Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Duminica, 22 Decembrie 2024
Hilti
Home - Stiri - Producatori de Tamplarie - PPTT reafirma si sustine nevoia de imbunatatire a legislatiei de protectie la foc
PPTT reafirma si sustine nevoia de imbunatatire a legislatiei de protectie la foc
Producatori de tamplarie Publicat de Ovidiu Stefanescu 23 Aug 2021 06:11
Caracteristica de siguranta in caz de incendiu constituie un subiect de stricta actualitate la nivelul Uniunii Europene. Autoritatile comunitare au intreprins deja demersuri concrete de actualizare a legislatiei si de armonizare a normelor cu noile cerinte de securitate impuse de arhitecti si beneficiari. In multe situatii, masurile adoptate pentru prevenirea dezastrelor din aceasta categorie s-au dovedit a fi insuficiente, iar rezultatele imediate au fost constituite de pagube materiale semnificative, precum si de pierderi de vieti omenesti. Eliminarea completa a riscului generat de incendii constituie un deziderat aproape imposibil de atins, insa este de asteptat ca eforturile din partea expertilor si autoritatilor, inclusiv a asociatiilor profesionale sa fie mai sustinute, pentru imbunatatirea masurilor pasive si active de preventie si limitarea efectelor distructive ale focului. Asemenea demersuri au loc in mod permanent in majoritatea statelor europene si implicit in Romania, unde Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT) s-a implicat in mod direct, prin expertii sai, in identificarea celor mai bune solutii la aceasta problema stringenta.
 
Compromisul tehnic - o alternativa inacceptabila pentru toate partile implicate.
Efortul corectiv este insa mai necesar ca niciodata in prezent, fiind de dorit o abordare echilibrata, care sa ia in considerare toate variabilele acestei ecuatii si sa identifice exact acele solutii admisibile, care sa aiba efectul dorit - si anume minimizarea riscurilor si cresterea capacitatii de aparare impotriva unor asemenea dezastre. Expertii europeni au avertizat in numeroase randuri ca, in industria de tamplarie termoizolanta, diversele exigente de performanta impuse pentru a obtine caracteristicile obligatorii de termo - fonoizolare, cum ar fi, de pilda, impermeabilitatea la apa pluviala, etanseitatea la aer sau fonoizolarea, implica, din pacate, asumarea unor compromisuri in ceea ce priveste caracteristica de rezistenta la foc. O astfel de alternativa nu este insa acceptabila, iar legislatia comunitara impune ca toate materiale folosite la sigilarea structurilor de anvelopare sa indeplineasca o suma de exigente pentru a se asigura un comportament optim in caz de incendiu. "Nevoia de cladiri sigure, care sa satisfaca cerinta privind protectia vietii si a proprietatii, este foarte importanta atat in cazul locuintelor private, cat si al cladirilor publice sau comerciale. La momentul actual, cerintele de performanta si cele de confort sunt tot mai numeroase si la un nivel mai strict in ceea ce priveste exigentele. Aceste criterii se implementeaza treptat si in Romania insa, din pacate, atunci cand este vorba despre protectia la foc a constructiilor, normativul in vigoare pe plan national este complet neactualizat. Practic, se lucreaza dupa standardele existente in urma cu mai mult de doua decenii, ceea ce este contraproductiv si periculos in acelasi timp. In Europa, incepand din anul 2000, au aparut o serie de norme adaptate la situatia curenta, care reglementeaza modul de testare si clasificare al produselor pentru constructii cu caracteristici de rezistenta la foc. Toate acestea au fost transpuse in standarde armonizate, care sunt valabile pe intregul teritoriu al Uniunii Europene si, deci, inclusiv in Romania", a declarat Valentin Petrescu, presedinte al PPTT. 
Armonizarea normativelor este o conditie obligatorie.
Sistemul comun, existent in Uniunea Europeana in ceea ce priveste testarea materialelor la foc si clasificarea acestora, este in mare masura armonizat cu legislatiile nationale (cu putine exceptii) si a fost conceput pentru a garanta liberalizarea comertului cu materiale specifice in spatiul UE. Desigur, cadrul legislativ actual este imbunatatit permanent, cele mai noi prevederi referindu-se, printre altele, la: definirea unei marci de conformitate avand o semnificatie legata direct de performanta la foc a sistemelor si materialelor; aplicarea unor metode comune la nivel european de clasificare a rezistentei la incendiu; completarea definitiei claselor de reactie la foc; clasificarea produselor de constructii din punct de vedere al emisiei de fum si al inflamabilitatii; identificarea materialelor compatibile cu fiecare tip de aplicatie in parte; ordonarea produselor din punct de vedere al rezistentei la foc etc. De asemenea, sistemul legislativ mai include si Ghidul Agrementului Tehnic European (ETAG), care pune la dispozitia specialistilor informatii detaliate despre: tipul de performanta antiincendiu ce trebuie masurata, testele necesare pentru verificarea proprietatilor respective, nivelul de atestare a conformitatii, pentru controlul productiei fabricii etc. In ceea ce priveste standardul EN 13501-1, care stabileste clasificarea materialelor din punct de vedere al rezistentei si reactiei la foc, norma in cauza descrie testele specifice ce trebuie efectuate, precum si nivelul minim admis de performanta. 
 
