Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Luni, 27 Ianuarie 2025
Hilti
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - GUARDIAN: Calitatea sticlei aduce performante superioare la fatadele double skin
GUARDIAN: Calitatea sticlei aduce performante superioare la fatadele double skin
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 26 Aug 2019 14:47
Atunci cand se proiecteaza o fatada double skin, este importanta alegerea sticlelor potrivite, scopul fiind maximizarea beneficiilor acestora in ceea ce priveste consumul de energie, selectivitatea, izolarea termica si confortul acustic, reducand in acelasi timp posibilele probleme cum ar fi condensul, spune Ralf Greiner, Product Application Manager pentru Guardian Glass in Europa.
O fatada double skin este o fatada traditionala, careia i se adauga un invelis exterior, care in mod normal este din sticla. Cele doua fatade, deseori denumite "straturi", sunt separate de un spatiu gol (spatiu de aer), a carui latime poate varia de la cativa centimetri pana la cativa metri. Daca se instaleaza sisteme de umbrire mecanice in spatiul de aer, atunci stratul exterior de sticla are si rolul de a le asigura acestora protectie impotriva vantului si a murdariei. O fatada double skin poate fi aerisita fie mecanic, fie natural, in functie de sistemul de ventilatie utilizat in spatiul de aer, de unde si denumirea de fatade ventilate active sau pasive.
Sistemele active au un invelis exterior de sticla izolata etans, cu un flux de aer indus artificial in spatiul dintre cele doua sticle care compun fatada double skin. Utilizarea invertoarelor de caldura pentru generarea acestui flux are si avantajul de a ajuta, pe timpul iernii, la economisirea energiei prin recuperarea caldurii. In cazul sistemelor active, tendinta este de a utiliza tipuri de sticla traditionale pentru invelisul exterior.
Fatadele ventilate pasive sunt cele mai intalnite in Europa, cu precadere in cladirile comerciale. Un aport de aer este generat de zone deschise, care in mod normal se gasesc deasupra si sub panourile de sticla exterioara. De asemenea, pot exista, pereti de sticla montati in fata unei fatade conventionale.
Beneficiile unei fatade double skin
Datorita standardelor din ce in ce mai inalte privind protectia impotriva aportului de caldura si, prin urmare, a transmisiei reduse de energie solara, fatadele double skin care combina o sticla eficienta energetic cu dispozitivele de umbrire mecanice devin din ce in ce mai populare. Instalata pe fatadele cladirilor de mai bine de 20 de ani, sticla a progresat considerabil in aceasta perioada, ceea ce a contribuit la cresterea utilizarii acesteia. In prezent, o gama larga de produse din sticla si pelicule inovatoare sunt disponibile pentru fatadele double skin, oferind numeroase beneficii.
Numarul de combinatii si posibilitatile de vitraje disponibile in prezent este uimitor. Acest lucru le ofera arhitectilor optiuni diferite de sticla atat ca performanta cat si ca design; ei pot alege vitra-jul cel mai potrivit in ceea ce priveste transmisia luminoasa, factorul solar, dimensiunile, rezistenta termica si mecanica (durabilitate), culoarea, etc.
Aleasa corect, sticla poate oferi avantaje in ceea ce priveste imbunatatirea consumului de ener-gie, izolarea fonica, izolarea termica, precum si aportul de aer proaspat prin ferestrele deschise si, prin urmare, imbunatatirea confortului pentru ocupantii cladirii. In plus, pot fi amplasate sis-teme de umbrire suplimentare intre vitrajele exterioare si interioare, asigurandu-se astfel o selectivitate dinamica (adica raportul dintre luminozitatea maxima de pe timpul zilei si protectia solara maxima).
Peliculele care reflecta radiatiile solare pot reduce semnificativ aportul de caldura atunci cand jaluzelele sunt complet retrase in comparatie cu o solutie conventionala cu sticla nepeliculizata. Utilizatorii pot folosi sistemele mecanice de umbrire mai inteligent (fie in pozitie deschisa, fie intermediara) si sa se bucure de privelisti fara bariere pentru o perioada mai lunga, fara a se teme de supraincalzire. Este vorba despre gasirea unui echilibru adecvat pentru cladire; iar solutiile din sticla va ajuta sa obtineti echilibrul aproape perfect.
Sticla cu control solar
Sticla cu pelicula de control solar avansat poate, de exemplu, sa optimizeze in mod activ factorul de lumina naturala, precum si reglarea termica a cladirii. Sticla poate ajuta la cresterea eficientei energetice a acesteia, reducand astfel nevoia de aer conditionat, incalzire si iluminat artificial, contribuind la un mediu de lucru sau de viata mai confortabil pentru ocupantii cladirilor. In consecinta, aceste solutii de vitraj pot ajuta, de asemenea, la obtinerea certificarilor de mediu precum LEED, BREEAM, HQE, DGNB etc.
