SISECAM: Vanzarile de sticla float contribuie cu 39% la rulajul grupului |
Furnizori de sisteme Publicat de Cosmin Dincu 11 Iun 2018 07:57 |
Managerii corporatiei Türkiye Sise ve Cam Fabrikaları AS (Sisecam), unul dintre cei mai importanti producatori regionali si mondiali de sticla pentru aplicatii arhitecturale, au subliniat ca, pe fondul consolidarii cererii pe majoritatea pietelor europene, in termeni reali, rezultatele din primul trimestru al anului in curs, exprimate in moneda turca, au reflectat o crestere puternica, de +27,82%, a incasarilor diviziei de sticla float. Practic, in ceea ce priveste noile date financiare evidentiate recent intr-o declaratie specifica, pentru ianuarie-martie 2018 conducerea holdingului a anuntat o cifra de afaceri neta si consolidata de 3,086 miliarde lire turcesti - TRY sau circa 671,2 milioane USD (fata de 2,621 miliarde lire turcesti in trimestrul intai din 2017, reflectand o crestere de +18%), din care 1,222 miliarde TRY (sau 39,6%) au reprezentat aportul diviziei de vitraje float (coordonata de Trakya Cam), circa 491 milioane TRY fiind rulajul celei de sticlarie, aproape 545 milioane TRY au revenit departamentului de ambalaje din sticla, iar 701 milioane TRY sectiei de materiale chimice (astfel incat alte operatiuni conteaza cu aproape 127 milioane TRY).
„In ceea ce priveste structura livrarilor totale, pe regiuni geografice, circa 42% (din cele 3,086 miliarde TRY ale perioadei de referinta) s-au realizat in Turcia, aproape 13% fiind cota obtinuta din vanzarile efectuate in grupul de tari format din Rusia, Ucraina si Georgia. Subsidiarele din Europa s-au evidentiat prin vanzari nete totale ce au avut o pondere de 24%, iar o cota asemanatoare, de 21%, fiind evidentiata ca export in alte zone ale globului”, se precizeaza in documentele grupului.
Sisecam ramane al cincilea producator de sticla float pe plan global
Prin intermediul companiei Trakya Cam, in cadrul careia detine 69,45% din actiuni (iar diferenta se tranzactioneaza la Bursa din Istanbul), Sisecam ocupa o pozitie privilegiata in calitate de furnizor pentru industria de tamplarie si sectorul de constructii. La randul sau, Sisecam este un grup cu prezenta directa in 13 tari, dar care efectueaza export in 150 de state de pe mapamond, cu o productie de sticla (toate sortimentele) evaluata la 4,8 milioane de tone si vanzari anuale ce s-au apropiat de pragul de 3 miliarde USD in 2017. In consecinta, referindu-se la structura actuala a grupului, managerii acestuia precizeaza ca Türkiye Sise ve Cam Fabrikaları A.S. Group include o companie-holding (Türkiye Sise ve Cam Fabrikaları A.S.), 63 de subsidiare, doua entitati de tip joint-venture si doua entitati asociate. Activitatea se desfasoara in cadrul a cinci segmente operationale, care includ companii specializate in urmatoarele domenii: sticla float, sticlarie, ambalaje din sticla, materiale chimice si altele (prin firme care asigura si operatiuni de export-import, furnizeaza energie sau presteaza servicii de asigurare, prin agentii). Totusi, principala arie de specializare a grupului este productia de sticla si operatiunile complementare activitatii respective.
Fondat cu 82 de ani in urma, de Türkiye İs Bankası A.S. (İs Bankasi), grupul este inscris pentru a-si tranzactiona actiunile la Borsa İstanbul A.S. (BIST) din anul 1986. La data de 31 martie 2018, İsbank detine 66% din titlurile Sisecam, mentinandu-si in consecinta controlul asupra grupului, care integreaza activitatea a 21.727 angajati (fata de 21.327 salariati la 31 decembrie 2017). La aceeasi data, nivelul de capitalizare pentru grup (valoarea de piata) a ajuns la 2,4 miliarde USD. O alta modificare, cu privire la structura entitatilor din afara Turciei, consta in faptul ca, actualmente, toata productia de sticla float din Bulgaria, Italia si Egipt este controlata de Sisecam Flat Glass Holding BV (entitate controlata in proportie de 100% de catre grup), iar cea de parbrize si alte vitraje auto este coordonata de Trakya Investment BV, ambele din Olanda.
In ceea ce priveste pozitia pe piata, managerii Sisecam au anuntat ca, pe plan mondial, corporatia continua sa fie al cincilea producator de sticla float (cu o cota de piata de 4%), aflandu-se pe locul al treilea in clasamentul fabricantilor de sticlarie, pe al cincilea ca producator de ambalaje din sticla si pe al zecelea ca furnizor de soda caustica. In schimb, pentru sulfatul de crom, de baza, Sisecam este lider mondial si ocupa pozitia a patra ca producator de acid cromic.
