Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Marti, 16 Aprilie 2024
Hilti
Home - Stiri - Furnizori de Sisteme - ANALIZA: Livrarile de ferestre, afectate de crizele succesive si conflictele armate
ANALIZA: Livrarile de ferestre, afectate de crizele succesive si conflictele armate
Furnizori de sisteme Publicat de Elena Icleanu 20 Dec 2023 06:20
Dinamica exportului de tamplarie, confirmata pentru 2022, atesta fara niciun echivoc faptul ca piata autohtona de ferestre, in ansamblul sau, s-a aflat pe un trend ascendent in ultimii opt ani, dar totul s-a derulat in realitate fara probleme pana la declansarea neasteptata a pandemiei de Covid-19, apoi a conflictului militar dintre Rusia si Ucraina, care au afectat rapid si puternic intreaga lume, nu numai tara noastra (mai nou, inca un conflict militar, deosebit de violent, a inceput in Orientul Mijlociu, cu implicarea statului Israel si a gruparii Hamas). Cu toate acestea, impactul crizelor succesive nu este major pentru moment, ceea ce se observa si din datele statistice publicate de institutul de resort (INS) si preluate de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza - CNSP privind evolutia volumului lucrarilor de constructii, coroborate si cu informatiile despre exportul anual de tamplarie termoizolanta (disponibile la Eurostat). Astfel, anul trecut, exportul de ansambluri din PVC si aluminiu, respectiv de produse din lemn si otel, a crescut de la un total de 380,97 milioane de euro (in 2021) la aproape 564,95 milioane de euro (+48,3%), mai ales pe seama exportului de produse din PVC.
Situatia actuala caracteristica pietei de ferestre, cu un impact major dat si de fluctuatia fara precedent (printr-o crestere logica) a operatiunilor de export, dar si cu o majorare valorica a importului de sisteme destinate productiei, pare sa fie contrastanta cu actualul context general intern, relativ pesimist, marcat de efectele crizei sanitare ce a durat deja de trei ani (doar recent s-a declarat oficial incetarea pandemiei) si, mai nou, ale celei geopolitice (razboiul din Ucraina, care se va prelungi si in 2024, coroborat cu noul conflict militar din Israel - Fasia Gaza). Cu toate acestea, au aparut unele modificari ale previziunilor CNSP, referitoare la evolutia principalilor indicatori macroeconomici pe termen scurt si mediu (2023-2027), care ar urma sa aiba efecte deosebite asupra sectorului de constructii si, in consecinta, asupra celui de tamplarie termoizolanta. Pana la publicarea, la Ministerul Finantelor Publice, a datelor referitoare la rulajul pe care l-au consemnat in acest an firmele incluse in lista principalilor producatori de tamplarie (elaborata si actualizata de revista Fereastra), analiza operatiunilor de export, a importului de sisteme, precum si a indicatorilor macroeconomici actuali, ramane, in principiu, o metoda potrivita de estimare a parcursului tuturor firmelor din bransa. Astfel, exportul de tamplarie s-a plasat la 564,95 milioane de euro in 2022, cu o productie de tamplarie evaluata provizoriu de Eurostat, cel mai probabil, in crestere, pentru acelasi an (sunt indisponibile pentru moment datele referitoare la ansamblurile din PVC/aluminiu si la usile din lemn). Astfel, reiteram datele certificate si actualizate pentru anul 2021, valoarea insumata a productiei interne fiind de 863,2 milioane de euro. In acelasi timp, importul de sisteme a evoluat indiscutabil, de la 344,8 milioane de euro in 2020 (profile din PVC, aluminiu si feronerie) la aproape 451 milioane de euro in 2021 (respectiv, +31%), iar pentru 2022 se estimeaza inca o crestere, la circa 550 milioane de euro, de vreme ce in semestrul I din acest an majorarile au fost cu mult peste nivelurile procentuale consemnate in perioada anterioara pandemiei de coronavirus, evident, pe fondul unei inflatii generalizate si al cresterilor consecutive de pret.
Potrivit datelor din piata, industria locala de tamplarie termoizolanta este evaluata la peste un miliard de euro, in 2023.
***
O analiza pe larg asupra evolutiei pietei nationale tamplarie termoizolanta in perioada 2023-2027 poate fi lecturata in editia Noiembrie-Decembrie 2023 a revistei Fereastra. Publicatia include si o lista actualizata a celor mai mari 500 de producatori de tamplarie si geam termoizolant activi la nivel national, pe baza cifrelor de afaceri din 2022 si a veniturilor medii realizate de aceleasi companii in intervalul 2020-2022.

Editia Noiembrie-Decembrie 2023 a revistei Fereastra, care include si TOP 500 Producatori de Tamplarie si Geam Termoizolant 2023, este disponibila pentru abonati, click aici!

Versiunea completa a tematicii revistei Agenda Constructiilor & Fereastra 2024 si 2025, click aici!

 
ABONARE REVISTE
rehau
TSV
SISECAM
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left