Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Joi, 23 Ianuarie 2025
Hilti
Home - Stiri - Producatori de Tamplarie - ANALIZA: Piata de ferestre din UE, influentata de programele europene
ANALIZA: Piata de ferestre din UE, influentata de programele europene
Producatori de tamplarie Publicat de Cosmin Dincu 08 Sep 2017 11:13
Aproximativ 40% din consumul de energie din Europa este aferent cladirilor, iar ponderea o detin sistemele de incalzire si preparare a apei calde menajere. Pentru a imbunatati eficienta energetica (in scopul diminuarii efortului de a incalzi incintele), se discuta frecvent, cu precadere, despre izolarea zidariei sau a acoperisului, dar, cu toate acestea, procedurile respective de termoizolare nu au efectul scontat in cazul in care puntile termice nu sunt luate in considerare. Totusi, problema puntilor termice pare a fi solutionata, de vreme ce, in prezent, ferestrele si usile termoizolante sunt capabile sa contribuie substantial la economia de energie, de exemplu, prin integrarea unor elemente speciale de izolare direct in profilele de tamplarie. Prin diverse eforturi de cercetare-dezvoltare, precum si prin performantele pe care le asigura, ansamblurile de tamplarie constituie o componenta indispensabila atat in cazul imobilelor noi, cat si in cel al cladirilor supuse reabilitarii, motiv pentru care - pe baza datelor din prezent - se estimeaza ca, in anul 2024, pe piata europeana de profil se vor comercializa cel putin 222 de milioane de unitati.
Acestea sunt doar cateva dintre concluziile celei de-a doua editii a unui studiu specializat, realizat pentru acest domeniu de expertii agentiei de consultanta si cercetare a pietei Ceresana, cu sediul central in Constanz - Austria. "Piata europeana de ferestre si usi nu este insa influentata, in sens pozitiv, doar de finantarea constructiilor noi, eficiente energetic, ci mai ales, pe scara larga, de programele destinate reabilitarii termice a fondului construit, fiind creat chiar si un cadru tematic de lucru pe marginea acestui subiect. La scurt timp dupa finalizarea lucrarilor summit-ului pe teme climatice, la Paris (in decembrie 2015), Parlamentul European a adoptat un proiect ce contine tinte ambitioase in ceea ce priveste protectia mediului, iar subiectul eficientei energetice a cladirilor are o importanta majora in acest sens. Pentru a atinge tintele propuse, implementarea regulamentului de constructii pentru cladiri elaborat de UR (si anume EPBD) constituie un demers fundamental, dar armonizarea cu legislatiile nationale ale tarilor-membre trebuie sa fie rezonabila, practica si, mai ales, controlabila. La finele anului 2016, a fost depusa o noua initiativa de modificare a directivei 2010/31/EU, in ceea ce priveste strict eficienta energetica a imobilelor, printr-un pachet de masuri denumit «Energie curata pentru toti europenii». Tot atunci, Comisia Europeana a lansat initiativa «Finantare inteligenta pentru cladiri inteligente», destinata crearii si acordarii de stimulente pentru investitiile publice si private ce urmaresc cresterea eficientei energetice a imobilelor. Astfel, in afara materialelor de izolare, ansamblurile performante de tamplarie se afla in centrul atentiei, ceea ce va stimula cu siguranta cererea pe termen scurt, mediu si lung", se arata in studiul organizatiei.
Trendul descendent pare sa se fi incheiat
Din punct de vedere al dinamicii acestui sector de activitate, specialistii Ceresana sustin ca trendul descendent al vanzarilor pare sa se fi incheiat. „Piata europeana de ferestre si usi termoizolante a consemnat pierderi cantitative semnificative (si, bineinteles, valorice) din momentul declansarii crizei economice, in 2009. Totusi, tendinta de scadere nu se mai observa in prezent, fiind create premisele de recuperare a acestor pierderi. Cererea - formulata de operatorii din industria constructiilor de cladiri - se incadreaza astfel pe un trend ascendent in majoritatea statelor-membre UE - si nu numai. In Europa de Vest, cele mai mari rate de crestere se vor remarca in tarile scandinave si in Germania, iar in partea de est a continentului cea mai dinamica piata de constructii (generand si o cerere de ferestre pe masura) va ramane cea din Polonia. In schimb, in Turcia, cresterea este ceva mai ponderata ca in trecut, dar se va situa, ca medie, peste un ritm ascendent de +2% de-a lungul intregii perioade analizate (pana in anul 2024)”, se mai precizeaza in studiul citat.
In alta ordine de idei, referindu-se la materialele utilizate pentru executia ramelor de fereastra, autorii cercetarii sustin ca, in continuare, se vor remarca aceleasi diferente regionale considerabile. „Combinatiile din lemn-aluminiu castiga tot mai mult teren in Europa, dar ferestrele din PVC se bucura de popularitate si vor detine ponderea in comenzi, ca urmare a raportului optim dintre pret si performanta sau cerintelor extrem de reduse de mentenanta in exploatare. De aceea, cresterea cantitativa a pietei europene de tamplarie se va baza cu precadere pe majorarea volumului de ferestre din PVC comercializate in urmatorii opt ani, in pofida unor declinuri majore preconizate in Rusia. Pe segmentul usilor, cele din material plastic au cea mai semnificativa rata de crestere, dar trebuie sa se aiba in vedere ca, in cazul sortimentelor respective, acestea pornesc de la un nivel minim absolut. De asemenea, la usile de exterior, ansamblurile metalice sau din materiale compozite pe baza de metal devin tot mai populare, preocuparile legate de securitatea bunurilor si a persoanelor fiind fundamentale in acest sens. In cazul usilor de interior, sortimentele din lemn detin ponderea, cu o cota uriasa de piata, nedisputata in intervalul analizat, chiar daca usile din material plastic castiga destul de rapid teren”, au mai subliniat expertii Ceresana. Informatii suplimentare, la www.ceresana.com
 
TSV
rehau
SISECAM
ABONARE REVISTE
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left