La fatadele pasive ventilate, scopul este de a reflecta o parte a energiei solare la impactul cu vitrajul exterior astfel incat caldura acumulata in spatiul din interior sa fie redusa. Folosirea sticlei cu pelicula este in mod semnificativ intarita atunci cand se combina cu protectie solara si anti-reflexie in spatiul interior. Valori g excelente sunt de asemenea obtinute atunci cand jaluzelele sunt ridicate complet sau intr-o pozitie intermediara. Selectivitatea dinamica, care poate fi obtinuta in acest mod, face ca sistemul de ventilare sa fie deosebit de atractiv.
Un alt avantaj al utilizarii peliculelor cu control solar pentru vitrajul exterior este posibilitatea “jocului” cu diferite grade de reflexie a luminii. Aceasta permite arhitectului sa proiecteze constructii foarte transparente si aparent "usoare" sau sa utilizeze reflexii ridicate pentru a crea un aspect uniform si pentru a ascunde un mozaic de dispozitive de umbrire ajustate individual.
Provocarea unor pelicule durabile, cu control solar
In timp ce fata interioara a unui sistem pasiv este reprezentata de un vitraj termoizolant dublu sau triplu standard, pentru cea exterioara se utilizeaza in mod obisnuit o sticla laminata (sau securi-zata si laminata), care asigura o siguranta maxima in caz de spargere. Provocarea atunci cand se utilizeaza sticla peliculizata de inalta performanta este aceea ca stratul de acoperire trebuie sa fie atat durabil, cat si adecvat pentru utilizarea monolitica sau laminata cu pelicula spre interior. Cele mai multe pelicule existente pe piata sunt foarte sensibile la umiditate si elementele climatice externe, ceea ce inseamna ca acestea trebuie adesea sigilate ermetic, limitand astfel, in mod evident, flexibilitatea.
Combinatia de pelicule durabile pentru controlul solar pentru a reflecta o parte din radiatia solara cu straturi intermediare speciale PVB de absorbtie a energiei imbunatateste si mai mult eficienta energetica. In special, selectivitatea spectrala (raportul dintre energia solara si lumina zilei) poate fi semnificativ imbunatatita.
Posibile probleme
Desi arhitectii sunt la curent cu avantajele fatadelor double skin, exista unele dezavantaje care necesita o atentie deosebita. Din nou, este importanta alegerea sticlelor potrivite care reduc aces-te posibile probleme, optimizand in acelasi timp toate beneficiile posibile.
O fatada double skin cu o combinatie nepotrivita de sticle poate, de asemenea, sa scada canti-tatea de lumina naturala care patrunde intr-o cladire, crescand in acelasi timp temperatura din spatiul de aer dintre cele doua sticle (ceea ce poate avea ca rezultat o durata de functionare mai scurta a motoarelor electrice, a invertoarelor de caldura etc.) si producand condens pe invelisul exterior.
Condens
La fatadele ventilate pasive - in functie de pozitia cladirii si a conditiilor climatice nefavorabile – condensul poate aparea pe partea interioara a panoului de sticla exterior. Cel mai probabil este ca acest lucru sa se intample la orele diminetii, in sezonul de primavara si toamna, iar condensul sa impiedice vizibilitatea clare din interiorul cladirii. Din nou, acest lucru nu trebuie sa fie o problema, deoarece solutiile din sticla disponibile acum pot preveni aparitia acestui fenomen natural.
Sticlele peliculizate anticondens sunt special concepute, extrem de durabile, fiind aplicate pe pa-noul din sticla exterior, ceea ce reduce in mod semnificativ probabilitatea de condens. Testele efectuate in conditii reale de constructie au aratat ca aceste peliculizari anticondens a asigura temperaturi la suprafata usor mai ridicate comparativ cu o suprafata exterioara nepeliculizata. Aceasta diferenta de temperatura reduce in mod semnificativ formarea condensului. In timp ce sticla fara pelicula, utilizata in testele de comparatie, formeaza condens timp de mai multe ore, in aceleasi conditii, sticla peliculizata ramane curata si fara picaturi de apa pe toata perioada. Este esential sa luati in considerare utilizarea sticlei cu pelicule anticondens in etapa de planificare a proiectului, deoarece aplicarea unor astfel de straturi de acoperire dupa instalare nu mai este posibila.
Alte posibile probleme care trebuie luate in considerare in etapa de planificare a proiectului, in cazul fatadelor double skin, includ cheltuieli si investitii operationale mai ridicate, o greutate mai mare pe suprafata terenului sau o posibila atenuare fonica mai scazuta intre camerele apropiate din cladire, daca ferestrele sunt lasate deschise.
 
rehau
ABONARE REVISTE
SISECAM
TSV
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left