DECEUNINCK: Obiectivele de sustenabilitate au fost aprobate de initiativa SBTi |
Furnizori de sisteme Publicat de Ovidiu Stefanescu 15 Nov 2023 06:25 |
In a treia decada a lunii septembrie 2023, furnizorul de sisteme arhitecturale din PVC Deceuninck a fost gazda unei intruniri speciale cu presa de profil din intreaga Europa, care s-a desfasurat la unitatea proprie de reciclare, amplasata in localitatea Diksmuide, din Belgia. La eveniment au participat peste 50 de experti, care au beneficiat de o informare comprehensibila asupra abordarii pe care grupul belgian o are in ceea ce priveste obiectivele de sustenabilitate si economie circulara. Cu aceasta ocazie, oficialii Deceuninck au anuntat finalizarea, in luna septembrie a acestui an, a procesului deosebit de complex de evaluare a societatii conform initiativei SBTi (The Science Based Targets). Concret, in urma unor analize aprofundate realizate de specialisti consacrati din domeniu, consiliul SBTi a aprobat obiectivele Deceuninck de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera (GES), confirmand faptul ca planul de reducere a emisiilor este in concordanta cu cele mai recente date stiintifice privind clima.
Tinte viitoare ambitioase, posibile prin perfectionarea proceselor de reciclare
Referindu-se la aceasta realizare remarcabila si extrem de importanta in economia sustenabilitatii, Bruno Humblet, CEO al Deceuninck, a afirmat ca "suntem mandri sa primim recunoasterea din partea SBTi. De multi ani suntem un veritabil pionier in sectorul de productie a sistemelor din PVC destinate executiei de tamplarie termoizolanta, iar actiunile noastre in directia respectiva s-au materializat in special prin facilitatile de reciclare pe care le-am dezvoltat in timp. Aprobarea SBTi vine sa confirme faptul ca grupul nostru continua sa adopte toate masurile corecte necesare pentru a minimiza impactul activitatii specifice asupra climei. Obiectivele viitoare sunt ambitioase, iar confirmarea acestei evaluari independente si stiintifice ne face sa fim increzatori ca putem merge mai departe pe calea sustenabilitatii si economiei circulare".
Diminuare drastica a emisiilor de gaze cu efect de sera si eliminare completa pana in 2050
Pe termen scurt, obiectivele aprobate de SBTi sunt constituite de reducerea emisiilor absolute de gaze cu efect de sera (GES) din domeniile de aplicare combinate 1 si 2 (emisiile directe generate de operatiunile curente la nivel mondial, respectiv achizitia de energie, in cazul de fata, electrica) cu 60% pana in 2030, in raport cu anul de referinta 2021. Deceuninck se angajeaza, de asemenea, sa diminueze emisiile de GES din domeniul de aplicare 3 (emisiile generate de-a lungul intregului lant valoric) cu 51,6% pe tona de produse in acelasi interval temporal. In ceea ce priveste obiectivul global NetZero, Deceuninck isi propune sa atinga un nivel net zero de emisii de gaze cu efect de sera, care sa acopere emisiile din domeniile de aplicare 1, 2 si 3, pana in 2050, dupa cum au precizat membrii din conducerea executiva a companiei, cu ocazia unei expuneri concise realizata la sediul fabricii din Diksmuide, unde invitatii au avut ocazia sa experimenteze in mod direct felul in care deseurile sunt succesiv transformate, pentru a ajunge in final o materie prima potrivita pentru reintroducerea in procesul de productie.
Recuperare in proportie de 90% a materialelor utile din deseurile de tamplarie
Astfel, pentru a ilustra modul concret in care se deruleaza operatiunile in cadrul unitatii de reciclare de la Diksmuide, expertii Deceuninck au oferit celor prezenti o experienta extensiva, prezentand in detaliu modul de lucru, de la tocarea primara a ramelor de ferestre din PVC, pana la obtinerea materiei prime reciclate, avand un nivel ridicat de puritate si fiind apta pentru a fi reintrodusa in productia de profile. Conform specialistilor furnizorului belgian, la momentul actual se reuseste o recuperare in proportie de 90% a materialelor utile (PVC si metale feroase/neferoase), pentru perioada urmatoare ambitia fiind aceea de a transforma in materie prima utila inclusiv diferenta de zece procente ramasa.
***
Fondat in 1937, grupul Deceuninck este specializat in productia de solutii de top pentru pentru ferestre si usi din PVC, aluminiu si materiale compozite. Cu sediul central in localitatea Hooglede-Gits, Belgia, compania este activa in Europa, America de Nord, Turcia si pietele emergente si detine 17 unitati de productie integrate pe verticala, care, alaturi de cele 21 de unitati de depozitare si distributie, garanteaza calitatea serviciilor oferite si un timp rapid de raspuns pentru clientii din intreaga lume. Deceuninck pune un accent puternic pe fiabilitate, inovatie si durabilitate, firma listata la Euronext Bruxelles ("DECB") raportand pentru primul semestru din 2023 o cifra de afaceri de 427,2 milioane de euro. Pentru partea a doua a anului, oficialii grupului estimeaza o consolidare vizibila a veniturilor operationale brute, fata de nivelul de 59,6 milioane de euro, raportat in primele sase luni ale actualului exercitiu financiar.
|