ANALIZA: Premise optimiste pentru industria de masini-unelte |
Furnizori de sisteme Publicat de Cosmin Dincu 28 Feb 2017 20:37 |
![]() „Prognoza se bazeaza, de asemenea, pe recordul vanzarilor din 2016, cand fabricantii germani au realizat masini-unelte in valoare de 15,2 miliarde euro, prag corespunzator unei cresteri de 1%. Totusi, cu o cota ce ramane majoritara, la 66% din livrari, exportul s-a diminuat cu 3%, ajungand la 9,1 miliarde euro, din cauza cererii deficitare consemnate in China, ce reprezinta, totusi, cea mai importanta piata pentru firmele germane. In ceea ce priveste industria in sine, producatorii germani lucreaza cu 69.000 de angajati specializati, utilizarea capacitatilor de productie fiind de 88%, la fel ca in 2015. Media portofoliului de contracte, la 6,9 luni, era usor peste cea corespunzatoare anului anterior”, a subliniat dr. Heinz-Jurgen Prokop.
In contextul unei competitii internationale acerbe, dupa cum sustine presedintele VDW, anul trecut, companiile germane de profil le-au depasit la export pe cele din Japonia, devenind primii furnizori de masini-unelte pe plan global. „Daca excludem valoarea pieselor si accesoriilor, producatorii din Germania au reusit sa exporte echipamente in cuantum de 7,6 miliarde euro, detronand concurenta japoneza (care in 2015 se situa pe prima pozitie), intrucat firmele competitoare s-au confruntat cu diverse probleme pe pietele asiatice si au efectuat livrari de 6,3 miliarde euro. Si in ceea ce priveste productia, Germania se plaseaza pe o pozitie fruntasa, deoarece datele preliminare atesta ca in Japonia s-au fabricat masini-unelte cu o valoare de piata de 11,4 miliarde euro (-5%), iar in Germania s-au realizat echipamente de 11,25 miliarde euro. Totusi, la acest capitol, liderul indiscutabil ramane China, cu masini-unelte ce valoreaza 16,5 miliarde euro”, a mai aratat dr. Heinz-Jurgen Prokop.
In opinia presedintelui VDW, anul 2017 va fi caracterizat de o multitudine de provocari, care pot fi transformate in oportunitati si in avantaje competitive, cum ar fi retelele digitale si integrarea conceptului intitulat „Industria 4.0”, cu posibilitati multiple de automatizare si stocarea datelor necesare comenzilor specifice functionarii masinilor-unelte in servere de tip „cloud”. Acest sector trebuie sa se adapteze, insa, la „electro-mobilitate” (e-mobilitate), un concept de dezvoltare a industriei auto, dar care va fi adoptat pe majoritatea pietelor-tinta ale industriei de masini-unelte. Informatii suplimentare, la www.vdma.org
|