Academia VBH si TÜV Rheinland califica montatorii de ferestre conform ghid RAL |
Producatori de tamplarie Publicat de Cosmin Dincu 30 Oct 2019 06:00 |
In cooperare cu TÜV Rheinland, VBH ofera montatorilor de ferestre si usi din Germania posibilitatea de a-si continua formarea profesionala, devenind tehnicieni calificati si manageri de santier specializati pentru tamplarie termoizolanta. Oferta de scolarizare include toate elementele de baza si cerintele de instalare, cuprinse in cinci module, care sunt stabilite pentru a realiza un montaj profesional, conform ghidului RAL, pe baza noilor cerinte cuprinse in standardele energetice. Managerii companiilor din bransa pot astfel dovedi clientilor ca dispun de montatori cu un inalt grad de calificare, care detin certificat personal emis de TÜV.
Un montaj profesional in stratul de izolatie, executia imbinarilor pentru conectarea etansa sau protectia standard impotriva desprinderii ansamblurilor de tamplarie in cladirile noi si in cele supuse reabilitarii – toate aceste cerinte privind montajul de ferestre si usi sunt si devin mereu tot mai exigente. In acelasi timp, insa, instalarea profesionala determina calitatea si durabilitatea unei ferestre, implicit functionalitatea acesteia. Prin urmare, multe companii isi trimit constant angajatii la cursuri de perfectionare, pentru a se asigura ca acestia cunosc noile prevederi ale standardelor de montaj. Prin urmare, dovada know-how-ului dobandit, certificata de institutii independente, este tot mai importanta. In colaborare cu TÜV Rheinland, VBH ofera tehnicienilor posibilitatea de a urma cursuri de instruire ca „montatori specialisti pentru ferestre si usi” in cinci module de pregatire, pe baza ghidului RAL pentru planificarea si executia montajului. „Un al saselea modul, de asemenea, face posibila participarea la examenul de manager specializat de santier, precum si absolvirea acestuia”, a precizat Udo Walterscheid, director tehnic al VBH. La finalul cursului, indiferent daca se parcurg cele cinci sau sase module, absolventii participa la un examen practic si teoretic, certificat de TÜV.
Pregatirea certificata de TÜV ca montator de specialitate pentru ferestre si usi acopera toate domeniile necesare, din punct de vedere al cunostintelor si abilitatilor dobandite, de la impermeabilizare si montaj in golul din zidarie, pana la fixarea elementelor ce previn desprinderea ansamblurilor din zidarie, respectarea standardelor de constructii, legislatia constructiilor si fizica cladirilor, pana la siguranta in munca si securitatea transportului. De asemenea, vor fi aprofundate norme de comportament: corectitudinea fata de client, comunicarea cu arhitectul si urmarirea comenzii – toate acestea sunt aspecte importante ale ofertei de scolarizare.
Criterii de calitate si puncte unice prezentate la vanzarea serviciilor
Pe de o parte, certificarea ofera angajatilor mai multa securitate in munca zilnica si, in acelasi timp, potrivit lui Udo Walterscheid, absolvirea cursului de perfectionare profesionala este un argument in ceea ce priveste calitatea, in fata clientilor, ceea ce poate duce la o crestere a vanzarilor companiilor specializate. „Calitatea si durabilitatea unei ferestre sunt decise de instalare, dar la prima vedere adesea primeaza doar pretul, in detrimentul calitatii. Datorita vizibilitatii si rigorii certificatelor TÜV, companiile pot dovedi fara niciun dubiu profesionalismul montatorilor si, daca este necesar, pot justifica preturile mai mari pentru serviciile asigurate de angajatii lor”, a adaugat Udo Walterscheid.
O formare sustenabila, posibila din 2020
Pregatirea teoretica/practica si examenul sunt disponibile tuturor partilor interesate incepand din anul 2020. Conditia necesara pentru participare este aceea de trei ani de experienta profesionala sau a unei pregatiri profesionale complete in domeniu. Un modul corespunde unei zile de pregatire, astfel incat trebuie efectuate, in total, cinci zile de perfectionare profesionala, plus o zi aferenta examinarii, pentru certificarea ca montator specialist. O alta zi de pregatire este necesara pentru a parcurge examenul de manager de santier specializat. De la inceputul primului modul, participantii au la dispozitie 12 luni pentru a finaliza cursurile. In functie de numarul de participanti, cursurile de formare pot avea loc direct pe santier sau se pot constitui grupe de cursanti, in filialele VBH. La final, testul se va sustine cu participarea TÜV Rheinland, in birourile puse la dispozitie de Academia VBH din Recklinghausen. Prin intermediul informatiilor permanente despre inovatii tehnice, VBH reimprospateaza, de asemenea, periodic, cunostintele specialistilor instruiti, asigurand astfel durabilitatea know-how-ului de specialitate dobandit de acestia. Informatii suplimentare, la www.vbh-solutions.com
|