Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Miercuri, 22 Ianuarie 2025
Hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - INSOLVENTA: Risc ridicat pentru marile companii din domeniul tamplariei
INSOLVENTA: Risc ridicat pentru marile companii din domeniul tamplariei
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Cosmin Dincu 17 Ian 2017 20:25
In cadrul unor analize anterioare, realizate de o serie de juristi specializati in insolventa, s-a aratat ca, desi acest fenomen s-a atenuat mult incepand cu 2015, domeniile economice riscante raman aceleasi - si anume: comert, constructii (cu sectoarele conexe) si, mai nou, industria prelucratoare. Aceiasi experti estimau ca, desi numarul agentilor economici ce intra in insolventa este mai mic, dimensiunea companiilor ce se declara a fi in imposibilitate de plata este tot mai mare, iar creantele devin consistente, ceea ce ii va afecta cu siguranta pe furnizorii acestora. Referindu-se strict la situatia din Romania, aferenta anului 2015, Grzegorz Sielewicz, economist regional al Coface pentru Europa Centrala si de Est, a precizat ca „la o analiza detaliata, cea mai mare reducere a numarului insolventelor s-a remarcat in randul companiilor deja inactive - fenomen ce a avut drept rezultat scaderea abrupta a numarului total al dosarelor de insolventa. Cota companiilor care au declarat o cifra de afaceri nula sau nu au depus bilantul anului 2015 este de 59%, iar structura releva ca alte 23% reprezinta firme foarte mici, cu un rulaj de pana la 100.000 de euro. Astfel, in pofida tuturor semnalelor pozitive, de crestere economica, Romania ramane o tara in care rata insolventelor continua sa fie una dintre cele mai ridicate din CEE, in 2015 consemnandu-se mai mult de doua falimente la 100 de companii active”.
Actualul Cod al Insolventei nu rezolva toate problemele anterioare
Nici actualul Cod al Insolventei nu este de natura sa clarifice prea mult lucrurile, de vreme ce, in cadrul unui seminar specializat, diversi reprezentanti ai mediului bancar au atras atentia ca, inclusiv in cadrul noilor norme, societatile debitoare beneficiaza in continuare de drepturi de administrare (prin administratorul special) si nu exista un control real al sumelor care constituie fondul unic de insolventa, ceea ce duce la cresterea riscului ca inclusiv creantele garantate sa nu fie in final achitate. Astfel, Florin Danescu, presedinte executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, a aratat ca „procedura insolventei a ramas, totusi, un proces destul de netransparent. Din experienta pe care bancile - in calitate de creditori - au acumulat-o in ultimii ani, rezulta ca insolventa determina, de fapt, scaderea increderii in economie si se pune, evident, problema bunei-credinte a debitorilor. Rata succesului reorganizarii judiciare, ce duce la continuarea afacerii de catre societatea aflata in dificultate de plata, este de circa 1,2% si, din nefericire, actualmente, una din sapte firme se afla in insolventa. In total, creantele «prinse» in labirintul insolventei ajung la circa 20% din Produsul Intern Brut al Romaniei si de prea multe ori clientii institutiilor bancare ce au ajuns in instanta cu situatia incetarii de plati si-au «retras» activele si au lasat capitalul pasiv pe seama bancilor”.
Singurul fapt pozitiv este ca, dupa cum se cunoaste, potrivit datelor de la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), trendul general specific anului 2015 a indicat o scadere a numarului cazurilor nou-declarate de insolventa - tendinta ce s-a observat si pe piata de constructii, unde s-a reflectat o diminuare medie de -46,74% a acestui indicator. De asemenea, aceeasi evolutie (care confirma un regres mediu de -18,14%) s-a consemnat si in primul semestru al anului 2016, iar datele la 12 luni, care vor certifica, probabil, o scadere mai ampla a numarului de insolvente nou-declarate in constructii, vor fi disponibile in curand.
Sectorul de tamplarie nu face exceptie in ceea ce priveste fenomenul insolventei
Nici bransa de tamplarie termoizolanta nu face exceptie in ceea ce priveste fenomenul insolventei si - dupa un „val” de decizii luate de instante pentru multi operatori ai bransei in prima parte a anului trecut -, incheierea vacantei judecatoresti si, evident, finele lui 2016 au marcat, pentru anumiti administratori ai unor firme de mari dimensiuni (care se pregatisera anterior sa declare imposibilitatea efectuarii platilor), momentul initierii proceselor de insolventa. Este si cazul conducerii Companiei de Constructii din Aluminiu (CCA) Tehnorex, un celebru operator de pe segmentul fatadelor cortina, administrat de omul de afaceri Emil Petrisor Petrescu, intrucat, la 16 decembrie 2016, magistratii completului 11 Fond - CC, din sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Prahova „au admis cererea debitoarei Compania de Constructii din Aluminiu Tehnorex SRL, cu sediul in comuna Magureni, sat Cocorastii Caplii, nr. 279, judetul Prahova (...), dispunand deschiderea procedurii generale a insolventei fata de debitoare”. Prin incheierea de sedinta, completul - format din judecatorul sindic Nicolae Petre Trache - a desemnat ca administrator judiciar provizoriu pe BDO Business Restructuring SPRL, cu sediul in Bucuresti.
