Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Miercuri, 22 Ianuarie 2025
Hilti
Home - Stiri - Producatori de Tamplarie - PPTT: Doua decenii de istorie, marcate printr-o ceremonie grandioasa si premii
PPTT: Doua decenii de istorie, marcate printr-o ceremonie grandioasa si premii
Producatori de tamplarie Publicat de Ovidiu Stefanescu 12 Dec 2022 06:25
Joi, 17 noiembrie a.c., la centrul de conferinte din cadrul Novotel Bucharest City Center, a avut loc cea de-a cincea editie a conferintei "Specialistii ferestrelor, fatadelor si sticlei", organizate de Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT). Bucurandu-se de o tematica bogata, care a atras peste 100 de experti din domeniu, manifestarea a prilejuit, din nou, reunirea factorilor relevanti de decizie din bransa, acestia avand ocazia sa se informeze in mod detaliat cu privire la cele mai recente noutati in materie de produse, servicii si legislatie. In alocutiunea sa, presedintele PPTT, Valentin Petrescu, a reiterat ideea importantei coagularii eforturilor in jurul acestei organizatii, care in ultimii 20 de ani si-a dovedit utilitatea, fiind singura capabila sa reprezinte in mod corect si eficient interesele unei industrii in plin avant. Prima parte a evenimentului a inclus o serie de prezentari tehnice ce au reflectat dinamismul acestui sector de activitate, chiar si intr-o perioada marcata de diverse crize, cum este cea traversata in prezent. 
 
Tematica bogata la cea de-a cincea editie a conferintei PPTT
La pupitru au urmat pe rand, Daniel Popa - director general, Reynaers Aluminium, Ionel Burada - director comercial, Casa Noastra, Leon Buzatu - Technical Support Manager, Saint-Gobain Glass Romania, Gheorghe Dragne - director de vanzari, Veka Romania, Emil Serb - director de vanzari, Aluprof System Romania, Decebal Scraba - product manager Kadra Tech, George Gruia - consultant de vanzari, Fereastra Suki, Dragos Matei - Country Manager, AGC Flat Glass Romania, Mihnea Baldea - Business Development Manager, Geze Romania, Radu Vieru - director general, Proventuss Solutions, conf. univ. dr. ing. Augustina Sandina Tronac - coordonator al programului postuniversitar USAMV Bucuresti-FIFIM si Lucian Toader - director regional sud, Barrier. Subiectele abordate s-au referit, printre altele, la automatizarea cladirilor, solutii eficiente pentru scaderea amprentei de carbon, performanta si inovatie prin noi sisteme hibride pentru ferestre, solutii de umbrire, accesul automat si ventilatia inteligenta, sticla pentru economia de energie, sisteme inovatoare pentru fatade etc. In finalul reuniunii, expertii PPTT care au participat in mod nemijlocit la elaborarea reglementarii tehnice "Instructiuni tehnice pentru configurarea, folosirea si montarea vitrajelor si a altor produse din sticla in constructii, Indicativ C 47-2022" - Valentin Petrescu, Dragos Matei si Leon Buzatu - au oferit celor prezenti informatii valoroase cu privire la continutul acestei norme si la avantajele pe care aceasta le asigura in scopul alinierii Romaniei la practicile din statele dezvoltate ale lumii. 
 
 
ESG, orientarea de management care nu mai constituie o optiune
Analiza realizata de departamentul specializat al revistei Fereastra indica faptul ca piata de tamplarie termoizolanta din Romania se situeaza la un moment de cotitura, in care activitatea curenta este puternic afectata de urmarile inca vizibile ale crizei sanitare, peste care s-au suprapus, in mod nefericit, consecintele conflictului militar deschis, provocat de Rusia in Ucraina. In mod obiectiv, toate acestea s-au concretizat prin perturbari grave ale lanturilor de aprovizionare, cresteri masive ale preturilor la anumite materii prime, indisponibilitatea unor materiale de baza, perturbari ale transporturilor, inflatie accelerata a preturilor, volatilitate excesiva a pietei valutare (caracterizata prin consolidarea asa-numitelor "valute de fuga"). Impactul asupra industriei constructiilor, in general, si a sectorului de tamplarie termoizolanta, in special, nu a intarziat sa apara, cu toate ca acesta a fost oarecum atenuat fata de cel inregistrat in alte sectoare de activitate. Vestea proasta este ca ramura constructiilor se confrunta de peste doua decenii cu o degradare constanta a productivitatii, data, in mare parte, de conservatorismul bransei, ce a dus la o anumita incapacitate de retehnologizare si aliniere la realitatile epocii digitale, cu toate exigentele acesteia. Informatii valabile la nivelul Uniunii Europene arata ca daca in domenii precum comunicatiile, industria prelucratoare, serviciile financiare, eficienta muncii a inregistrat rate de crestere solide, ajungand sa depaseasca punctual nivelul de 8%, in constructii in intervalul 1997 - 2020 scaderea a fost de aproape 1%.
 
