Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Sambata, 27 Aprilie 2024
Hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna
MDRT: Reabilitarea anvelopei imobilelor ar putea deveni obligatorie
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 16 Feb 2011 16:50
Recent, oficialii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) au elaborat un proiect de lege privind aplicarea unor masuri de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor. Proiectul se afla deocamdata in dezbatere publica si va fi transmis in curand la Parlament pentru ratificare. Potrivit expunerii de motive aferente viitorului act normativ, "in vederea respectarii drepturilor constitutionale la un mediu sanatos, la viata si la integritate fizica ale cetatenilor, se impune adoptarea masurilor necesare, referitoare la reabilitarea elementelor de constructie de la nivelul fatadelor si invelitorilor/ teraselor care, prin nivelul avansat de degradare, prezinta pericol public. Actiunile preconizate au ca efect cresterea nivelului de siguranta in cadrul fiecarei comunitati, precum si cresterea calitatii mediului inconjurator si a cadrului construit existent. Principiul general recunoscut de lege consta in obligatia detinatorilor de orice fel ai cladirilor care prezinta un nivel avansat de degradare, ca, din proprie initiativa, sa ia masurile necesare pentru realizarea lucrarilor de interventie pentru reabilitarea structural-arhitecturala a anvelopei cladirilor; in caz contrar, in conditiile respectarii dreptului de proprietate privata si a drepturilor si libertatilor persoanelor, autoritatea administratiei publice locale notifica detinatorii asupra obligatiilor care le revin, in conditiile prezentei legi". Cu alte cuvinte, lucrarile se vor efectua pe cheltuiala proprietarilor, iar daca acestia refuza, costurile vor fi suportate initial de stat, care va declansa ulterior actiuni de executare a proprietarului pentru a-si recupera cheltuielile. Exceptie fac doar proprietarii care au venituri pe membru de familie sub castigul mediu net pe economie. De asemenea, asociatiile de proprietari si detinatorii de apartamente pot beneficia de credite bancare garantate de Guvern, cu dobanda subventionata.
Prevederile proiectului de act normativ nu se aplica la:
- cladirile expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic, pentru care proprietarii - persoane fizice si juridice - sunt obligati sa actioneze pentru proiectarea si executarea lucrarilor de interventie privind reducerea riscului seismic al cladirilor;
- imobilele reabilitate termic sau aflate in curs de reabilitare la data intrarii in vigoare a legii, precum si la blocurile de locuinte inscrise in programe locale multianuale pentru executia lucrarilor de reabilitare termica;
- cladirile si ansamblurile clasate sau aflate in curs de clasare, in conditiile legii, ca fiind monumente istorice.
In cazul in care va fi adoptat in forma propusa, proiectul legislativ ar putea dinamiza executia lucrarilor de reabilitare termica a fondului locativ existent, cu efecte benefice asupra pietei de constructii, in general si sectorului de tamplarie, in particular. Pentru a descarca proiectul normativ, expunerea de motive si modelul de notificare a proprietarilor, click aici, aici sau aici!
 
SISECAM
ABONARE REVISTE
rehau
TSV
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left