Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Marti, 23 Iulie 2024
Hilti
Home - Stiri - Furnizori de Sisteme - VIOHALCO: Fuziune programata intre Halcor si Elval
VIOHALCO: Fuziune programata intre Halcor si Elval
Furnizori de sisteme Publicat de Cosmin Dincu 05 Oct 2017 09:24
Dupa transformarea companiei elene Viohalco SA intr-o structura de tip holding, cu sediul administrativ in Bruxelles - Belgia, pentru a fi listata la Euronext, rezultatele operationale s-au imbunatatit vizibil, astfel incat corporatia a inregistrat performante notabile atat in perioada 2015-2016, cat si in primul semestru din 2017, pentru aproape toate segmentele operationale (cu exceptia diviziei de cabluri, dar care a castigat contracte importante in ultimul timp), asa cum se precizeaza intr-un comunicat dat recent publicitatii. In plus, profitabilitatea s-a mentinut in marje pozitive, in pofida situatiei internationale extrem de dificile, transpuse printr-o crestere economica mondiala extrem de modesta, printr-o competitie intensa, prin diverse trenduri negative induse de prelungirea starii de incertitudine si de problemele socio-politice si/sau de natura geo-strategica in multe tari de pe mapamond. Totusi, in pofida problemelor enuntate anterior, pentru primul semestru al anului 2017, corporatia a anuntat, la capitolul profitabilitatii, consemnarea unui profit net pozitiv de 30 de milioane de euro, comparativ cu un profit evaluat la numai doua milioane de euro in intervalul corespunzator din 2016. Astfel, managerii Viohalco au aratat in cadrul celui mai recent raport financiar faptul ca, in perioada analizata, in pofida unei situatii provocatoare de natura macroeconomica, rentabilitatea companiilor afiliate (exprimata prin cresterea semnalata la indicatorul EBITDA, cu +45%, la circa 170 milioane de euro in ianuarie-iunie 2017) a fost sustinuta de focalizarea strategica pe accesarea oportunitatilor create prin implementarea programului sustinut de investitii din ultimii ani. „In termeni de performanta financiara, cifra de afaceri consolidata din primele sase luni ale anului in curs s-a apreciat cu +21%, pana la 1,83 miliarde euro (comparativ cu 1,52 miliarde euro din semestrul intai al lui 2016), mai ales din cauza cresterii cotatiei metalelor. Insa, cheltuielile de capital (investitiile) s-au cifrat la 53 milioane de euro, din care o pondere semnificativa s-a alocat in domeniul prelucrarii aluminiului, sectia respectiva marcand instalarea si punerea in functiune a unei noi linii tehnologice. Investitiile in acest domeniu vor continua sa se efectueze, pentru a creste capacitatea Elval si a subsidiarelor sale, inclusiv Bridgnorth Aluminium si Etem - Bulgaria, de a realiza mai multe produse diferentiate”, se precizeaza intr-un comunicat al corporatiei.
Etem Bulgaria se focalizeaza pe produsele cu valoare adaugata mare
Pe segmentul aluminiului (unde activeaza Elval si subsidiarele sale, impreuna cu Bridgnorth Aluminium - Marea Britanie si Etem Bulgaria), in perioada analizata (a primului semestru al anului 2017) s-au consemnat venituri de circa 605 milioane de euro (+12%), insa majorarea s-a datorat aproape exclusiv cresterii cu +25% a cotatiei medii a aluminiului primar, ceea ce nu a influentat negativ sporirea cantitativa (de +4%) constatata la ambele grupe de produse (elemente extrudate si sub forma de role). Daca se iau in considerare aspectele pozitive, la Bridgnorth Aluminium s-a remarcat un salt de +2%, iar Etem Bulgaria s-a evidentiat printr-o sporire a vanzarilor de sisteme din aluminiu cu valoare adaugata mare, ca rezultat al recentelor schimbari in mixul de produse, profitand si de pretul mai mare al bunurilor din categoria „commodity”, in care se inscriu si profilele standard din aluminiu pentru arhitectura si industrie. Insa, la Etem Bulgaria, programul de investitii in tehnologii de ultima ora continua, dorindu-se fructificarea la maximum a avantajelor rezultate din nivelul inalt de automatizare a liniilor tehnologice, care asigura inclusiv procesarea profilelor din aluminiu.