 
Trecand peste cauzele care au dus la aceasta contraperformanta, expertii au identificat o serie de solutii corective, incluzand incurajarea parteneriatelor avantajoase cu companii evaluate in mod obiectiv, dezvoltarea de colaborari pe termen lung, orientarea pe rezultate, implementarea fluxurilor digitale, stabilirea de obiective clare, evaluarea corecta a riscurilor, disciplina financiara stricta etc. Din fericire, perspectivele de crestere sunt incurajatoare, date fiind continuarea politicii europene Green Deal, cu impact direct asupra operatiunilor de productie a tamplariei termoizolante, aplicarea unor politici de eficientizare energetica in conditiile penuriei actuale, procesul de reconstructie a Ucrainei in urma razboiului, cresterea gradului de informare a beneficiarului final (ce va duce la sporirea ponderii in vanzari a solutiilor cu valoare adaugata mai mare) si implementarea PNRR pentru tehnologizare si digitalizare, care se va constitui intr-un impuls bine-venit in directia achizitiilor de software si echipamente automate. Dincolo de toate acestea insa atentia managerilor va trebui sa se concentreze asupra noilor modalitati de evaluare si dezvoltare a companiilor, reunite sub conceptul ESG (mediu, social si administrativ). Viitorul este strict legat de aceasta abordare moderna de gestionare a afacerilor, ce are in centrul sau o serie de principii ecologice (utilizarea resurselor, managementul si protectia mediului, emisii si gestionarea deseurilor), sociale (instruire si dezvoltare a abilitatilor personalului, sanatate ocupationala, calitatea mediului de lucru, relatii interumane) si de guvernanta corporativa (administrarea companiei, etica afacerilor, transparenta operatiunilor si structura capitalului). Desi pare o teoretizare excesiva care nu are o legatura directa cu practicile curente de afaceri din domeniul tamplariei termoizolante, ignorarea ESG este o optiune ce nu poate fi luata in considerare, intr-o lume in care pragmatismul, profitabilitatea si pozitionarea corecta intr-un mediu extrem de competitiv constituie deja elemente imperative.
 
 
C 47, un normativ care asigura accesul la lumea civilizata a vitrajelor
De un real interes din partea auditoriului prezent in sala de la complexul Novotel s-a bucurat prezentarea legata de Instructiunile tehnice pentru configurarea, folosirea si montarea vitrajelor si a altor produse din sticla in constructii, indicativ C 47 - 2022. In fata unui public avizat, Dragos Matei si Leon Buzatu au prezentat in mod detaliat noua norma tehnica aflata deja in vigoare, aratand avantajele pe care aplicarea acesteia le asigura. "Norma are ca scop stabilirea unor elemente minime obligatorii in proiectarea, executia si exploatarea cladirilor, care sa duca la asigurarea protectiei utilizatorilor, din punct de vedere al cerintei de siguranta in exploatare. De exemplu, odata cu intrarea sa in vigoare, responsabilitatea pentru dimensionarea si configurarea corecta va reveni partii care transmite comanda de executie catre producatorul de geam termoizolant. De asemenea, atunci cand, pentru anumite categorii de constructii, exista si alte reglementari specifice, ele se aplica cu conditia respectarii cerintelor minime prevazute in C47. Documentul defineste terminologia specifica, punand accent pe termeni importanti, cum ar fi coeficientul de transfer termic al ferestrei si calculul acestuia, transmitanta termica a vitrajului, emisivitatea, factorul solar, testul de stres la caldura (heat soak), reactia si rezistenta la foc, selectivitatea etc. Un aspect deosebit de important din C47 este cel legat de configurarea panourilor de geam termoizolant, care este strans legata de caracteristicile de radiatie (transmisia si reflexia luminoasa), de cele energetice (energia reflectata si cea absorbita), de selectivitate (raportul dintre transmisia luminoasa si factorul solar g), de emisivitate (capacitatea relativa de reflectare a energiei), de coeficientul de transfer termic (energia transmisa pe unitatea de suprafata la o diferenta de 1 Kelvin) etc.
 