Potrivit unor surse judiciare, in dosarul nr. 7475/105/2016 aflat pe rolul Tribunalului Prahova figureaza si cererea depusa de managerii CCA Tehnorex, de a solicita insolventa, unde se arata ca „societatea se afla in imposibilitate de a achita la termenele scadente obligatiile pe care le are catre creditori, in suma de peste 32,56 milioane de lei”.  
Momentan, in dosarul cauzei nu figureaza niciun creditor, insa instanta a hotarat ca termenul-limita pentru inregistrarea cererilor de admitere a creantelor sa fie 30 ianuarie 2016, prima adunare a creditorilor fiind programata la 21 martie a.c., intr-un amplasament si la o ora ce nu au fost momentan stabilite, acestea revenind in sarcina administratorului judiciar provizoriu. De asemenea, judecatorul sindic a decis ca urmatorul termen in acest proces sa fie pe 22 februarie 2017, la ora 9.00, in sala de sedinte a completului 11 Fond.
Hotararea completului 11 Fond - CC, de intrare in insolventa a CCA Tehnorex, putea fi atacata cu apel in termen de sapte zile de la comunicare, intampinarea pentru apel urmand a se depune tot la Tribunalul Prahova. Data fiind valoarea creantelor si estimarea unui numar relativ mare de creditori, ramane de vazut daca vreunul dintre acestia se va opune in ceea ce priveste intrarea in insolventa a companiei specializate in executia de fatade. Reamintim, in acest sens, ca, potrivit legii, in temeiul dispozitiilor art. 100 din Codul Insolventei, judecatorul sindic a fixat termenul-limita de depunere de catre creditori a opozitiilor la sentinta de deschidere a procedurii, pronuntata ca urmare a cererii formulate de debitor, in conditiile art. 71, alin. 1, la 10 zile de la primirea notificarii. De asemenea, pentru judecarea cu celeritate a acestora, termenul de solutionare a opozitiilor nu va depasi 10 zile de la data expirarii termenului de depunere a acestora.
In alta ordine de idei, la prima vedere se pare ca dosarul va fi dificil de gestionat, data fiind dimensiunea firmei ce tocmai si-a declarat insolventa, ceea ce este relativ surprinzator, deoarece a incheiat cu profit cele mai recente exercitii financiare pentru care sunt disponibile informatii. In plus, omul de afaceri Emil Petrisor Petrescu este binecunoscut in domeniu si, potrivit ONRC, detine participatii la alte 15 companii active, printre care se afla Concept Fatade sau Tehnoem.
In ceea ce-l priveste pe judecatorul sindic Nicolae Petre Trache, acesta a fost numit ca judecator la Judecatoria Ploiesti in martie 2014, dupa ce, anterior, a fost procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Ploiesti, cu o vechime, in acel moment, de trei ani si sase luni, dupa cum se arata in Hotararea nr. 395 din 19 martie 2014 a plenului Consiliului Superior al Magistraturii, semnata de presedintele acestui for, judecator dr. Adrian Bordea.
***
Conform celor mai recente informatiile oficiale disponibile la Ministerul Finantelor Publice (MFP), compania CCA Tehnorex - Cocorastii Caplii (judetul Prahova), inregistrata la ONRC in anul 2000 ca fiind specializata in „fabricarea de usi si ferestre din metal”, si-a inregistrat ultima declaratie in februarie 2015. Daca la nivelul lui 2013 compania a lucrat cu 130 de angajati, realizand in conditii de profitabilitate (mai precis 2,9 milioane de lei) o cifra neta de afaceri care a depasit 52,1 milioane de lei, anul 2014 a insemnat o perioada in care a avut loc o usoara scadere a activitatii, deoarece personalul a inclus 104 salariati, iar cifra neta de afaceri a ajuns la 50,5 milioane de lei, in contextul unui profit de 2,1 milioane de lei. Totusi, in 2015, s-a remarcat o majorare a numarului de angajati (la 138 de persoane), in timp ce rulajul net a ajuns la peste 54,7 milioane de lei, iar profitul net, la 3,8 milioane de lei. Alti indicatori din bilant atesta ca, la 31 decembrie 2015, datoriile acumulate in acel moment depaseau 40,7 milioane de lei, neconstatandu-se, astfel, dezechilibre majore. La numerarul disponibil in casa si conturile bancare figureaza, pentru aceeasi data, suma de 5,9 milioane de lei, iar rubrica de capitaluri-total denota un potential sporit al CCA Tehnorex (21,5 milioane de lei), in contextul in care valoarea activelor imobilizate s-a plasat la 19,1 milioane de lei. Tot la finalul lui 2015, in cadrul capitolului de creante era transcrisa suma de 28,3 milioane de lei. De asemenea, cheltuielile totale din 2015 au fost de 55,5 milioane de lei, iar veniturile totale de peste 60 milioane de lei, astfel incat, in anul anterior celui al intrarii in insolventa, CCA Tehnorex a consemnat profitul net mentionat anterior, care a fost, probabil, cel mai mare din ultimii patru ani. Informatii suplimentare, la www.just.ro
 
rehau
SISECAM
ABONARE REVISTE
TSV
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left