectant general, proiectant de specialitate, antreprenor general, subantreprenori si furnizori de materii prime/materiale. Cu toate ca am constatat o imbunatatire a nivelului de cunostinte tehnice ale celor care lucreaza in domeniul sticlei arhitecturale, din pacate uneori se repeta greseli, cauzate mai mult de lipsa de informare, decat de rea-vointa.
Una dintre cele mai frecvente erori este aceea configurarii defectuoase a geamului termoizolant. Bagheta distantier trebuie sa fie cat mai lata, valoarea optima plasandu-se intre 15 mm si 18 mm, in cazul folosirii argonului ca gaz de insertie. De aceea, un geam triplu stratificat cu baghete de 8 mm asigura o izolare termica inferioara celei aferente unui pachet dublu izolator, la care bagheta este de 16 mm. Concluzia e simpla: daca se doreste folosirea unui geam triplu izolator, trebuie neaparat ca grosimea pachetului sa fie de minim 40mm (ideal ar fi chiar 48 mm). Daca nu se poate, este preferabila solutia vitrajului cu doua foi de sticla.
O alta problema frecventa este legata de nerespectarea cerintei C107, ce prevede un nivel al termoizolatiei ferestrei mai mic de 1,3 W/mpK. Calculul coeficientului de transfer termic se face in functie de dimensiunile proiectului, de tipul ramei, de gabaritul baghetei-distantier si de caracteristicile energetice ale sticlei. Este destul de greu de obtinut o valoare Uw corecta, daca ramele prezinta o transmisivitate de 2 W/mpK sau mai mare (in acest caz, ar trebui folosit un geam triplu izolator).
De asemenea, ignorarea impactului exercitat de factorul solar, in special pentru fatadele cu orientare sudica, reprezinta o chestiune la ordinea zilei. Din experienta proprie, pot afirma ca folosirea unei sticle de control solar mareste costul fatadei cu 5% - 20%, insa recuperarea investitiei se face, in general, maximum 2 ani.
Un fenomen des ignorat, la randul sau, este cel al absorbtiei energetice, ce poate cauza spargerea vitrajelor din cauza socurilor termice. Cel mai des, asemenea evenimente negative se intalnesc in cazul usilor glisante, ce includ sticla nesecurizata. Mai trebuie aratat faptul ca, in prezent, unii clienti opteaza inca pentru variante de sticla avand grosimi mai mici decat cele recomandate de furnizor sau de proiectantul de specialitate, rezultatul fiind o atenuare fonica necorespunzatoare.
Un alt punct sensibil este cel al balustradelor din sticla, in acest caz sistemele de sustinere fiind calculate in functie de grosimea sticlei, numarul de foi si eventualele tratamente la care a fost supus materialul.E de mentionat situatia unui centru comercial din Capitala, unde toate aceste elemente se misca, pe ele fiind lipite mesaje de atentionare «nu va sprijiniti, pericol de cadere». In fine, de prea putine ori la finalizarea lucrarilor se intocmeste un certificat de performanta energetica, obligatoriu conform Legii 372/2005. Beneficiarii trebuie sa inteleaga faptul ca acest instrument este necesar pentru a putea intelege si gestiona corect costurile rezultate din exploatarea cladirii. 
 
SISECAM
rehau
TSV
ABONARE REVISTE
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left