ALRO reafirma angajamentul fata de dezvoltarea durabila si economia circulara |
Furnizori de sisteme Publicat de Stelian DINCA 05 Aug 2020 09:33 |
ALRO S.A., unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu integrati pe verticala din Europa, dupa capacitatea de productie, a publicat cel de-al treilea Raport de Sustenabilitate consolidat pentru anul 2019, care ofera o imagine de ansamblu transparenta si detaliata a eforturilor Grupului in domenii-cheie precum mediul inconjurator, al politicilor sociale si de guvernare corporativa, importante atat pentru pentru investitorii, angajatii, clientii companiei, cat si pentru alte parti interesate.
In contextul ultimelor modificari legislative la nivel european, Grupul se angajeaza sa respecte si sa isi adapteze strategiile si programele sale de dezvoltare. „In 2019 am continuat sa implementam masuri, sa utilizam sisteme si sa progresam in integrarea sustenabilitatii in tot ceea ce facem, cu obiectivul ambitios de a deveni o fabrica verde, inovatoare si sustenabila cu tinta de a atinge aproape de zero emisii si deseuri cu ajutorul tehnologiilor de ultima generatie”, a declarat Marian NASTASE, Presedintele Consiliului de Administratie al ALRO. „In perioada urmatoare, ne vom concentra pe cresterea mixului de productie in favoarea produselor cu valoare adaugata mare si foarte mare si pe continuarea investitiilor in eficienta energetica”, a adaugat Marian NASTASE.
Raportul de Sustenabilitate al Grupului ALRO aferent anului 2019 a fost pregatit cu sprijinul INNOVA Project Consulting in calitate de consultant extern specializat in sustenabilitate, https://www.innovaconsulting.ro.
„Suntem incantati ca am avut ocazia sa contribuim la pregatirea Raportului de Sustenabilitate aferent anului 2019 al Grupului ALRO, un Grup cu traditie in sectorul aluminiului, care in ultimii ani a demonstrat ca sustenabilitatea si inovatia joaca un rol important in dezvoltarea sa”, a declarat echipa de management a INNOVA Project Consulting.
Grupul a continuat in 2019 sa implementeze programe de eficienta energetica si sa integreze principiile economiei circulare in activitatea sa prin investitii extinse in cercetare si dezvoltare, doua exemple fiind proiectul ALUM de a transforma slamul rosu intr-un produs viabil pentru alte industrii, precum si parteneriatul ALRO cu Rio Tinto Aluminium Pechiney in ceea ce priveste implementarea unui nou model de cuva de electroliza cu un consum redus de energie care are la baza tehnologia AP12LE, care se estimeaza ca va creste semnificativ eficienta energetica a Companiei.
In aceeasi directie de eficientizare, reducere a efectelor activitatii Companiei asupra mediului si valorificarea de noi oportunitati, ALRO a continuat sa isi mareasca volumul de deseuri de aluminiu reciclate si retopite, atingand un nivel de 400.000 tone de deseuri prelucrate din 2013 si un nivel de 10 milioane de tone de aluminiu electrolitic produs din 1965, cand si-a inceput productia. Unul dintre obiectivele principale ale Companiei este cresterea capacitatii totale de procesare a Eco-Topitoriei la 100.000 de tone pe an. Prin prelucrarea deseurilor de aluminiu si cresterea ratei de reciclare, ALRO isi reduce dependenta de energia utilizata si achizitionata, deoarece consumul de energie pentru cantitatile suplimentare reciclate scade cu 95% in comparatie cu aluminiul electrolitic. In acest fel, ALRO isi creste competitivitatea prin utilizarea celor mai bune tehnologii disponibile, si care sunt in conformitate cu cerintele UE pentru crearea unei industrii a aluminiului circulare si durabile.
Prin investitiile in tehnologia de produs, ALRO a obtinut o eficienta energetica de 99% pentru tehnologia utilizata in electroliza, iar conform studiilor, Grupul se va situa in top 4 la nivel european din punct de vedere al eficientei energetice in cadrul sectiei de electroliza. Parte a aceluiasi program de eficientizare a activitatii si de refolosire a resurselor, Compania a implementat diferite proiecte care au permis imbunatatirea sistemului de gestionare al apei, optimizarea productiei acesteia, precum si tratarea si reutilizarea a aproape 90% din apa utilizata.
Fiind unul dintre pilonii economiei romanesti, Grupul ALRO are o responsabilitate deosebita atat pentru mediu, cat si pentru societate. Din acest motiv, echipa de management are o abordare holistica asupra sustenabilitatii si intregului lant de aprovizionare. Prin urmare, ALRO incearca sa asigure un mediu de afaceri local etic, sigur si sanatos, avand peste 3.600 de furnizori la nivelul Grupului. Activitatea de aprovizionare a Grupului genereaza anual cheltuieli semnificative care sunt redirectionate in principal la nivel local, asigurand astfel prosperitatea comunitatilor in care Grupul activeaza. Mai mult, in contextul COVID-19, Grupul si-a reafirmat angajamentul fata de societate, angajati si familiile lor si a facut mai multe donatii in bani si echipamente medicale atat institutiilor locale, cat si celor nationale implicate in prevenirea si combaterea raspandirii coronavirusului.
Din dorinta de a respecta legislatia europeana aflata in continua schimbare si de a satisface asteptarile partilor interesate, ALRO a inclus nu numai activitatile si realizarile din domeniul sustenabilitatii mentionate mai sus, dar si obiectivele sale de a deveni o fabrica verde si inovatoare in Raportul de Sustenabilitate consolidat aferent anului 2019, care este disponibil pe website-ul companiei: www.alro.ro/rapoarte-de-sustenabilitate
|