Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Miercuri, 27 Mai 2020
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - ALRO: Cotatia LME a aluminiului a scazut cu 14 % in primele 3 luni din 2019
ALRO: Cotatia LME a aluminiului a scazut cu 14 % in primele 3 luni din 2019
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 15 Mai 2019 16:59
ALRO S.A., unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu integrati pe verticala din Europa, dupa capacitatea de productie, anunta astazi rezultatele financiare consolidate pentru primul trimestru al anului 2019. Cifra de afaceri a Grupului a crescut cu 2,4%, ajungand la 767,4 milioane de lei in T1 2019, comparativ cu 749,2 milioane de lei in T1 2018. In primul trimestru al anului 2019, Grupul ALRO a inregistrat un profit brut de 105 milioane de lei (T1 2018: 167 milioane de lei) si un rezultat operational (EBIT) de 59 milioane de lei in T1 2019 (T1 2018: 101 milioane de lei).
"In primele trei luni ale anului 2019, Grupul ALRO a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri fata de anul precedent, cu venituri mai mari generate in principal de segmentul de aluminiu procesat si cu venituri constante din segmentul de aluminiu primar. Aceasta este in concordanta cu strategia noastra de crestere in volumul total al productiei realizate si al livrarilor, a ponderii produselor cu valoare adaugata mare si foarte mare pentru industrii mai sofisticate, cum ar fi industria aerospatiala si industria auto", a declarat Marian Nastase, presedintele Consiliului de Administratie al ALRO." In acelasi timp, am continuat, in T1 2019, programul de investitii in domeniile cercetarii si dezvoltarii, cu scopul de a imbunatati calitatea productiei si a produselor, reducand totodata consumurile si asigurand astfel o crestere sustenabila pe termen lung a activitatii noastre ", a adaugat Marian NASTASE.
Evolutia pietei
In primul trimestru al anului 2019, piata internationala a ramas fragila si a raportat preturi scazute ale aluminiului conform cotatiilor de la Bursa Metalelor din Londra (London Metal Exchange - LME), niveluri influentate si de alti factori, cum ar fi riscul realizarii unei productii mai mari in China, politicile guvernului american privind tarifele impuse in ceea ce priveste aluminiul si noile potentiale bariere care ar putea fi impuse, reducerea capacitatilor Alunorte, nesiguranta la nivel macro, deficitul global de aluminiu estimat pentru 2019 etc.
Prin urmare, in T1 2019, cotatia LME si-a continuat tendinta descrescatoare observata si la sfarsitul anului 2018, conducand la un pret mediu pentru perioada de trei luni incheiata la 31 martie 2019, de 1.859 USD/tona fata de pretul mediu LME inregistrat in timpul perioadei de trei luni incheiata la 31 martie 2018, de 2.159 USD/tona. Toate aceste conditii ale pietei au afectat rezultatele tuturor companiilor majore din industria aluminiului, care au raportat fie o reducere semnificativa a profiturilor, fie pierderi in primul trimestru al anului 2019.
Cu toate acestea, analistii estimeaza o potentiala recuperare a pietei aluminiului, mai tarziu in acest an, pe baza deficitului balantei de metale inregistrat in acest moment.
La nivel local, aprovizionarea cu energie ramane o provocare, intrucat aproximativ 40% din consumul national de energie electrica este acoperit prin aprovizionarea din tranzactiile de pe piata zilei urmatoare (PZU), ceea ce duce la denaturari ale preturilor. Fiind o piata extrem de volatila, preturile spot au atins niveluri foarte ridicate, cu impact negativ asupra consumatorilor finali in general, si in special asupra marilor consumatori industriali. Acest lucru se traduce in costuri de productie mai mari pentru ALRO.
Analiza financiara si operationala
La inceputul anului 2019, Grupul ALRO a continuat sa se concentreze asupra cresterii productiei si a vanzarilor de produse procesate din aluminiu, pentru a raspunde mai bine cererii de pe piata si a raportat livrari mai mari de produse procesate, compensand partial scaderea de aproximativ 300 USD/tona a cotatiei LME, care a limitat astfel nivelul valoric al vanzarilor. Asadar, investitiile efectuate in ultimii ani dau roade, astfel ca ponderea produselor cu valoare adaugata mare ("PVAM") si a produselor cu valoare adaugata foarte mare ("PVAFM") destinate industriilor specializate, cum ar fi industria aerospatiala si industria auto, in totalul livrarilor sale, a crescut si a atins 51% din veniturile totale ale Grupului in T1 2019, fata de 49% in T1 2018.
In ciuda declinului pietei internationale a aluminiului, strategia de investitii implementata de Grupul ALRO a generat rezultate pozitive, cu o marja EBITDA de peste 12% si cu un nivel de 95 milioane de lei in T1 2019, comparativ cu 133 milioane de lei in T1 2018. Grupul a raportat fluxuri de numerar pozitive din activitatea operationala de 61 milioane de lei in T1 2019; fluxurile de numerar din activitatea de finantare au fost de 72 milioane de lei, iar fluxurile de numerar utilizate in activitatea de investitii au fost de 44 milioane de lei. Grupul si-a continuat investitiile in proiecte de investitii cu rentabilitate pentru a spori pozitia competitiva a Grupului, asigurand totodata o crestere durabila, iar suma alocata in T1 2019 a fost de 26 milioane de lei. In plus, in primul trimestru al anului 2019 au fost puse in functiune cateva echipamente noi si moderne pentru extinderea capacitatii, cresterea competitivitatii si reducerea consumului de energie si de materii prime in cadrul facilitatilor de productie ale Grupului: in cadrul ALRO pentru cercetarea aplicatiilor tehnologice de varf si in ALUM pentru cercetarea tehnologiei hidroxidului de aluminiu (uscat si umed).
Evenimente semnificative
Incepand cu data de 18 martie 2019, Comisia Indicilor a Bursei de Valori Bucuresti a aprobat includerea companiei ALRO (ALR) in BET, indicele principal al pietei, si BET-TR, indicele care include si dividendele acordate de companiile din BET. Indicele BET va include astfel 16 societati, ceea ce este o premiera in istoria pietei locale de capital si reprezinta o diversificare fara precedent a sectoarelor reprezentate in cadrul indicelui BET. Actiunile ALRO sunt tranzactionate la BVB din octombrie 1997, iar prin aceasta decizie ALRO devine prima companie din industria de aluminiu prezenta in cei doi indici.
 
athena_370px
ghid_montaj
COVID-19
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

Conferinta EURO-Fereastra - 2019
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
hautau 2017
hospice doneaza
SIMONSWERK