Detalii tehnice de maxima importanta, pentru minimizarea riscurilor.
Prin stabilirea unor Euroclase, se faciliteaza armonizarea dintre diversele metode de verificare, pentru a se garanta aplicabilitatea acestora la nivelul intregului spatiu economic european. Referitor la emisiile de fum, avand in vedere faptul ca in Uniunea Europeana peste 60% din decese sunt provocate de intoxicarea cu gaze toxice in cazul declansarii focului, in clasificarea reactiei la foc au fost incluse categoriile s1 (lipsa fumului), s2 (cantitate mare de fum), respectiv s3 (emisie excesiva de fum). O abordare similara a avut loc in planul picaturilor incandescente, intrucat anumite materiale de constructii, cum ar fi cele fabricate din polistiren sau din lemn (multe incluse in structura ferestrelor si fatadelor cortina), pot elibera in atmosfera particule de acest tip, care initiaza noi focare de incendiu. Din acest motiv, s-a cazut de acord asupra definirii unor categorii specifice - si anume: d0 (fara emisie de particule incandescente), d1 (prezenta unei anumite cantitati de particule incandescente), d2 (emisie masiva de particule incandescente). Astfel, evaluarile comportamentului la foc al unui produs sunt obtinute prin interpolarea celor trei clasificari mentionate anterior. 
 
Declaratii cu privire la performanta fiecarui material utilizat.
Recomandarile specialistilor internationali sunt ca testele de rezistenta la foc sa se efectueze luand in considerare mai multe scenarii posibile, caracterizate fiecare printr-unul dintre urmatoarele comportamente: curba standard timp-temperatura; curba de incalzire lenta; focul "semi-natural"; curba de expunere la incendiu extern; actiunea constanta a temperaturii. Multe dintre materialele folosite in mod curent in industria constructiilor se incadreaza in prima grupa, ce presupune extinderea incendiului la nivelul intregului spatiu. Clasificarea rezistentei se va face, astfel, in functie de timpul in care produsele respective isi pastreaza caracteristicile de portanta, izolare, etanseitate etc., iar acest parametru se situeaza, de regula, intre 15 minute si 360 de minute. Trebuie permanent avut insa in vedere faptul ca sarcina la foc a unui sistem/ansamblu/material poate fi definita din punct de vedere fizic ca fiind suma energiilor calorice eliberate prin arderea completa a tuturor elementelor combustibile din cadrul ansamblului respectiv. Se poate presupune, asadar, ca fiecare dintre componentele unui sistem are o contributie diferita si direct masurabila la capacitatea totala de rezistenta la incendiu a cladirii, iar acest aspect este necesar sa se constituie in pivotul pe care sa se axeze demersurile specialistilor de stabilire a conditiilor ce trebuie respectate de fiecare aplicatie specifica. De aceea, inclusiv in domeniul tamplariei termoizolante, este de dorit ca proiectantii sa aiba obligatia de a preciza nivelul minim sau clasa de rezistenta la foc a produselor respective atunci cand este necesar (nu este normal sa se specifice reactia la foc a fiecarei componente, acest lucru fiind irelevant, deoarece fereastra formeaza un ansamblu al carui comportament poate fi diferit de cel al unei componente; in plus standardele de produse nu impun acest lucru).
 
