Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Miercuri, 22 Ianuarie 2025
Hilti
Home - Stiri - Furnizori de Sisteme - ALRO a incheiat anul 2019 cu o cifra de afaceri de 2,78 miliarde lei
ALRO a incheiat anul 2019 cu o cifra de afaceri de 2,78 miliarde lei
Furnizori de sisteme Publicat de Stelian DINCA 27 Mar 2020 15:13
ALRO S.A., unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu integrati pe verticala din Europa, dupa capacitatea de productie, anunta astazi rezultatele financiare consolidate si individuale pentru anul financiar 2019. Grupul ALRO a inregistrat o cifra de afaceri de 2,78 miliarde RON, in usoara scadere fata de perioada similara din 2018, respectiv 2,98 miliarde RON, in principal ca urmare a conditiilor nefavorabile ale pietei internationale si nationale.
In 2019, Grupul a inregistrat o pierdere neta de 67 de milioane RON, comparativ cu un profit net de 235 milioane RON, in 2018. Scaderea semnificativa a rezultatelor financiare reprezinta o consecinta directa a tendintei descendente continue a pretului aluminiului (“LME”) si a conditiilor dure care au marcat piata internationala (inclusiv politicile guvernului SUA cu privire la tarifele de aluminiu impuse, razboiul comercial dintre SUA-China, negocierile in jurul Brexit, costuri mai mari pentru utilitati si pe segmentul aluminei, cu rafinaria de alumina Norsk Hydro Alunorte, care si-a reluat productia), precum si piata locala unde Compania a fost nevoita sa se confrunte cu preturi crescute, in special pentru energie, care a continuat sa raporteze niveluri ridicate in 2019.
"Ca raspuns la circumstantele nefavorabile din piata, cu un pret al aluminiului care a inregistrat o scadere de 15% in 2019 comparativ cu 2018, cu o piata de alumina care a fost afectata de excedentul de productie, ceea ce a condus la scaderea preturilor de vanzare, preturile mai mari ale utilitatilor (energie si gaz) in 2019 fata de 2018 si preturile de achizitie in crestere pentru 2020, a fost implementat un program anti-criza care contine reduceri de costuri si masuri de optimizare a fluxurilor de numerar in semestrul al doilea al anului 2019 si pentru anul 2020”, a declarat Marian NASTASE, presedintele Consiliului de Administratie al ALRO.
“Am amanat investitiile, cu exceptia celor aferente mentenantei CAPEX si pe cele obligatorii din punct de vedere conformitatii cu cerintele de mediu si al eficientei energetice, am redus nivelului stocurilor, am redus nivelurile achizitiilor de deseuri de aluminiu in linie cu cererea de produse laminate plate. In plus, am redus si nivelul materiilor prime, am limitat productia de aluminiu electrolitic prin micsorarea intensitatii energetice si am amanat unele reparatii capitale ale cuvelor, impreuna cu o schimbare a structurii mixului de vanzari prin cresterea cantitatii de produse cu valoare adaugata foarte mare. Toate aceste masuri ne-au ajutat sa ne limitam pierderile aferente anului 2019”.
Conditii de piata
In 2019, tendinta reflectata pana in 2018 a continuat, iar piata globala a aratat fragilitate, fiind marcata de incertitudini precum riscurile productiei mai mari si capacitatea in exces subventionata de stat in China, atat pentru aluminiu primar, cat si pentru cel prelucrat; tarifele la aluminiu ale guvernului SUA si noile politici referitoare la potentiale bariere impuse; reluarea activitatii Alunorte; incertitudinea macroeconomica; politici privind schimbarile climatice, actualizari Brexit etc. Incetinirea cererii si efectul razboiului comercial SUA-China au fost vizibile in special pentru Germania, inima Europei, alaturi de scaderea accentuata a industriei auto, care a fost perturbata si de noile reguli UE privind emisiile si o tendinta de indreptare catre vehiculul electric. In afara Germaniei, tabloul de ansamblu ilustreaza in mod clar o cerere mai slaba din partea furnizorilor de piese si componente ale industriei de productie nemtesti, dar o cerere sustinuta din partea constructiilor, transporturilor, sectorului nautic si al dozelor de aluminiu.
Mai mult, in 2019, industria aluminiului a fost unul dintre principalii jucatori, la nivel global, in privinta legislatiei si reglementarilor, impozitelor, protectiei mediului, CO2, preturilor si alocarilor de certificate verzi. Ca o consecinta directa, cotatiile pretului aluminiului a scazut, in timp ce preturile materiilor prime au crescut, cu un impact direct asupra rezultatelor financiare ale tuturor marilor companii din industria aluminiului. In 2019, LME si-a continuat tendinta de scadere aparuta la sfarsitul anului 2018, ducand la un pret mediu in 2019 de 1.791 USD/ tona fata de pretul mediu LME inregistrat in 2018 de 2.110 USD / tona si 1.969 USD / tona in 2017.
Cu toate acestea, aluminiul ramane unul dintre cei mai puternici vectori pentru decarbonizarea economiei, cu un rol din ce in ce mai mare in solutiile de mobilitate (masini electrice), transport de marfuri (containere feroviare din aluminiu), in dezvoltarea unor solutii variate pentru regenerabile (rame din aluminiu pentru panouri solare) si cladiri mai usoare, mai eficiente energetic. De asemenea, „Pactul Ecologic European”, care va pozitiona Europa ca lider global in lupta impotriva schimbarilor climatice, pe baza studiilor de impact care sunt in curs sau sunt pe cale de a fi lansate la nivel european si al statelor membre, se va reafirma importanta aluminiului ca vector de decarbonizare si unul dintre elementele cheie pentru realizarea obiectivelor aferente 2030 si 2050.
