ANALIZA: Perspectiva ramane incerta pentru fabricantii de tamplarie din aluminiu |
Producatori de tamplarie Publicat de Elena Icleanu 13 Apr 2022 06:08 |
Dupa ce si in intervalul 2018-2019 au continuat sa-si restructureze activitatea, inregistrand o crestere indelung asteptata, in 2020 si 2021, managerii firmelor ce activeaza in bransa producatorilor de tamplarie din aluminiu/ otel si/sau pereti cortina, luminatoare si alte constructii speciale au fost nevoiti sa se confrunte cu efectele neasteptate ale pandemiei de Covid-19, inregistrand in cel mai bun caz rezultate eterogene, desi afacerile le-au fost afectate intr-o masura ceva mai redusa, comparativ cu alte domenii economice. Declansarea razboiului din Ucraina pare insa ca a anulat toate planurile de afaceri, mai ales ca efectele unui conflict militar de o asemenea amploare, in Europa si in lume, nu pot fi momentan evaluate si doar se presupune ca vor fi de durata. Trebuie insa afirmat si ca societatile din domeniu au avut un punct de referinta optim, reusind anterior sa-si consolideze succesiv afacerile, pe fondul finalizarii recesiunii din constructii.
De asemenea, a fost bine ca, inclusiv in 2021, planurile de afaceri au ramas caracterizate de prudenta, astfel incat, pentru a-si utiliza capacitatile in conditii de profitabilitate, s-a remarcat o accentuare a trendului ultimilor ani, ce presupune orientarea vizibila a firmelor specializate din tara noastra spre proiectele de mari dimensiuni. Insa, orice fel de planuri anterioare, constituite pe termen mediu sau lung, au fost infirmate odata cu declansarea si accentuarea pandemiei mondiale de coronavirus, dar mai ales pentru ca, dupa o perioada de doi ani, la finalul caruia s-ar fi putut intra intr-un interval post-pandemic de recuperare, in februarie 2022 Federatia Rusa a declansat un conflict militar, care se anunta a fi de durata, in Ucraina. Abia pe termen lung, se estimeaza ca pe piata de profil, in absenta unor derapaje de natura macroeconomica (si fara tulburarile actuale extrem de grave, de natura politico-sociala si geo-strategica, amplificate de pandemie si de razboi), ascensiunea ar putea fi reluata in mod sustinut. Chiar si discutiile despre energia verde sau planul "Green Deal" au fost suspendate, intrucat tarile din UE (si intr-o masura mai mica SUA) este necesar sa-si reduca rapid dependenta fata de gazul natural si petrolul provenite din Federatia Rusa.
In lipsa unor date certe referitoare la acest domeniu de activitate, unele informatii disponibile la Eurostat confirma ca, pentru codul PRODCOM aferent tamplariei din aluminiu, cota certificata din 2020 pentru usi, praguri pentru usi, ferestre si rame ale acestora, din aluminiu, insumeaza 317.361 de unitati, in valoare de peste 63,35 milioane de euro, iar pe baza unor estimari ale Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza (CNSP), ce se refera la evolutia volumului lucrarilor de constructii, se pot contura anumite previziuni si in ceea ce priveste productia de ansambluri. Astfel, se presupune ca, in 2021, productia de tamplarie din aluminiu (respectiv a tuturor elementelor mentionate anterior) nu a depasit 320.000 de unitati (cu o valoare de 66,9 milioane de euro), majorandu-se astfel nivelul valoric/cantitativ din 2020, iar in acest an se va situa la 325.500 de unitati si 71,7 milioane de euro.
Analiza pietei fabricantilor de tamplarie din aluminiu pe anul 2022 ce include date despre piata si opiniile managerilor unor companii reprezentative, precum Alusystem, Extrem Aluminiu, Frontal Production Rumänien, Inter Max, Lipoplast, Melcret, Nacon Invest, Prima Glass, Systal Construct, TC Pro Aluminium, YTP Fenêtre si Zog, poate fi lecturata in editia Martie-Aprilie 2022 a revistei Fereastra. Pentru a citi gratuit revista, click aici!
|