Dinamica deosebita a industriei mondiale de sticla float
Ca de fiecare data in momentul consolidarii rezultatelor trimestriale, in raportul prezentat investitorilor conducerea corporatiei a reliefat din nou, comparativ, rata cresterii EBITDA in ianuarie-martie 2018 pentru Sisecam (29%) si principalii sai competitori mondiali: Asahi Glass (17%), Owens Illinois (20%), Saint-Gobain (11% - pentru 2017), Owens Corning (17%) Ardagh (18%) si NSG Pilkington (11% - tot pentru 2017). Insa, trebuie tinut cont de faptul ca doar Owens Illinois si NSG au o contributie de 100% a vanzarilor de sticla la rulajul total, urmand Sisecam (cu 73%), Asahi Glass (50%), Ardagh (36%) si Saint-Gobain (26%).
In ceea ce priveste cota de piata pe segmentul de sticla float (inclusiv vitraje auto, laminate, procesate, capsulate, tip oglinda etc.), trebuie remarcat ca operatiunile Sisecam se deruleaza in zece tari din intreaga lume, fabricile avand o capacitate instalata de 2,7 milioane de tone pe an. In Turcia, cu 66% din piata (in trimestrul intai din 2018), Sisecam este lider pe segmentul float, ca de altfel si in Europa, unde are o cota de 5% (procentele fiind calculate prin raportare la consum, adica la cerere, iar pozitia de lider, respectiv locul 1 in Turcia si Europa, este determinata din punct de vedere al capacitatii). Pe plan mondial, tot din punct de vedere al capacitatii, Sisecam se plaseaza pe locul al cincilea (cu o cota de piata de 4%, tot prin raportare la capacitatea instalata, deoarece consumul global de sticla float este mai dificil de cuantificat). Dupa cum se cunoaste, prin strategia sa, grupul din Turcia urmareste sa ajunga pe unul din primele trei locuri ale clasamentului global cu fiecare divizie a sa, nu numai cu cea de sticla float. „In 2017, precum si in primul trimestru din 2018, dinamica industriei mondiale de sticla float a fost deosebita, capacitatea totala de fabricatie a liniilor tehnologice aflate in functiune fiind de 74,5 milioane de tone, din care 63% se afla in regiunea Asia-Pacific. De asemenea, in cele 12 luni ale anului trecut, respectiv in ianuarie-martie a.c., s-au remarcat cresteri semnificative ale capacitatilor de productie atat in Europa, dar mai ales in Asia-Pacific, iar pe termen scurt si mediu cele mai promitatoare piete, cu o profitabilitate mult peste medie, sunt cele din India, Orientul Mijlociu, Africa si Turcia. In principiu, pe plan global, primii patru operatori din industrie au o pozitie dominanta, cu o cota de piata cumulata de 29%, iar in ceea ce priveste pretul, in perioada de raportare, s-au constatat inca o data majorari ale acestuia in Europa, Federatia Rusa si Turcia”, se precizeaza in raportul prezentat investitorilor.
***
Totodata, cele mai recente date oficiale, raportate la Ministerul Finantelor Publice, indica faptul ca, in 2017, Glasscorp SA - Buzau, detinuta in totalitate si modernizata de Sisecam, ce are 461 de angajati, a consemnat o cifra de afaceri de 133,24 milioane de lei (cu o pierdere de -7,36 milioane de lei), in 2016 a raportat 77,07 milioane de lei, cu 396 de salariati (si o pierdere de -15,2 milioane de lei), in 2015 rulajul a fost de 25,6 milioane de lei (realizat cu 395 de angajati, dar cu o pierdere neta de -30,8 milioane de lei), iar in 2014 acest indicator a fost de 5,16 milioane de lei, in timp ce in 2013 si 2012 s-au consemnat 8,7 milioane de lei si 12,6 milioane de lei. Majorarea puternica a rulajului aferent anului trecut, coroborata insa cu o pierdere neta de -7,36 milioane de lei (mai redusa ca in precedentele 12 luni), poate fi explicata prin focalizarea atentiei spre diverse operatiuni ce au survenit finalizarii investitiei in unitatea de productie din Buzau. Actualmente, fabrica de vitraje auto din tara noastra are capacitatea de a livra peste 800.000 de seturi de geamuri pe an, acoperind atat cererea de pe plan intern, cat si comenzile din alte tari ale regiunii sud-est europene. Din totalul sumei de 65 milioane de euro, alocate de Sisecam (prin intermediul Trakya Cam) ca investitie in cadrul Glasscorp SA, circa 56 milioane de euro au vizat direct modernizarea unitatii de fabricatie. Potrivit afirmatiilor recente ale lui Cagatay Suner, director general al Glasscorp SA, dupa definitivarea proiectului de 65 milioane de euro (cofinantat printr-o schema de ajutor de stat), planul de afaceri vizeaza extinderea activitatii Glasscorp la nivel global, firma urmand sa-si consolideze, mai ales, pozitia din Europa. Proiectul de modernizare a Glasscorp SA a fost pus in opera de compania Etap Rom Construct, din Bucuresti (subsidiara a Etap - Turcia), desemnata ca antreprenor general. Informatii suplimentare, la www.sisecam.com
|