GIMAV: Estimarile industriei utilajelor de procesare a sticlei, anulate de Covid-19 |
Furnizori de sisteme Publicat de Cosmin Dincu 24 Iul 2020 05:28 |
Desi pentru companiile din industria italiana de echipamente destinate procesarii sticlei anul 2019 a adus inca o crestere peste asteptari a exportului, cu o cota de 72,2% din totalul vanzarilor, iar toate estimarile referitoare la livrarile de utilaje indicau o continuare a trendului ascendent, rezultatele bune constituie acum doar un punct de pornire, in timp ce prognozele s-au anulat, dupa declansarea pandemiei de Covid-19, dupa cum indica cel mai recent raport al asociatiei de profil GIMAV.
„Anul trecut, industria italiana de profil a marcat inca un moment al cresterii vanzarilor la export, cu +3,7%, iar in valori absolute cifra de afaceri din bransa a depasit 2,3 miliarde euro. Inclinatia firmelor din Peninsula Italica de a cumpara echipamente performante, in detrimentul celor din import, a dus la o balanta comerciala pozitiva (+5,4%), care, ajungand la 1,275 miliarde euro, conteaza in proportie de 55% din vanzari”, se arata in raportul GIMAV, asumat de Michele Gusti, presedintele reales al organizatiei, care a adaugat ca, „pentru fiecare euro investit in sector, contribuim cu 55 de centi la soldul comercial pozitiv al tarii noastre, astfel incat cei care determina politicile economice si industriale ale tarii noastre ar face bine sa tina cont de aceasta performanta remarcabila, recompensand-o mai mult”.
Indicatorii de competitivitate ai sectorului sunt extrem de pozitivi - cu o cota de vanzari de 72,2% din export si cu o predominanta de 61,3% pe piata interna – oferind astfel o marja ampla in zona de excelenta industriala a Italiei. De asemenea, in crestere s-au aflat si vanzarile medii pe angajat (+2,5% fata de 2018), cifrate la aproape 300.000 de euro.
Insa, dupa cum se mai arata in raport, tehnologiile de prelucrare a sticlei float s-au depreciat, ca valoare a vanzarilor, cu 1,3% fata de 2018, din cauza diminuarii exporturilor (-0,5%) si a pierderilor mai marcante (-3,2%) din vanzarile interne. Cu toate acestea, importurile sectoriale pentru aceleasi tehnologii (in scadere cu -4,4%) au fost mai mult afectate de incetinirea generala a vanzarilor interne (-3,3%), comparativ cu livrarile efective ale firmelor italiene, pe plan local.
La polul opus, in 2019, sectorul tehnologiilor de prelucrare a sticlei de tip „hollow glass” a consemnat o crestere de aproape +30% fata de 2018, datorita performantei excelente atat pe pietele externe (31,8%), cat si pe cele interne (17,2%). Dovedind vitalitatea pietei interne (+9,9%), importurile sectoriale au crescut si in 2019, dar intr-o masura mult mai mica (+ 6,4%).
Inainte de izbucnirea pandemiei de Covid-19, companiile membre ale GIMAV au prognozat o situatie pozitiva pe termen scurt; in general, circa 86,4% dintre managerii firmelor intervievate (italiene si internationale) au anticipat o crestere, iar restul de 13,6% au prevazut o stabilizare. In detaliu, 91,3% dintre respondenti au estimat o crestere a cresterii atunci cand au avut in vedere doar pietele externe (8,7% se asteptau ca acestea sa fie stabile). In acelasi timp, asteptarile pentru piata interna au indicat o usoara limitare a livrarilor, in proportie de 76,2% din raspunsuri, circa 19% dintre respondenti au indicat o stabilizare, iar restul de 4,8% prognozau o diminuare.
O data cu efectele neasteptate ale pandemiei de Covid-19, scenarii de industrie s-au schimbat dramatic si, pana in prezent, este imposibil sa se faca previziuni fiabile de performanta pentru anul 2020, in special atunci cand se analizeaza orice evolutii ulterioare si imprevizibile care ar putea sa apara.
Astfel, raportul GIMAV a fost completat cu rezultatele sondajului si cu exemple relevante in care activitatea firmelor din bransa este afectata in timpul pandemiei. Avand in vedere ca, in 2019, lunile martie, aprilie si mai au insemnat o perioada cu o contributie de peste 26% din total la rezultatele anului, intervalul similar din 2020 a insemnat, pentru multi, blocarea completa a activitatii. Aproape 43% dintre companii si-au oprit complet activitatile (de orice natura, inclusiv comerciala) si, dintre companiile care au mai putut functiona in intervalul respectiv, 65% si-au oprit complet productia de utilaje. Mai mult, 71% dintre companiile din industrie au recurs la scheme de compensare a somajului pentru cel putin 70% din forta proprie de munca, aspect care are deja repercusiuni nedorite si va avea efecte putin previzibile in viitor. Practic, conform studiului, nicio companie membra a GIMAV nu a fost pe deplin operationala, asa cum activa inainte de declansarea pandemiei globale de coronavirus. Informatii suplimentare, la www.gimav.it, iar pentru a vizualiza elementele esentiale din raport, click aici!
|