Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Miercuri, 22 Ianuarie 2025
Hilti
Home - Stiri - Furnizori de Sisteme - TERAPLAST: Afacerile Teraglass, sustinute prin investitii importante
TERAPLAST: Afacerile Teraglass, sustinute prin investitii importante
Furnizori de sisteme Publicat de Cosmin Dincu 02 Mai 2019 07:16
Printr-un comunicat, dat publicitatii la 24 aprilie 2019, conducerea grupului TeraPlast, cel mai mare producator de materiale de constructii cu capital romanesc, informeaza ca, la nivelul anului 2018, divizia de Mase Plastice, care cuprinde liniile de business Instalatii, Profile de Tamplarie, Granule, Productie de Usi si Ferestre, respectiv sectia de reciclare a PVC-ului rigid, a inregistrat vanzari de 74,79 milioane de lei si o valoare a indicatorului EBITDA de 6,19 milioane de lei. Pentru fiecare activitate in parte, la nivelul TeraPlast – instalatii, granule si profile tamplarie cifra de afaceri a fost de 68,83 milioane lei (+34%) si indicele EBITDA de 5,67 milioane lei (+39%), in timp ce Teraglass – ferestre si usi din PVC a raportat un rulaj de 5,95 milioane lei (-2%), iar indicatorul EBITDA s-a stabilizat, la 520.000 de lei (0%).
In acest context, pentru 2019, grupul TeraPlast are in vedere cresterea cotelor de piata si a acoperirii regionale, prin continuarea dezvoltarii capacitatilor de productie, optimizarea portofoliului de produse si extinderea retelei de distributie. Astfel, grupul TeraPlast desfasoara in acest an ample proiecte de investitii, care depasesc 23 de milioane de euro, pentru extinderea capacitatilor de productie si diversificarea portofoliului de produse.
In notele explicative la situatiile financiare interimare consolidate la data de si pentru perioada de trei luni incheiata la 31 martie 2019, managerii TeraPlast – Alexandru Stanean, director general si Ioana Birta, director financiar arata ca „grupul TeraPlast include societatea Teraplast (producator de tevi, granule si profile din PVC), filialele TeraSteel Bistrita si TeraSteel Serbia (producatori de panouri sandwich si structuri metalice zincate), Teraglass (producator de ferestre si usi din PVC), TeraPlast Logistic (incepand cu iunie 2016 coordoneaza activitatile logistice ale grupului), TeraPlast Ungaria (distribuitor), Politub SA (la 31 decembrie 2017, business-ul Politub a fost transferat la Teraplast SA, devenind divizia de polietilena), precum si societatea Depaco (producator de tigla metalica). Rezultatele anului 2018 reflecta investitiile din 2017, respectiv Depaco, Terasteel Doo si Politub, iar printre acestea se numara achizitia fabricii de panouri sandwich din Serbia, cumparata in iunie 2017 si care a presupus o investitie de 23 milioane de lei”.
Insa activitatea optima a grupului din primul trimestru al anului 2019, care s-a transpus prin faptul ca TeraPlast a incheiat perioada respectiva cu un indicator EBITDA consolidat de 13,169 milioane de lei (+76%), in contextul unei majorari cu +34% a cifrei de afaceri, la 174,6 milioane de lei, s-a reflectat si in dinamica afacerilor cu profile din PVC pentru tamplarie, respectiv a celor de productie de ferestre si usi din PVC si aluminiu. Dupa ce, in martie 2015, societatea-mama Teraplast SA a transferat afacerea constand in productia si comercializarea de geam termoizolant, ferestre si usi din PVC si aluminiu catre firma controlata in proportie de 100% Teraglass Bistrita, activitatea respectiva s-a dezvoltat exponential. Din datele financiare prezentate de oficialii grupului din Bistrita rezulta printre altele ca, la 31 martie 2019, in cadrul capitolului de creante comerciale si similare, la subcapitolul alte creante era transcrisa suma de 7.102.179 lei, din care o parte importanta reprezinta TVA de recuperat la nivelul Teraglass Bistrita, Terasteel Doo Serbia, Teraplast Logistic si Depaco, ceea ce reflecta o activitate evident superioara pentru aceste entitati. Tot pentru dezvoltare si/sau pentru finantarea activitatii curente, imprumuturile bancare ale Teraglass Bistrita, incheiate pe termen scurt, erau in suma de  3.169.978 lei la 31 martie 2019, fata de 2.678.585 lei la finele anului 2018, iar pe termen lung gradul de expunere fata de banci este mai redus, cu un imprumut a carui valoare este in scadere, de la 539.583 lei la 493.333 lei. Mai mult, in sold la 31 martie 2019, Teraglass Bistrita avea o finantare totala de 3.663.311 lei (acordata de Banca Transilvania in 2017), din care 2.984.978 lei pentru capital de lucru si 678.333 de lei investitii. Tot la acest capitol, managerii grupului TeraPlast au mai aratat ca, la 31 martie 2019, societatea Teraglass Bistrita avea facilitati de creditare neutilizate in valoare de 15.022 de lei.
