ALRO: Cifra de afaceri preliminara de 3,6 miliarde lei, raportata pentru anul 2022 |
Furnizori de sisteme Publicat de Stelian DINCA 28 Feb 2023 11:58 |
ALRO S.A., unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu integrati pe verticala din Europa, dupa capacitatea de productie anunta astazi Rezultatele Financiare Consolidate si Individuale Preliminare pentru anul 2022. Grupul a inregistrat in 2022 o cifra de afaceri de 3,6 miliarde RON, in usoara crestere fata de anul precedent, in timp ce Rezultatul brut a scazut in 2022 cu 43%, inregistrand o valoare de 279 milioane RON. Cu toate acestea, Rezultatul operational a crescut la 687 milioane RON in 2022, de la 228 milioane RON in 2021, reflectand compensarea pentru costurile cu emisiile indirecte incorporate in pretul energiei electrice care a fost inregistrata pentru doi ani, 2021 si 2022.
„Pentru Grupul ALRO, 2022 a fost unul plin de provocari, mai mult decat orice alt an, avand in vedere conditiile de piata. A fost, de asemenea, anul deciziilor critice de a ne pastra valoarea activelor si de a implementa masuri pentru a asigura un model de afaceri durabil care confirma traditia noastra de aproape 60 de ani in industria aluminiului”, a declarat Marian NASTASE, Presedintele Consiliului de Administratie al ALRO. “Datoria noastra este sa cream valoare pentru actionarii nostri, in timp ce mentinem locurile de munca pentru angajatii nostri prin maximizarea investitiilor in tehnologii de ultima generatie si in proiecte de eficienta energetica”, a adaugat Marian NASTASE.
Evolutia pietei
Piata internationala a aluminiului a avut o evolutie favorabila in primele trei luni ale anului 2022, cotatia LME 3M atingand recordul anual in martie 2022, respectiv 3.968 USD/tona, in timp ce media anuala a fost de 2.713 USD/tona, in crestere de la 2.488 USD/tona in 2021. A doua parte a anului 2022 a venit cu o scadere a cotatiei LME, atingand un minim de 2.103 USD/tona, in septembrie. Pretul mediu LME 3M pentru T4 2022 a fost de 2.345 USD/tona, o scadere de 423 USD/tona fata de media T4 2021.
In timp ce pretul aluminiului a scazut in a doua parte a anului 2022, costul materiilor prime, in special al energiei, a crescut semnificativ. La nivel european, anul trecut a adus o crestere si a stocurilor de aluminiu, determinata de decizia de a amana taxele anti-dumping impuse de Uniunea Europeana asupra importurilor ieftine de produse laminate plate chinezesti, din 2021 pana in iulie 2022.
La nivel local, autoritatile romane au publicat in 2022 Ordonanta de Urgenta nr. 138 privind compensarea costurilor cu emisiile indirecte incorporate in pretul energiei electrice pentru perioada 2021-2030. Avand in vedere ca Ordonanta include o formula care permite companiilor sa calculeze compensatia ce urmeaza a fi primita, Grupul a inclus in rezultatele financiare pentru 2022 compensatia estimata a fi primita pentru costurile cu emisiile indirecte pe care le-a platit deja in pretul energiei electrice. Mai mult, rezultatele financiare preliminare pentru 2022 includ si compensatia primita pentru costurile indirecte cu emisiile pe care Grupul ALRO le-a platit in 2021.
Analiza operationala
Confruntat cu incertitudinile pietei energetice din Romania, care a afisat preturi in crestere si cererea redusa, Grupul ALRO a fost nevoit sa ia masuri fara precedent pentru a-si asigura stabilitatea afacerii si a-si continua activitatea pe aceasta piata volatila. Astfel, Grupul a suspendat temporar trei din cele cinci hale de electroliza, din Slatina, inlocuind necesarul de aluminiu electrolitic cu metal primar rece achizitionat de pe piata internationala. A doua parte a anului 2022 a venit cu o decizie si mai dificila, suspendarea activitatii rafinariei de alumina din Tulcea, afectata de cresterea costurilor la energie. Grupul ALRO si-a asigurat necesarul de alumina de pe piata internationala la un cost mai eficient.
Confruntandu-se cu incertitudinile de pe piata energiei, Grupul ALRO a facut pasi suplimentari in asigurarea alimentarii cu energie electrica prin participarea la un proiect de construire a unei centrale pe gaz in asociere cu Complexul Energetic Oltenia.
Mai mult, Grupul ALRO a si-a concentrat investitiile pe cresterea eficientei energetice a operatiunilor sale, continuand programul de modernizare a Eco-Topitoriei de la o capacitate de 47.000 de tone in 2022 la 85.000 de tone pe an pana la jumatatea anului 2023 si vizand atingerea a 100.000 de tone pe an in anii urmatori. Investitiile in tehnologie au continuat si la nivelul Grupului, Vimetco Extrusion, filiala din aval care se ocupa de produsele extrudate, a dat in functiune in septembrie 2022 o presa de extrudare de ultima generatie care a crescut capacitatea de productie a companiei cu 40%.
|