DECEUNINCK: Profitabilitatea creste cu 36%, in pofida pandemiei SARS-CoV-2 |
Furnizori de sisteme Publicat de Cosmin Dincu 21 Ian 2021 06:14 |
Managementul grupului belgian Deceuninck – proiectant si producator global de profile pentru ferestre si usi – a decis sa dea publicitatii un raport preliminar (pe baze exceptionale, neauditat) privind rezultatele financiare din 2020, potrivit carora performantele au fost optime, in pofida raspandirii pandemiei de coronavirus, care provoaca boala Covid-19. Intr-un comunicat publicat la jumatatea lunii ianuarie a.c., se arata ca „in pofida nesigurantei induse pe termen scurt de evolutia crizei sanitare, premisele de crestere si dezvoltare a Deceuninck raman intacte. Sunt necesare noi locuinte si lucrari de renovare a celor existente, pentru a indeplini exigentele tot mai ridicate de confort si izolare termica. Profilele din materiale compozite reprezinta solutia de ultima ora pentru ferestre, care asigura cele mai noi cerinte din toate punctele de vedere si, in plus, sunt complet reciclabile, la cel mai scazut nivel posibil al impactului ecologic. Ne asteptam ca, in continuare, majorarea livrarilor de profile ultramoderne pentru tamplarie termoizolanta sa fie sustinuta pe plan mondial prin diverse initiative guvernamentale, cum este deja in Europa asa-numitul pact Green Deal”.
In ceea ce priveste datele financiare, care vor fi reiterate in forma finala si auditata la 25 februarie 2021, vanzarile din anul 2020 au ajuns, probabil, la 642 milioane de euro (+1%), comparativ cu 634 milioane de euro in 2019, iar indicatorul profitabilitatii - EBITDA ajustat - s-a plasat intre 82 milioane de euro si 86 milioane de euro, la un nivel estimat de 13,1% din vanzari (versus 60,6 milioane de euro sau 9,6% din vanzari in 2019). Desigur, la capitolul profitabilitatii s-a consemnat cea mai notabila crestere, de +36%, in pofida pandemiei de Covid-19, al carei impact negativ a fost complet anulat de implementarea imediata a unor initiative diverse de reducere a costurilor. Totodata, ca urmare a cresterii nivelului lichiditatilor, precum si pe fondul impactului altor factori pozitivi, datoria neta este asteptata sa se diminueze de la 140 milioane de euro in decembrie 2019 la 55-60 milioane de euro la finele lui 2020.
„La aceasta situatie pozitiva, de reducere a datoriei (cu caracter permanent), au contribuit si performanta operationala de ansamblu, masurile privind imbunatatirea structurala a capitalului de lucru, vanzarea unor active neutilizate, reducerea cotei de participatii la Ege Profil (Turcia), prin vanzarea unei cote totale de 7,5% etc. O suma de circa 20 milioane de euro, rezultata ca urmare a masurilor de optimizare a activitatii, este totusi considerata ca avand un efect temporar”, a declarat Francis Van Eeckhout, CEO al Deceuninck.
In concluzie, managerii Deceuninck mai precizeaza ca, in pofida inchiderii temporare a unor unitati de productie, a faptului ca multi angajati (in general, cei cu functii de conducere) au lucrat de acasa si a unor modificari la nivelul conducerii corporatiei (unele mandate pentru anumite functii incepand in prima parte a lui 2021), implementarea proiectelor strategice ale grupului s-a efectuat si continua sa aiba loc in ritmul prestabilit, ceea ce creeaza bazele solide ale dezvoltarii ulterioare.
|