TOP 500: Primii 10 fabricanti de tamplarie din clasament acopera 26% din piata |
Furnizori de sisteme Publicat de Elena Icleanu 12 Dec 2022 06:11 |
Cele mai recente date, extrase din lista cu 1.000 de producatori de ferestre si usi, 52 de firme implicate in montaj si 86 de fabricanti de vitraje (actualizata recent de departamentul specializat al revistei Fereastra), au permis inca o data, chiar si in actualele conditii de criza sanitara prelungita (coroborata cu efectele conflictului militar dintre Federatia Rusa si Ucraina), efectuarea unei analize pe plan national si regional a mai multor parametri, legati de dinamica incasarilor totale, evolutia numarului de angajati si alte aspecte specifice. Totusi, intrucat o serie de date statistice continua sa fie relativ incerte, analiza amanuntita a informatiilor, la fel ca in anii trecuti, nu mai poate fi efectuata, astfel incat, deocamdata, s-a luat decizia prezentarii succinte a acestora, in cadrul articolului de fata, dupa care pe termen mediu, pe fondul cuantificarii precise a efectelor pandemiei si ale razboiului (aflat in plina evolutie si desfasurare) asupra pietei, sa se analizeze in ce masura impactul acestor factori negativi si impredictibili a avut repercusiuni la nivelul celor mai importante firme din bransa si daca datele anuale mai pot fi sau nu comparate.
Totusi, trebuie spus ca si informatiile din prezent pot reflecta cu un grad acceptabil de acuratete situatia actuala si perspectivele intregii piete autohtone de profil, constituind un punct de pornire pentru eventualele analize din perioada post-pandemica, respectiv post-conflictuala (cu posibila repozitionare geostrategica si cu modificarea ordinii actuale cunoscute). Astfel, cercetarea datelor referitoare la firmele implicate in productia si montajul de ferestre, usi si/sau fatade cortina atesta faptul ca, dupa finalizarea perioadei de maxima intensitate a recesiunii, in anii 2017-2021, noul context al pietei a influentat major activitatea acestora.
Trebuie insa precizat si faptul ca, in raport cu studiile precedente, inclusiv in cadrul celui actual exista numeroase schimbari in ceea ce priveste situatia firmelor din bransa. Dupa cum se afirma anterior, in intervalul 2017-2021, inclusiv pe fondul recesiunii tehnice din constructii, ce a accentuat competitia, dar care s-a finalizat in 2019 si nu a mai reaparut in timpul pandemiei si nici dupa declansarea, in februarie 2022, a razboiului din Ucraina, au intervenit alte modificari semnificative inclusiv in structura celor mai importante societati, care contureaza, practic, evolutia sectorului de ferestre.
Primele zece societati din TOP 500 detin 26% din piata, realizand o cifra medie de afaceri în 2019-2021 de 276 milioane de euro. De asemenea, daca acest clasament se extinde la cei mai importanti 25 de fabricanti, acestia au raportat 402 milioane de euro, reprezentand 38% din totalul realizat de cele 1.100 de firme, adica 1,045 miliarde euro.
Acest ultim prag valoric mediu reprezinta, de altfel, dimensiunea pietei de profil din ultimii trei ani si, dupa cum se poate observa, a depasit, in pofida pandemiei si razboiului, dar asa cum am estimat initial, cuantumul evaluat la un miliard de euro, din 2008. Totodata, primii 50 de fabricanti de tamplarie, cu incasari medii de 524 milioane de euro, controleaza 50% din piata, iar cota ce devine majoritara (63%) revine principalelor 100 de societati analizate, cu livrari ce au avut o valoare medie de 660 milioane de euro. In fine, dar nu in ultimul rand, agentii economici selectati pentru TOP 500 s-au evidentiat prin vanzari medii de 978 milioane de euro (94% din total), astfel incat se poate considera ca acestia sunt reprezentativi pentru intreaga bransa.
Sumarul integral al editiei Noiembrie-Decembrie 2022 poate fi consultat aici!
Versiunea completa a tematicii revistei Fereastra 2023 si 2024, click aici!
Clasament actualizat TOP 500 Producatori de Tamplarie si abonare click aici!
|