Pentru a simplifica activitatea diviziei - si nu numai, oficialii Viohalco au luat decizia efectuarii unei fuziuni prin absorbtie (supusa totusi evaluarii autoritatilor din domeniul reglementarii concurentei), astfel incat societatea nelistata Elval Hellenic Aluminium Industry SA sa fie integrata in grupul Halcor Metal Works SA, ale carui titluri se tranzactioneaza la Bursa din Atena (HELEX). Se doreste astfel crearea unui gigant industrial din domeniul metalurgiei si prelucrarii metalelor neferoase, care sa fie orientat mai ales spre export si a carui activitate, expusa la HELEX, sa fie transparenta. Managerii Viohalco si cei ai grupului afiliat, Halcor, estimeaza ca fuziunea se va definitiva cel tarziu la 31 decembrie 2017.   
Referindu-se la perspectivele aferente actualului exercitiu financiar, conducerea corporatiei elene indica faptul ca, pe segmentul aluminiului, se va proceda la cresterea calitatii produselor, precum si la reducerea costurilor, odata cu definitivarea celei de-a treia linii tehnologice de turnare continua. O gama mult mai diversa de produse si o capacitate sporita ar trebui sa contribuie, astfel, la majorarea cantitativa a vanzarilor Bridgnorth Aluminium, insa nesiguranta economica generata de fenomenul Brexit va influenta negativ conditiile in care opereaza compania britanica. Etem Bulgaria se va focaliza, insa, pe realizarea de produse cu valoare adaugata mare, continuand investitiile in cercetare-dezvoltare si urmand sa fie certificata pentru a derula afaceri si pe alte piete (mai ales in industria auto). Managerii Viohalco avertizeaza insa ca, desi cotatia metalelor se afla pe un trend ascendent, rata de schimb dintre moneda unica europeana si USD nu mai este la fel de favorabila ca in 2016, pe fondul aprecierii euro. Competitia este intensa pe numeroase piete, iar pretul relativ redus la petrol si gaze intarzie anumite proiecte din domeniul energetic, ceea ce inseamna un mediu de afaceri si operational provocator pentru principalul domeniu caruia Viohalco i se adreseaza cu produsele sale. In acest sens, corporatia continua sa efectueze investitii care sa determine o crestere a gradului de expunere internationala, majorarea cotei pe care o detine pe pietele-cheie pentru grup, imbunatatirea gamei de servicii dedicate clientilor institutionali si consolidarea pozitiei competitive pe plan global.
***
Infiintat in anul 1937, holdingul Viohalco detine controlul asupra activitatii mai multor societati - sau grupuri de firme, avand participatii in cadrul a 90 de companii, 7 dintre acestea fiind listate la Bursa din Atena. Dintre acestea se remarca, printre multe altele, Elval, Halcor, Hellenic Cables, Corinth Pipeworks si Etem. Pe piata romaneasca, Viohalco este activa prin intermediul Steelmet si Elvial (o subsidiara a Elval SA), coordonand direct compania Icme Ecab SA (implicata in productia de cabluri). De asemenea, are 28 de fabrici in 6 tari (Grecia, Bulgaria, Romania, Rusia, fosta Republica Iugoslava a Macedoniei - FYROM si Marea Britanie), o retea comerciala dezvoltata in 21 de state, iar produsele sale sunt distribuite direct sau indirect in 80 de tari din intreaga lume. Pentru anul 2015, corporatia a anuntat  o cifra de afaceri consolidata ce s-a apreciat cu +11,3%, pana la 3,275 miliarde euro (comparativ cu 2,943 miliarde euro din 2014), in timp ce pierderea neta s-a diminuat vizibil, prin consemnarea unei sume de -63,4 milioane de euro, comparativ cu pierderea evaluata la -90 milioane de euro din precedentele 12 luni. In raportul aferent anului 2016, cifra de afaceri consolidata a ajuns la 3,113 miliarde euro (-5%), iar pierderea neta s-a cifrat la -6,93 milioane de euro (-89,1%), ceea ce reprezinta, totusi, o performanta deosebita in contextul actual al pietei produselor extrudate din aluminiu. Informatii suplimentare, la www.viohalco.com
 
ABONARE REVISTE
SISECAM
TSV
rehau
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left