FEREASTRA: Evolutia pietei de tamplarie ramane sub semnul incertitudinii in 2021 |
Furnizori de sisteme Publicat de Elena Icleanu 20 Mai 2021 06:55 |
Editia Mai 2021 a revistei Fereastra cuprinde date si informatii referitoare la situatia actuala si perspectivele pietei nationale/ internationale de tamplarie termoizolanta si fatade cortina, avand ca tema centrala analiza situatiei acestui domeniu de activitate dupa un an de la declansarea pandemiei Covid-19 si a efectelor acestuia asupra activitatii din sector. Inca din primele articole, se propune o analiza atenta asupra impactului pe care il are criza asupra pietei de ferestre, care a fost printre cele mai afectate segmente ale domeniului de constructii, avand in vedere dependenta companiilor de exporturi. Sunt evidentiate aspecte legate de evolutia exporturilor si a importurilor, date generale de context referitoare la evolutia pietei de constructii in 2020/2021, precum si estimari referitoare la perspectivele de evolutie a pietei locale de ferestre si usi pe termen scurt si mediu.
Primul material al revistei, reprezina un follow up referitor la activitatea Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT), organizatie reprezentatica pentru piata de profil din Romania. Materialul reflecta impactul majorarii preturilor materiilor prime si, implicit, a produselor finale, prin prisma specialistilor, precum si estimari privind posibilitatile de dezvoltare a companiilor, in acest context. Articolul reitereaza, si cu acest prilej, importanta mentinerii facilitatilor acordate pentru sectorul de constructii prin OUG nr. 114/2018 si subliniaza faptul ca fara interventia statului, anul 2021 va fi deosebit de dificil de depasit pentru companiile din bransa.
Analiza editiei, intitulata sugestiv „Livrarile de tamplarie termoizolanta, sub semnul pandemiei”, reprezinta o reflectie obiectiva asupra starii economice generale si a sectorului de constructii/ tamplarie, in particular, dupa un an marcat de profunde dezechilibre. 2020 a reprezentat primul an din ultimii cinci in care piata locala de tamplarie nu a inregistrat cresteri ci, in cel mai optimist scenariu, stagnare. Articolul include o sinteza a indicatorilor publicati de INS si CNSP in 2021 referitori la evolutia pietei de constructii, pe baza carora sunt trasate cateva tedinte privind evolutia sectorului de tamplarie, dar si estimari referitoare la posibilele directii de dezvoltare. In ansamblu, concluzia este ca prognozele si activitatea din sector raman incerte, cel putin in 2021.
Articolul unic inclus la sectiunea Cover Story trece in revista principalele repere ale istoriei internationale de 70 de ani a grupului Rehau. Mentinand pasul cu timpurile, compania se aliniaza tendintelor actuale, confortul si sustenabilitatea fiind principalele concepte care stau la baza inovatiei in cadrul grupului, recunoscut ca lider industrial in domeniul polimerilor si pionier in ceea ce priveste procesele de reciclare sustenabila in sectorul tamplariei termoizolante si solutiilor pentru ferestre. Pe langa principalele repere privind activitatea grupului, atat pe plan international, cat si la nivel local, materialul mai include o opinie a lui Virgil Lazareanu - Manager of Sales, Window Solutions Division, REHAU Romania, prezentarea sistemelor REHAU Geneo pentru ferestre performante, certificate conform standardului de case pasive, cu accent pe seria Synego Slide, precum si un interviu cu Paul Chipriean, Head of Window Solutions REHAU Romania.
La rubrica opinii, Colu Raluca (manager, grupul de societati format din companiile Ecosfera Plast si Alfa Best Real Line), Catalin Veliscu (manager, grupul de firme Melcret), Lőrincz Attila (director general, Primer Electro), Florin Tihulca (Managing Director, ASSA ABLOY Opening Solutions Romania), Adrian Marginean (administrator, Gamma Axial) si Silviu Chirmus (Business Area Manager Romania & Moldova, Cherubini) prezinta principalele rezultate realizate in 2020, precum si perspectivele de dezvoltare a business-urilor pe care le conduc, in noua realitate economica.
La rubrica Producatori & Furnizori sunt prezentate date referitoare la activitatea unor companii si organizatii importante din domeniul tamplariei termoizolante, dar si realizarile acestora, in contextul in care acestea au devenit mult mai flexibile pe fondul crizei medicale. Sunt prezentate noutati si realizari ale unor companii precum: Akero, Alu PVC & Bond Systems, Aluminium Grup, Amazon Term, ATD Servicii Tehnice, Bucovrad, Dac Term, Eurobac, Extruplast, Finextral, Izotec, Luthera System, Marynk Ideea, Pinum Doors & Windows, Romserv Invest, Safa Sisteme Aluminiu si PVC si Zack - Com Impex.
Sectiunea Produse de Top se deschide cu un material referitor la proiectarea fatadelor cortina - digitalizare si solutii avansate BIPV, cu detalii referitoare la proiectarea algoritmica, ca tehnologie de viitor in designul fatadelor. In cadrul rubricii mai sunt prezentate si alte inovatii pentru piata de tamplarie, precum feroneria Plug & Play pentru usi de exterior ROTO Safe E, de la Roto, ALBIO 129C Advanced - sistem pentru tamplarie cu bariera termica fabricat de Exalco, noua fereastra Greta, marca Salamander, programul de ofertare si productie a tamplariei Winarhi 13, Keep Closed - sistem magnetic de inchidere pentru usi de lemn livrat de Simonswerk, Illbruck - solutii si servicii complete, pentru etansari de calitate marca CPG Europe, Interpon W, vopsea pulbere pentru lemn, cu posibilitati nelimitate fabricata de Akzo Nobel, precum si operatorul Tina, sistem de automatizare pentru usi garantat pentru un milion de cicluri de utilizare.
Revista include si un material de consultanta, care trateaza pe larg posibilitatile de limitare a riscurilor prin tehnologii avansate de securitate, realizat pe baza comunicarilor stiintifice de la Rosenheimer Fenstertage.
|