 
Un alt subcapitol al instructiunilor tehnice se refera la criteriile de configurare a vitrajelor. In acest scop, va fi necesara respectarea prevederilor normativelor NP 068 privind proiectarea cladirilor civile din punct de vedere al cerintei de siguranta in exploatare, NP 102 cu privire la proiectarea si montajul peretilor cortina pentru satisfacerea cerintelor de calitate prevazute in Legea nr. 10/1995 si C107/2005, privind calculul termotehnic al elementelor de constructie ale cladirilor. De o importanta majora este, totodata, verificarea calitatii produselor finite, ce are loc in cadrul procesului de control al productiei in fabrica (CPF). Aceasta caracteristica esentiala este necesar sa fie definita in functie de standardele in vigoare si sa fie in concordanta cu cerintele nationale in domeniu. O atentie deosebita trebuie acordata, in toate etapele de productie, unor factori relevanti precum receptia materialelor, controlul documentatiei de livrare emise de furnizor, verificarea vizuala, testarea calitatii proceselor de debitare si prelucrare, detectarea eventualelor defecte rezultate in urma securizarii, verificarea uniformitatii culorii si a eventualelor ondulatii, controlul baghetelor-distantier pentru a preveni eventuale deformatii etc. In ceea ce priveste montajul, se impune respectarea unor principii de baza, cum ar fi dimensionarea corecta din punct de vedere al cotelor, greutatii, sarcinilor, respectarea standardelor de izolare termica, acustica, de securitate, siguranta la foc, asigurarea accesului pentru intretinere si reparatii, compatibilitatea produselor de fixare, respectarea codurilor de buna practica, evitarea stresurilor mecanice si termice suplimentare. Desigur, acestea sunt doar cateva dintre cele mai interesante elemente care fac parte din pachetul de instructiuni tehnice C47", au subliniat cei doi experti.
 
 
"Suntem mandri de realizarile noastre si ne propunem sa facem si mai mult"
Dupa finalizarea conferintei, seara s-a desfasurat, tot la Novotel, ceremonia care a marcat aniversarea a 20 de ani de istorie a PPTT, ocazie ce a prilejuit acordarea a numeroase diplome, premii si distinctii celor care au contribuit, prin activitatea lor, la consolidarea prestigiului organizatiei si la atingerea obiectivelor sale. In alocutiunea sa, Valentin Petrescu a punctat ca "in ultimii doi ani cu totii am traversat mai multe crize. Fiecare dintre acestea a adus probleme noi si ne-a provocat sa identificam solutii pentru a le depasi. Daca privim retrospectiv, evolutia din ultimele doua decenii a fost exponentiala. Ea ne-a permis sa crestem de la un nivel incipient precar, pana la cotele pe care le consemnam astazi, iar acest lucru a fost posibil inclusiv gratie problemelor pe care am fost nevoiti sa le rezolvam. Este o lege nescrisa care spune ca sacrificiile se constituie in fundamentul solid al dezvoltarii, astfel incat putem spune ca pozitia competitiva in care ne aflam astazi - sa nu uitam ca suntem unul dintre cei mai mari exportatori de tamplarie termoizolanta din Europa - se datoreaza inclusiv dificultatilor cu care ne-am confruntat in trecut. Acestea ne-au mentinut vigilenta la un nivel ridicat, ne-au obligat sa fim flexibili si sa ne adaptam rapid la noi conjuncturi si contexte economice, care de multe ori nu au o natura intrinseca, dar influenteaza major industria noastra. Din punct de vedere al activitatii patronale, in tot timpul care a trecut de la fondarea organizatiei ne-am facut cu prisosinta datoria, iar aceasta afirmatie este probata de starea actuala de fapt, in care PPTT a devenit un partener real de dialog al Guvernului, reusind sa-si impuna pozitia pe acele paliere legislative care au o legatura directa cu piata pe care activam. Suntem mandri de realizarile noastre si ne propunem ca, alaturi de companiile membre si de toate firmele care activeaza in bransa, sa reusim ca in urmatorii 20 de ani sa inregistram cel putin tot atatea succese ca pana in prezent". 
 