La nivel national, principalul factor de influenta asupra activitatii ALRO in 2019 a fost reprezentat de pretul ridicat al energiei ca urmare a cresterii taxelor pe energie si a majorarii semnificative a preturilor la emisiile de CO2.
Cu toate acestea, la sfarsitul lunii decembrie 2019, Guvernul Romaniei a emis o Ordonanta de urgenta pentru modificarea OUG nr.115/2011 prin care si-a luat angajamentul sa implementeze o schema de ajutor de stat pentru a compensa intreprinderile puternic afectate de implementarea directivei UE-ETS (Sistemul de Tranzactionare a emisiilor din UE), preluate in preturile energiei.
Pentru ALRO, precum si pentru companii din alte 15 sectoare industriale romanesti si 8 opt subsectoare, aceste compensatii au rolul de a contracara impactul pretului ridicat al energiei asupra costurilor totale. Mai mult, sursa fondurilor pentru compensarea efectiva provine din licitatia certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera atribuite liber de Uniunea Europeana Romaniei. Prin urmare, schema este sustinuta direct de acest mecanism implementat pe teritoriul Uniunii Europene si nu afecteaza restul consumatorilor romani.
Analiza financiara si operationala
In 2019, Grupul a raportat un EBIT in scadere, in valoare de 99 de milioane RON, comparativ cu 361,8 milioane RON, in 2018. O scaderere similara a fost inregistrata si de ALRO, societatea-mama, care a inregistrat un EBIT negativ de 88,6 milioane RON in 2019, comparativ cu un EBIT pozitiv de 274,5 milioane RON in 2018. In 2019, Grupul a reusit sa genereze fluxuri de numerar pozitive din activitatile sale operationale, in valoare de 97,5 milioane RON.
In ceea ce priveste costul marfurilor vandute, Grupul a raportat un nivel mai mare cu 10% in 2019 (2019: 2,55 miliarde RON fata de 2,3 miliarde RON in 2018), in principal din cauza costurilor mai mari cu utilitatile, care au fost in linie cu preturile de pe platformele OPCOM.
In 2019, Grupul ALRO a raportat o productie totala de aluminiu turnat de 280.326 tone, un nivel usor mai scazut comparativ cu cel raportat in 2018 de 282.810 tone. Productia de aluminiu prelucrat a fost mai mare in 2019 decat cea inregistrata in 2018 (2019: 104.614 tone fata de 2018: 100.501 tone), ceea ce a fost in conformitate cu strategia Grupului de a-si concentra productia si vanzarile pe produsele cu valoare adaugata mare, care au marje mai mari.
In 2019, productia de alumina a fost de 460.911 tone, mai mica cu 19% fata de cea raportata in aceeasi perioada a anului trecut, cand a fost de 571.772 tone.
Evenimente semnificative
Criza Covid-19 a lovit si industria de aluminiu care a inregistrat o scadere a LME, de la o medie de 1.791 USD/tona, in decembrie 2019, la 1.686 USD / tona in februarie 2020. Cu toate acestea, piata aluminiului a inregistrat cotatii si mai mici in trecut, o astfel de volatilitate fiind frecvent inregistrata in industrie, astfel incat nivelul corelatiei dintre evolutia epidemiei si evolutia pretului aluminiului nu poate fi constatata. Grupul ALRO a monitorizat situatia inca de la inceputul focarului si a luat toate masurile necesare pentru a limita raspandirea virusului. In acest moment, mai multe tari si-au inchis temporar granitele pentru persoane fizice (cu exceptia Italiei care a inchis granitele atat pentru persoane fizice, cat si pentru transportul de bunuri) provocand o anumita reducere si perturbari temporare ale livrarilor din Romania spre exterior si pentru importurile unor materiale din tarile afectate. Livrarile de aluminiu primar sunt mai putin afectate datorita faptului ca cei mai importanti clienti ai ALRO isi continua activitatea cu perturbari semnificativ mai mici decat clientii care sunt activi in zona de produse prelucrate . Grupul ramane alert pentru a gasi cele mai bune solutii de a mentine incetinirea potentiala la niveluri minime.
In martie 2020, ALRO a primit din partea Comisiei pentru Comert International a Statelor Unite o notificare potrivit careia o petitie pentru stabilirea tarifelor antidumping pentru anumite produse din aluminiu provenite din 18 tari, inclusiv Romania a fost primita de catre Departamentul de Comert al Statelor Unite. Petitia este depusa de Asociatia Aluminiului din SUA si se refera la table de aluminiu cu dimensiuni cuprinse intre 0,2 mm si 6,3 mm realizate din aliaje comune (seria 1xxx, 3xxx si 5xxx). In ceea ce priveste tablele de origine romana, produse de ALRO, tariful antidumping pentru care a fost solicitata evaluarea de catre Departamentul de Comert al SUA este de 56,22%, cu aplicare prospectiva. ALRO considera ca aceasta petitie este nefondata si calculele care se afla in spatele ei sunt eronate si intentioneaza sa-si apere pozitia sa in fata autoritatilor americane implicate. Petitia nu are implicatii referitoare la anii trecuti si, din analiza preliminara efectuata, nu reiese ca performanta ALRO va fi afectata semnificativ in 2020 de un rezultat negativ al acestei petitii. Compania lucreaza activ pentru a diminua orice impact negativ pe care l-ar putea intampina daca petitia ar fi solutionata nefavorabil.
 
TSV
rehau
SISECAM
ABONARE REVISTE
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left