ELUMATEC: Cifin Holding asigura noi perspective de dezvoltare |
Furnizori de sisteme Publicat de Cosmin Dincu 10 Aug 2017 08:27 |
In ianuarie 2016, corporatia italiana Cifin Holding, din Modena, a preluat, dupa restructurare, societatea germana furnizoare de echipamente pentru procesarea profilelor din PVC, aluminiu si otel Elumatec AG, precum si subsidiarele acesteia. Potrivit oficialilor firmei din Mühlacker - Germania, acest pas a devenit un punct de referinta pentru Elumatec, la doi ani distanta din momentul in care societatea s-a cotat la bursa, devenind o companie pe actiuni (Aktiengesellschaft - AG). Totodata, momentul preluarii formeaza acum o parte integranta a planului de restructurare, indeplinit cu succes. Sub umbrela Cifin Holding, Elumatec si grupul Emmegi vor deveni, impreuna, principalul nume de referinta din industrie.
„Tranzactia a creat cel mai important grup corporatist din industria mondiala a echipamentelor de procesare a profilelor, mai ales ca Elumatec reprezinta liderul german in tehnologie, pe segmentul sau industrial, iar expertii companiei cunosc foarte bine cerintele pietei, ceea ce reprezinta un avantaj de necontestat, in ceea ce ne priveste. Prin aceasta achizitie, intram intr-o noua dimensiune care ne va permite sa efectuam investitii considerabile in cercetare-dezvoltare si pentru indeplinirea exigentelor viitorului. Si aceasta pentru ca inovarea se afla in centrul preocuparilor Cifin Holding, prioritatea de top a strategiei noastre fiind dezvoltarea si imbunatatirea permanenta a produselor si serviciilor promovate, in beneficiul clientilor nostri actuali si potentiali. Integrand activitatea a doua firme extrem de dinamice (portofoliul existent al companiei Emmegi si, de acum inainte, al Elumatec), ne asiguram succesul strategiei de crestere a afacerilor pe termen lung si, simultan, ne consolidam pozitia de top pe piata globala, fiind in acelasi timp atenti la schimbarile care indica o intensificare puternica a competitiei”, a declarat, in cadrul unui interviu despre preluare, Valter Caiumi, presedintele Cifin si presedinte al comitetului de supraveghere al Elumatec AG.
In acceptiunea fostului CEO al Elumatec AG, Britta Hübner, rezultatele-cheie ale achizitiei constau mai ales in faptul asigurarii continuitatii productiei la centrul industrial din Mühlacker, precum si in expertiza deosebita a Cifin Holding, de care va beneficia Elumatec. „Pe scurt, de aceasta achizitie beneficiaza toti cei implicati: pentru creditorii nostri, Elumatec AG are acum o valoare de piata mult mai mare, iar indicatorul respectiv este in crestere, iar beneficiarilor le garantam efecte pozitive date de aceasta tranzactie. Mai mult, pentru clienti, nimic nu se schimba, in ceea ce priveste relatiile de afaceri. Astfel, colaborarea apropiata dintre clienti si specialistii Elumatec continua, fiind acum siguri ca un investitor puternic, precum Cifin Holding, sta in spatele marcii Elumatec. In fine, dar nu in ultimul rand, de aceasta preluare beneficiaza si angajatii, deoarece solutia propusa de Cifin asigura continuitatea afacerilor, in viitor, la sediul din Mühlacker, noul proprietar urmand sa efectueze investitii importante in dezvoltare”, a subliniat Britta Hübner.