 
***
Ceremonia a inceput prin acordarea a patru diplome de excelenta pentru sprijinul sustinut in dezvoltarea activitatii PPTT, care au revenit lui Stefan Cherciu, Adrian Garmacea, Valentin Petrescu, Gelmar Aurelian Savulescu. Lista distinctiilor a inclus 47 premii de excelenta acordate, in ordine alfabetica, producatorilor de tamplarie din PVC (ADF Prod, Barrier, Casa Noastra, Far Est Windows, Fereastra Suki, Izotec Group, Lipoplast, Madrugada Com, Mar & Pet Grup, Optimedia, Silcar Prod, Teraglass Bistrita), aluminiu (Al Promt, Alco Line M.G., Aluco, Alusystem, BDM Grup Invest, Bordas Industrial Group of Aluminiu), Everest International Holding, Glass Rom Impex, Inter Max, Metalplast Construct, Mimo, Reflex Fatade, Romserv Invest, Snoopy Impex) si lemn stratificat (Benati, Conf Binale Impex, Holz Center, Jabs Glodeni, Kobezol, Mobilcom Impex, Pinum Doors & Windows, Tehnolemn, Unilemn). Tot premii de excelenta au primit si producatorii de geam termoizolant Cristal Brad Service, Delta Glass, Moldoglass, Olin, Pietta Glass Working, Primer Electro, Real Glass, T.D.C. Ro Tele Data Connectors, Tamoglass Perfect, Technic Glass, Termototal Prod si Valras Prod, precum si furnizorii de feronerie G-U Ferrom Com si Schachermayer, cei de sisteme de acces Geze Romania si Kadra Tech, producatorii si distribuitorii de materiale de etansare Proventus Solutions, Sika Romania si Temad Co, furnizorul de software Orgadata Romania si cel de ferestre de mansarda Velux Romania. Ceremonia a continuat cu inmanarea a patru distinctii de excelenta, care au revenit lui Stefan Cherciu - Casa Noastra (in calitatea sa de cel mai mare producator si cel mai mare exportator din industria tamplariei termoizolante din Romania), Adrian Garmacea - Barrier (pentru elaborarea si apli­carea strategiei inovatoare de marketing in crearea cu succes a brandului Barrier), Valentin Petrescu (pentru contributia remarcabila la efortul depus in realizarea acordului dintre FPSC si Guvernul Romaniei, prin care sectorul constructiilor a fost declarat prioritar, de importanta nationala pentru economia romaneasca pentru o perioada de 10 ani, incepand de la 01.01.2019) si Gelmar Aurelian Savulescu (ca recunoastere pentru cea mai dinamica crestere din industria tamplariei termoizolante in domeniul infolierii profilelor PVC).
 
 
Diplome de excelenta au mai primit si Ion Viorel Ruseti, respectiv Corneliu Veliscu, pentru intreaga activitate a celor doi experti, depusa pentru sustinerea breslei producatorilor de tamplarie termoizolanta. De asemenea, distinctii similare au primit asociatiile partenere FPSC (Federatia Partronatelor Societatilor din Constructii) reprezentata prin Cristian Erbasu, PSC (Patronatul Societatilor din Constructii), UNRMI (Uniunea Nationala a Restauratorilor de Monumente Istorice), ADRIMET (Asociatia Romana a Distribuitorilor de Metale) si PD (Patronatul Drumarilor din Romania). Pe segmentul legislativ, au fost recunoscute si recompensate meritele unor experti precum Dana Badea, Leon Buzatu, Dragos Matei, Valentin Petrescu, Mariean Racareanu si Stefan Sevastian, pentru contributia deosebita avuta la elaborarea standardelor si normativelor. Dintre proiectanti au fost recompensati cu distinctii Aram Hazarian, Anderlik Attila, Alexandru Dobos, Mihai Preda si Dragos Stoca, iar premii speciale au primit Manuela Merisca, Florin Dragos Stan, Augustina Sandrina Tronac, Ligia Florea si Viorel Moranciu. In final, tuturor membrilor Consiliului Director al PPTT (Valentin Petrescu, Manuela Merisca, Adrian Zamfir, Leon Buzatu, Gelmar Aurelian Savulescu, Daniel Popa, Michail Sotiriou, Beer Attila, Floris Lazarescu, Dragos Florin Stan, Adrian Garmacea, Danut Fanel Paune, Ionel Popa), carora li s-au alaturat membrii supleanti (Nicu Craciun, Sebastian Catalin Veliscu, Bogdan Pipa si Marian Dobrin) le-au fost acordate diplome de merit. Ceremonia s-a incheiat prin interventia presedintelui Valentin Petrescu, acesta ­acordandu-i ­lui Lőrincz Barnabás - director executiv - cu ocazia implinirii a 20 de ani de activitate a PPTT, o placheta onorifica de multumire, pentru merite deosebite in activitatea Patronatului.
 
TSV
ABONARE REVISTE
SISECAM
rehau
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left