Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Miercuri, 22 Ianuarie 2025
Hilti
Home - Stiri - Producatori de Tamplarie - MOLDOGLASS deruleaza un program de investitii de 15 milioane de euro
MOLDOGLASS deruleaza un program de investitii de 15 milioane de euro
Producatori de tamplarie Publicat de Camelia Pantel 09 Nov 2023 06:30
Cu o experienta de peste 25 de ani in domeniul prelucrarii sticlei, cu aplicatii in arhitectura, amenajari de interior/ exterior si mobilier, compania Moldoglass a inaugurat, la data de 6 octombrie 2023, o noua unitate de productie, in localitatea Holt, de langa Bacau. Investitia face parte dintr-un amplu program de extindere, programat pentru a fi implementat in doua etape si aflat in prezent in derulare in cadrul companiei, in valoare de peste 15 milioane de euro. Cu o suprafata de 5.000 mp, aceasta este a doua hala pe care Moldoglass o detine in proprietate in localitatea Holt, adaugandu-se altor trei spatii de productie functionale in cadrul firmei. In vechea hala din localitatea Holt se produce in prezent geam izolant, urmand ca, pe viitor, aici sa se dezvolte un nou centru de prelucrari sticla. Responsabilul cu implementarea acestei investitii este Dragos Puscuta, reprezentantul Departamentului Financiar, care a precizat: „Credem ca Romania are nevoie de companii competitive si inovatoare, iar Moldoglass isi propune sa devina una dintre acestea. Vreau sa multumesc in primul rand, domnului Valentin Sumanaru, administratorul Moldoglass, pentru increderea acordata pentru ca astfel firma sa poata trece la urmatorul nivel tehnologic automatizat, precum si colegilor din echipa noastra, datorita carora am devenit un nume de referinta pe piata constructiilor din Romania. De asemenea, vreau sa multumesc si tuturor colaboratorilor care au facut posibila realizarea acestei prime etape a acestui program de investitii si inaugurarea noii fabrici. Pe viitor, ne dorim sa implementam si a doua faza a acestui program de dezvoltare, prin intermediul programelor cu fonduri europene”.
O investitie ce vine in sprijinul comunitatii locale
Noua unitate de productie Moldoglass a fost inaugurata in prezenta echipei firmei, a colaboratorilor de la Hegla, Glaston, Kömmerling, Fenetech, Saint-Gobain Romania si Unicredit Bank, precum si a reprezentatilor autoritatilor centrale si locale - Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor si Valentin Ivancea, presedintele Consiliului Judetean Bacau.
„In calitate de ministru al Mediului, Apelor si Padurilor, dar mai ales in calitate de bacauan, nu pot decat sa fiu extrem de bucuros ca ma aflu astazi aici, pentru ca suntem in mijlocul unei investitii noi si intr-o hala in care avem tehnologie de ultima generatie. Discutam nu doar despre investitii, despre locuri de munca si despre o competitivitate ridicata a companiei Moldoglass, care se transpune intr-o competitivitate ridicata a municipiului Bacau si a judetului nostru, dar discutam, printre altele, si de investitii care au impact asupra mediului, care genereaza la sfarsitul zilei economie de energie si, pana la urma, emisii mai putine de gaze cu efect de sera si un aer mai curat pentru toata lumea. Spun asta, pentru ca din discutiile pe care le-am avut cu colegii mei la minister si pe care le am in fiecare zi despre ce anume ar trebui sa mai finantam, mi s-a spus ca mare parte a energiei care se pierde astazi in Romania, respectiv o mare parte a caldurii pe care locuintele o pierd, se face prin suprafetele vitrate, ceea ce nu poate sa insemne decat ca astfel de investitii duc la o eficienta mai buna a locuintelor si a cladirilor, in general, participand, totodata, la echilibrarea balantei comerciale a Romaniei. Nu pot sa-mi doresc decat sa aflu in viitor ca povestea de succes a companiei Moldoglass va merge mai departe si de la un an la altul sa auzim aceleasi vesti bune pe care le-am auzit in ultimii ani despre traiectoria sa frumoasa, care are, cu siguranta, in spatele sau, foarte multa munca si daruire”.
La randul sau, Valentin Ivancea, presdintele Consiliului Judetean Bacau, a tinut sa sublinieze importanta noii investitii pe plan local, dar si faptul ca o asociere intre sistemul de stat si sistemul privat poate dezvolta judetul si tara: „Cred ca ceea ce faceti dumneavoastra aici inseamna performanta, cred ca Moldoglass nu este doar un nume, este un renume si se arata astazi ca o investitie in judetul Bacau, in proximitatea municipiului Bacau, poate sa aduca plus-valoare pentru judet si pentru tara, pentru ca ceea ce se realizeaza aici inseamna performanta in domeniul economic”, a mentionat acesta. In cadrul noii hale de productie lucreaza, in prezent, un numar de 20 de lucratori, numarul total de angajati ai echipei Moldoglass incluzand, in prezent, aproximativ 80 de persoane.