Doua companii distincte, dar cu sinergii pentru Cifin
Referindu-se, in finalul interviului, la oportunitatile create de achizitia Elumatec (a carei valoare nu a fost dezvaluita), Valter Caiumi a precizat ca, desi initial au fost competitoare, firma germana Elumatec (care, in urma unor operatiuni de afaceri esuate in Turcia, a fost nevoita, in anul 2013, sa-si declare insolventa) si compania Emmegi raman entitati separate, care vor activa pe piata independent una fata de alta. „Aceasta este situatia in prezent si va fi si in viitor, inclusiv pe plan international, nu numai in Germania si Italia. Din aceasta perspectiva, ambele companii raman, intr-un fel, «concurente», dar vor aduce sinergii la nivelul Cifin Holding, fiind totusi prea devreme sa le cuantificam. Din punctul nostru actual de vedere, domenii precum cercetarea, inovarea la nivelul produselor, la fel ca sistemele de interfata, protocol de schimb al datelor, platformele IT si achizitiile sunt tot atatea puncte comune ale celor doua companii, de unde ne asteptam sa avem avantaje importante”, a subliniat Valter Caiumi.
Presedintele Cifin Holding, care este si conducatorul federatiei patronale Confindustria Modena, a anuntat, de fapt, principala sinergie inca din momentul preluarii, in ianuarie 2016. Potrivit acestuia, intr-o declaratie data publicatiei locale Gazzetta di Modena, „preluarea principalului nostru concurent, Elumatec, cu 700 de angajati in 2015 si vanzari de 120 milioane de euro, din care 100 de milioane de euro realizate la export, aduce un aport deosebit afacerilor Cifin. Pentru a observa dimensiunea tranzactiei, este suficient sa amintim ca holdingul Cifin a lucrat, tot in 2015, cu aproape 500 de salariati, din care 112 activeaza in afara granitelor Italiei, iar cifra de afaceri consolidata a fost de 105 milioane de euro. Astfel, prin integrarea afacerilor celor doua entitati, poate lua nastere cel mai important grup industrial din domeniul tehnologiei pentru prelucrarea profilelor din aluminiu, PVC, otel si aliaje din metale usoare, pentru ca sub umbrela Cifin vor fi reunite companii ce pot realiza vanzari de minimum 225 milioane de euro pe an si care vor avea cel putin 1.200 de angajati, din care 700 sa activeze in Germania si Italia”.
***
Fondata in anul 1928, in localitatea Mühlacker (din Germania de Sud), compania Elumatec AG a raportat in 2016 o cifra de afaceri consolidata de peste 125 milioane de euro, lucrand actualmente cu 660 de angajati in intreaga lume si are subsidiare si dealeri in mai mult de 50 de tari pe plan mondial. Aflandu-se printre liderii pietei globale de echipamente pentru procesarea profilelor destinate executiei de tamplarie termoizolanta, Elumatec AG se distinge prin conceptele sale de utilaje modulare sau cu design adaptat unor cerinte punctuale, asigurand solutii industriale individualizate si flexibile pentru toate categoriile de companii producatoare de ferestre - si nu numai. La randul sau, Cifin Holding, infiintat in 1972, cu o cifra actuala de afaceri estimata la peste 105 milioane de euro pe an, integreaza companiile Emmegi, Tekna, Emmegisoft si Keraglass, acestea fiind lideri de piata in productia tehnologiilor de procesare a elementelor din aluminiu, PVC, metale usoare si sticla. In afara centrului industrial din Limidi di Soliera (Modena - Italia), Cifin Holding mai are doua unitati de productie in peninsula italiana si una in China. Practic, 80% din vanzarile Cifin sunt generate pe plan international, in afara granitelor Italiei, prin intermediul celor 112 angajati din intreaga lume (dintr-un total de 500 de salariati).
Potrivit datelor oficiale, Elumatec Romania, din Bucuresti, a consemnat in 2016, avand cinci angajati, o cifra de afaceri de peste 6,79 milioane de lei (in conditii de profitabilitate), iar in 2015 rulajul a fost de 5,64 milioane de lei. Totodata, la 7 august 2017, la Oficiul National al Registrului Comertului a fost inregistrat, tot pe raza Capitalei, agentul economic cu codul unic de identificare 38071130, Elumatec Maschinen DOO Bihac, care, insa, nu a fost luat momentan in evidenta cu impozit pe profit, ca platitor de TVA sau a taxelor, accizelor si contributiilor datorate statului roman. Informatii suplimentare, la www.elumatec.com
|