ALRO continua investitiile in eficienta energetica si sustenabilitate |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 31 Mai 2018 16:20 |
ALRO S.A. (BVB: ALR, "Compania" sau "ALRO"), unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu integrati pe verticala, din Europa, dupa capacitate,a publicat primul sau Raport consolidat de Sustenabilitate pentru anul financiar 2017 ("Raportul"). Datele incluse in acest Raport acopera, printre altele, realizarile Grupului Alro ("Grupul") in ceea ce priveste mediul inconjurator, sanatate si siguranta, educatie si implicarea in comunitatile locale, cu accent pe ALRO, societatea-mama.
„Suntem mandri de eforturile depuse de Grupul nostru , precum si de progresul pe care l-am realizat in raport cu obiectivele noastre de sustenabilitate”, a declarat Marian Nastase, presedintele Consiliului de Administratie al ALRO. "Ramanem cu adevarat devotati fata de obiectivele Strategiei de Sustenabilitate a Asociatiei European Aluminium si luam foarte in serios grija fata de mediu. Reducerea impactului activitatilor noastre asupra mediului, utilizarea eficienta a resurselor si eficienta energetica se numara printre angajamentele noastre cele mai puternice de pe intreg parcursul lantului valoric al aluminiului.”, a adaugat Marian Nastase.
Grupul ALRO a implementat si continua sa implementeze masuri pentru reducerea consumului de energie in procesul de productie a aluminiului. In plus, opereaza o unitate de productie care utilizeaza deseuri de aluminiu, ceea ce permite reducerea suplimentara a consumului de energie si contribuie activ la reciclare, aluminiul fiind un metal extrem de maleabil si foarte reciclabil, care poate fi refolosit la nesfarsit. Mai mult decat atat, Grupul vizeaza maximizarea oportunitatilor de reutilizare sau reciclare a tuturor deseurilor pentru a minimiza impactul acestora. In acest fel a reusit, spre exemplu, sa recicleze aproximativ 81% din cantitatea totala de deseuri periculoase pe care le genereaza si sa valorifice aproape 15% dintre acestea.
Investitiile ALRO in cadrul programului de reciclare a aluminiului au sustinut, de asemenea, strategia Grupului de a reduce consumul de energie electrica, dar si amprenta sa ecologica. Doar in 2017, ALRO a reciclat aproape 80.000 de tone de resturi si deseuri de aluminiu, inregistrand o crestere de 46% fata de 2013 si de aproape 20% fata de nivelul din 2016. In ultimii cinci ani, ALRO a reciclat peste 300.000 de tone de deseuri de aluminiu, suficient pentru a produce 30 de milioane de biciclete. In plus, investitiile ALRO de peste sase milioane de euro in tehnologie eficienta energetic au condus la o reducere semnificativa a consumului de energie, cu aproape 1.000 de TJ, in ultimii cinci ani. Datorita investitiilor constante si imbunatatirii eficientei energetice in cadrul intregului Grup, celelalte filiale au raportat, la randul lor, rezultate imbunatatite. Astfel, Alum a realizat o reducere a intensitatii energetice de 15,77%, in 2017, fata de nivelul din 2013, in timp ce Vimetco Extrusion a obtinut o reducere a intensitatii energetice de 25,77%, iar SMHL a obtinut o reducere remarcabila de 66,67% fata de nivelul din 2013. In plus, principalele filiale ale Grupului au investit in reducerea consumului de apa, in punerea in functiune a statiilor de tratare si recirculare a apei, realizand o reducere combinata cu peste 1,7 milioane mc, ceea ce reprezinta consumul anual al unui oras cu peste 270.000 de locuitori.
„Sustenabilitatea se afla in centrul actiunilor noastre si ne straduim constant sa ne imbunatatim eficienta energetica, emisiile si consumul de apa”, a declarat Gheorghe Dobra, CEO ALRO. „Din fericire, aluminiu este un metal extrem de maleabil si foarte reciclabil, care poate fi refolosit la nesfarsit, prin urmare, folosim mult material reciclat la fabricarea produselor noastre. Siguranta si sanatatea colegilor nostri reprezinta una dintre preocuparile noastre cele mai importante si ne straduim constant sa ne imbunatatim performanta. Obiectivul de “Zero accidente in munca” ramane una dintre prioritatile noastre majore. In acest sens, am implementat un sistem solid si bine structurat de gestionare a sanatatii si sigurantei, care asigura conditii de lucru sigure pentru colegii nostri, o performanta mai buna a muncii si rezultate mai eficiente. De asemenea, acordam o importanta deosebita dezvoltarii continue a unei culturi a instruirii in caz de accident precum si de prevenire a acestora.”, a continuat Gheorghe Dobra.
Pe langa investitiile in tehnologie, Grupul sustine, de asemenea, dezvoltarea profesionala continua a angajatilor sai prin programe de pregatire periodica, calificare si certificare. ALRO investeste, de asemenea, in noua generatie de specialisti in industria aluminiului, infiintand prima clasa de invatamant profesional dual, care urmeaza sa califice 27 de elevi in domeniul mecanicii industriale. Acest proiect continua si in 2018, cu o clasa suplimentara de 28 de elevi. In ultimii ani, Grupul a semnat mai multe parteneriate si a sprijinit activitati in domeniul cultural, sportiv, educational si social si a oferit sponsorizari pentru evenimente si actiuni cu scop cultural, educational sau umanitar.
Toate companiile din Grup sunt contribuitori majori ai comunitatilor locale in care activeaza, avand un impact semnificativ direct si indirect atat din punct de vedere economic, cat si social. ALRO si Alum sunt printre cei mai mari angajatori din Slatina si Tulcea, fiind in acelasi timp motoare importante pentru economiile locale. Vimetco Extrusion, singura linie de extrudate din Romania, reprezinta, de asemenea o companie importanta si un membru semnificativ al comunitatii din Slatina, in timp ce SMHL, din Sierra Leone, a imbunatatit viata persoanelor care lucreaza in cadrul companiei, fiind un membru activ in cadrul comunitatilor locale si acordand o atentie sporita protectiei mediului si proiectelor sociale pentru dezvoltarea zonei in care isi desfasoara activitatea.
|