ANALIZA: Livrarile de ferestre, sub semnul crizelor succesive cu impact minor |
Furnizori de sisteme Publicat de Elena Icleanu 13 Dec 2022 06:04 |
Dinamica exportului de tamplarie, confirmata pentru 2021, atesta fara niciun echivoc faptul ca piata autohtona de ferestre, in ansamblul sau, s-a aflat pe un trend ascendent in ultimii sapte ani, dar totul s-a derulat in realitate fara probleme pana la declansarea neasteptata a pandemiei de Covid-19, apoi a conflictului militar dintre Rusia si Ucraina, care au afectat rapid si puternic intreaga lume, nu numai tara noastra. Cu toate acestea, impactul crizelor succesive este minor pentru moment, ceea ce se observa si din datele statistice publicate de institutul de resort (INS) si preluate de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza - CNSP privind evolutia volumului lucrarilor de constructii, coroborate si cu informatiile despre exportul anual de tamplarie termoizolanta (disponibile la Eurostat). Astfel, anul trecut, exportul de ansambluri din PVC si aluminiu, respectiv de produse din lemn si otel, a crescut de la un total de 235,5 milioane de euro (in 2020) la aproape 341,8 milioane de euro (+45,14%), mai ales pe seama exportului de produse din PVC.
Situatia actuala caracteristica pietei de ferestre, cu un impact major dat si de fluctuatia fara precedent (printr-o crestere neasteptata) a operatiunilor de export, dar si cu o majorare valorica a importului de sisteme destinate productiei, pare sa fie contrastanta cu actualul context general intern, relativ pesimist, marcat de efectele crizei sanitare ce dureaza deja de trei ani (pentru ca nu s-a declarat oficial incetarea pandemiei) si, mai nou, ale celei geopolitice (razboiul din Ucraina, care se va prelungi si in 2023). Cu toate acestea, au aparut unele modificari ale previziunilor CNSP, referitoare la evolutia principalilor indicatori macroeconomici pe termen scurt si mediu (2022-2026), care ar urma sa aiba efecte deosebite asupra sectorului de constructii si, in consecinta, asupra celui de tamplarie termoizolanta. Pana la publicarea, la Ministerul Finantelor Publice, a datelor referitoare la rulajul pe care l-au consemnat in acest an firmele incluse in lista principalilor producatori de tamplarie (elaborata si actualizata de revista Fereastra), analiza operatiunilor de export, a importului de sisteme, precum si a indicatorilor macroeconomici actuali, ramane, in principiu, o metoda potrivita de estimare a parcursului tuturor firmelor din bransa.
Astfel, exportul de tamplarie s-a plasat la 341,8 milioane de euro in 2021, cu o productie de tamplarie evaluata provizoriu de Eurostat, ca valoare, la 727,4 milioane de euro pentru acelasi an (sunt indisponibile pentru moment datele referitoare la ansamblurile din aluminiu). In acelasi timp, importul de sisteme a evoluat indiscutabil, de la 308,57 milioane de euro in 2020 (profile din PVC, aluminiu si feronerie) la 401,7 milioane de euro in 2021 (respectiv, +30,18%), iar pentru 2022 se estimeaza inca o crestere, de vreme ce in semestrul I din acest an s-a atins deja pragul de 247,42 milioane de euro, evident, ca urmare a cresterii pretului, pe fondul unei inflatii generalizate.
Potrivit datelor din piata, industria locala de tamplarie termoizolanta este evaluata la circa 850-900 de milioane de euro in 2022.
***
O analiza pe larg asupra evolutiei pietei nationale tamplarie termoizolanta in perioada 2022-2026 poate fi lecturata in editia Noiembrie-Decembrie 2022 a revistei Fereastra. Publicatia include si o lista actualizata a celor mai mari 500 de producatori de tamplarie si geam termoizolant activi la nivel national, pe baza cifrelor de afaceri din 2021 si a veniturilor medii realizate de aceleasi companii in intervalul 2019-2021.
Sumarul integral al editiei Noiembrie-Decembrie 2022 poate fi consultat aici!
Versiunea completa a tematicii revistei Fereastra 2023 si 2024, click aici!
Clasament actualizat TOP 500 Producatori de Tamplarie si abonare click aici!
|