Nou imprumut, de la EximBank, in vederea sustinerii investitiilor Teraglass
Alte informatii relevate in notele explicative despre situatia financiara a Teraglass – Bistrita dezvaluie ca „societatea a semnat, in noiembrie 2018, un acord de finantare pentru un proiect de investitii de 16.057 mii lei, in cadrul schemei de ajutor de stat pentru stimularea investitiilor cu impact major in economie, in care 50% din valoarea proiectului este finantata din ajutor de stat. Proiectul societatii Teraglass - Bistrita vizeaza crearea unui nou flux, complet automatizat, pentru productia ferestrelor si usilor din PVC, proces ce va contribui atat la cresterea capacitatii de productie si a productivitatii muncii, cat si la satisfacerea cererii aflate pe un trend ascendent. La data de 8 martie 2019, societatea a contractat un imprumut in valoare de 8.028.744 lei de la Banca de Export-Import a Romaniei, EximBank, in vederea sustinerii investitiilor la care s-a angajat in cadrul schemei de ajutor de stat pentru stimularea investitiilor cu impact major in economie, pentru care Teraglass - Bistrita a primit acordul de finantare in noiembrie 2018. Pana la data prezentarii situatiilor financiare aferente trimestrului intai din 2019, societatea nu a depus nici o cerere de rambursare”.
Totodata, in comunicatul prilejuit de anuntarea prin teleconferinta, sustinuta in fata investitorilor, la 25 aprilie a.c., a rezultatelor financiare aferente intervalului ianuarie-martie 2019, precum si a raportului complet, aferent anului 2018, se arata ca majorarea cifrei de afaceri la nivel de grup a fost o crestere organica, generata, pe de o parte, de cresterea pietei, iar pe de alta parte, de o atentie sporita acordata functiei comerciale, sens in care Ioana Birta, director financiar al grupului TeraPlast, a subliniat ca aceste rezultate nu ar fi fost posibile fara implementarea unor masuri de imbunatatire a profitabilitatii.
„Pe parcursul primului trimestru din 2019 s-au materializat masurile de imbunatatire a profitabilitatii, pe fondul evolutiei favorabile a sectorului constructiilor. Suntem in grafic cu atingerea obiectivului nostru anual in ceea ce priveste EBITDA si cifra de afaceri si culegem roadele investitiilor din ultimii doi ani”, a explicat Ioana Birta.
***
Grupul TeraPlast include societatile TeraSteel Romania si TeraSteel Serbia (producatoare de panouri sandwich si structuri metalice zincate), Teraplast (producatoare de tevi, granule si profile din PVC), Depaco (implicata in fabricarea tiglei metalice marca Wetterbest), Teraglass (producatoare de ferestre si usi din PVC) si compania distribuitoare Teraplast Ungaria. Daca in 2017 TeraPlast a raportat, la nivel de grup, o cifra de afaceri de 427 milioane de lei, in crestere cu +7% fata de precedentele 12 luni, pentru 2018 s-a ajuns la un rulaj de 804,9 milioane de lei (+91%), pe fondul integrarii complete a noilor afaceri.
 
TSV
SISECAM
rehau
ABONARE REVISTE
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left