Cum a fost implementat noul program de dezvoltare…
Dragos Puscuta a oferit mai multe detalii despre ideea aparitiei acestui program si despre derularea lui, pana in prezent: „Totul a inceput in perioada 2018 - 2019, iar implementarea proiectului a fost determinata de nevoia de accesare a avantajelor tehnologiei si automatizarii. Initial, au fost accesate programe cu fonduri nerambursabile, firma noastra depunand mai multe proiecte care au fost acceptate in urma evaluarii, insa, din pacate, din cauza lipsei fondurilor necesare acestea nu au fost contractate, ceea ce ne-a determinat sa apelam la surse financiare proprii si la creditare. In 2019, am decis, pentru inceput, sa achizitionam o noua linie automatizata Bystronic pentru extinderea capacitatii de productie a geamului izolant. Mai apoi, ca sa putem asigura materia prima prelucrata (sticla taiata la dimensiuni) pentru cele doua linii de productie ale geamului izolant care erau in planul nostru investitional, aveam nevoie sa dezvoltam si capacitatea de productie pentru sticla debitata.
Ulterior, am vazut fluctuatia preturilor de pe piata din Romania, unde, la sticla de exemplu, acestea cresteau si nu existau stocuri disponibile la furnizori precum Saint-Gobain, Guardian sau AGC, ceea ce ne-a determinat sa ne marim depozitul propriu de materie prima. Am reusit sa indeplinim si acest obiectiv prin achizitia tehnologiei complet automate de depozitare si taiere sticla, marca HEGLA.
Colaboram cu furnizorul Hegla inca din anul 2000, iar acum, pentru noua unitate de productie, am decis sa achizitionam utilaje ce poarta aceasta marca, in valoare de aproximativ trei milioane de euro. In luarea acestei decizii, a contat foarte mult gradul de sustenabilitate si automatizare specifice acestor echipamente, precum si serviciile auxiliare asigurate de catre furnizor. Si nu in ultimul rand, serviciile de garantie foarte avantajoase pe care ni le-au acordat ne-au facut sa luam decizia finala.
Pentru a putea ingloba toate echipamentele achizitionate in vederea asigurarii fluxului tehnologic complet de producere a geamului izolant, am decis constructia unui nou spatiu de productie cu o suprafata de 5.000 mp. Capacitatea de productie a acestor echipamente este mult mai mare decat ceea ce realizam efectiv in prezent. Pentru cele doua linii de geam izolant, cu cererea care exista pe piata din Romania si care este in scadere, nu reusim sa exploatam decat in masura de 50% capacitatea de productie, insa, in viitor, ne propunem sa o utilizam la maxim. In momentul de fata, distributia pentru produsele pe care le fabricam o facem in mod direct catre clienti, care sunt in special producatori de tamplarie de pe plan local si national. Totodata, prin intermediul colaboratorilor, produsele Moldoglass ajung si pe pietele externe din Italia, Franta, Belgia sau Germania. Pentru piata franceza am detinut, in anul 2022, certificarea Cekal, pe care intentionam sa o reluam, imediat ce aceasta piata se va inscrie, din nou, pe un trend ascendent. In general, putem spune totusi ca pietele externe se afla in prezent in crestere si au bune perspective de dezvoltare. In 2023, in ceea ce priveste fiscalitatea, momentan, suntem la acelasi nivel ca in 2022. Insa, pentru ca tot ceea ce a fost profit noi am decis sa il reinvestim, se poate observa o scadere a profitabilitatii. De altfel, si in 2022, nivelul profitabilitatii a fost cu aproximativ 5% mai mic decat in 2021. In mod surprinzator, pandemia nu ne-a afectat deloc profitabilitatea si am avut chiar o perioada extraordinara, chiar daca nu ne-am asteptat la acest lucru, insa in prezent trebuie sa facem fata atat urmarilor razboiului din Ucraina, cat si celor din pandemie, precum si, mai nou, problemelor legate de conflictul din Israel, ce vor avea probabil efecte asupra pietelor (economiilor) vest-europene, marcate de tensiuni generate de acest nou conflict militar”.
Moldoglass, o companie care iubeste „energia verde”
Anul 2023 a fost un moment de referinta pentru evolutia Moldoglass, intrucat compania a reusit sa implementeze proiecte derulate prin Programul Electric-Up si Programul Operational Competitivitate 411, prin care s-au achizitionat si instalat sisteme de panouri fotovoltaice, care acopera aproximativ 60% din cantitatea necesara de energie pentru activitatea proprie, urmand ca, in curand, Moldoglass sa devina complet autonoma din punct de vedere energetic.
„Putem spune ca, in momentul de fata, suntem o companie care iubeste tot ceea ce inseamna «energie verde». In prezent, detinem doua sisteme fotovoltaice si dorim sa investim in continuare in aceasta directie. Pentru aceasta noua hala, pe care tocmai am pus-o in functiune, dorim sa ajungem la o sustenabilitate de 100%, prin instalarea de panouri fotovoltaice, proiect pe care intentionam sa il implementam fie prin programe guvernamentale, fie prin fonduri europene, fie prin credite bancare. Si tot in cadrul acestei hale urmeaza sa derulam faza a doua a programului de investitii pe care il avem in derulare deja, prin automatizarea proceselor de debitare, izolare, securizare si sortare, pentru a nu mai fi nevoie sa efectuam procese semiautomate, cum sunt cele care implica utilizarea rastelelor speciale de depozitare a sticlei. Investitia, pe care ne dorim sa o demaram anul viitor, va avea o valoare de cel putin trei milioane de euro si, pentru a o implementa, ne-am propus sa accesam fonduri europene. Suntem convinsi ca putem reusi, pentru ca avem o echipa puternica pentru accesarea fondurilor europene, atat in ceea ce priveste scrierea proiectelor, cat si implementarea acestora”, a adaugat Dragos Puscuta. Informatii suplimentare, la www.moldoglass.ro
 
ABONARE REVISTE
SISECAM
rehau
TSV
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left