Cerinte anormale de rezistenta la foc pentru elemente care nu au caracteristici de portanta.
Revenind la situatia curenta din Romania, reprezentantii PPTT subliniaza ca, in mod normal, normativul P118-1/1999, ce reglementeaza inca siguranta in caz de incendiu, ar fi trebuit sa fie la randul sau actualizat periodic, pentru a fi in conocordanta cu legislatia europeana in vigoare, pe de o parte, precum si cu tehnologiile moderne care s-au dezvoltat de la data intrarii in vigoare a normativului in discutie si pana in prezent, pe de alta parte. "Asa cum a fost conceput, acest normativ pune accent, in principal, pe metodele pasive de prevenire a incendiilor. Consecinta conceptului respectiv se reflecta in stabilirea unor cerinte de combustibilitate impuse majoritatii elementelor pentru constructii, care sunt dublate, de foarte multe ori, de rezistenta la foc. Din punctul nostru de vedere, multe dintre respectivele cerinte intra in contradictie cu altele, care sunt legate de siguranta in exploatare a elementelor de tamplarie, de exemplu, indiferent daca este vorba despre pereti cortina, usi, ferestre sau pereti vitrati de compartimentare. Mai mult decat orice, consideram ca trebuie avut in vedere faptul ca, la momentul elaborarii si intrarii in vigoare a normativului P118-99, la nivel european nu exista inca o legislatie comuna cu privire la testarea si clasificarea produselor pentru constructii atat din punct de vedere al rezistentei la foc, cat si din cel al reactiei la foc (comportare la foc exprimata in normativ ca cerinta de clasa de combustibilitate). De asemenea, este nevoie sa precizam inclusiv faptul ca, la data elaborarii normativului, toti specialistii din domeniu considerau ca un element care se incadreaza in clasa de combustibilitate la foc C0 (in prezent clasa de reactie la foc A1), adica incombustibil, rezista expunerii la foc timp 15 minute. De aici a aparut cerinta de rezistenta la foc de 15 minute pentru foarte multe elemente de constructie care nu prezinta caracteristici de portanta, ceea ce este anormal", a subliniat Lőrincz Barnabás, director executiv al PPTT. 
 
PPTT isi reafirma disponibilitatea implicarii active in remodelarea legislatiei de siguranta la incendiu.
Reprezentantii patronatului mai reamintesc faptul ca in prezent o clasificare de tip E15 sau EI15 se poate atribui unui element de tamplarie, doar ca urmare a unui test efectuat conform standardelor de incercare si clasificare valabile. In plus, este foarte important de inteles de catre factorii responsabili in actualizarea legislatiei din domeniu ca, o fereastra, o usa sau un perete cortina care integreaza pachete vitrate termoizolante (atat ramele, cat si geamurile neavand caracteristici de rezistenta la foc), nu pot indeplini o astfel de cerinta. De asemenea, din punct de vedere al comportamentului la foc, in normele aplicabile la momentul actual nu sunt definite metode de testare pentru unele elemente de tipul celor mentionate anterior (pereti cortina, ferestre si usi de exterior), din simplu motiv ca standardele care reglementeaza comercializarea acestor produse pe pietele din spatiul economic european nu impun astfel de cerinte pentru elementele comune de tamplarie. Dar totusi, in Romania aceste cerinte apar tocmai din cauza prevederilor depasite incluse in normativul P118-1/1999. Trebuie reamintit faptul ca, la nivel comunitar, protectia la foc este reglementata individual pentru fiecare stat in parte. In majoritatea tarilor se aplica insa si multe metode active de protectie la foc. Acest mod de a proiecta constructiile da libertatea necesara modelarii arhitecturale a cladirilor, asigurand, totodata, siguranta si protectia cladirilor si a celor care le ocupa. "Acestea sunt premisele dupa care se ghideaza PPTT in actiunile pe care le intreprinde pentru schimbarea normativului P118-1/1999. Eforturile depuse de echipele noastre de experti au fost intense in ultimii ani, insa, din pacate, nu s-au materializat intr-o modificare constructiva a legislatiei. Pe diferite motive, de cele mai multe ori birocratice, s-au justificat decizii de amanare, ajungandu-se la o situatie de nedorit, in care securitatea la incendiu sa fie deficitar reglementata in Romania, inclusiv pe segmentul tamplariei termoizolante, dupa cum se arata anterior. PPTT si-a demonstrat deja dorinta, precum si capacitatea de a contribui, prin aportul expertilor sai, la actualizarea normei in cauza - demers ce ar fi, fara discutie, in beneficiul companiilor membre, precum si al intregii societati, daca se au in vedere avantajele ce decurg dintr-o legiferare responsabila si avizata a acestui domeniu extrem de sensibil", a incheiat directorul executiv al PPTT.
 
ABONARE REVISTE
SISECAM
rehau
TSV
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left