Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Duminica, 22 Decembrie 2024
Hilti
Home - Stiri - Producatori de Tamplarie - PPTT: Succes major al patronatului prin adoptarea normativului de sticla C47
PPTT: Succes major al patronatului prin adoptarea normativului de sticla C47
Producatori de tamplarie Publicat de Ovidiu Stefanescu 04 Oct 2021 06:15
La jumatatea lunii august a.c., intr-o sedinta de lucru a Comitetului Tehnic de Specialitate (CTS B) - Siguranta in exploatare pentru constructii, subcomitetul constructii civile, industriale, agricole din cadrul MDLPA (Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei) a fost adoptat indelug disputatul normativ C47, ce include reglementari si instructiuni tehnice pentru folosirea si montajul vitrajelor si altor produse din sticla in domeniul constructiilor. La un interval de trei ani de la semnarea celebrului protocol cu Guvernul Romaniei in urma caruia a rezultat Ordonata 114/2018, la care se mai adauga o perioada de trei ani in care expertii Patronatului Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT) au facut eforturi uriase pentru elaborarea si aprobarea documentului respectiv, se pare ca acest domeniu extrem de sensibil va fi in sfarsit reglementat in mod responsabil, in conformitate cu standardele europene si cu practicile din statele dezvoltate ale lumii. 
Aliniere a practicilor industriale din Romania la cele existente in statele dezvoltate
Odiseea normativului C47 - care se adauga altor asemenea demersuri legislative, daca s-ar aminti, de exemplu, nu mai putin renumita norma P118 referitoare la siguranta in caz de incendiu in cadrul careia ansamblurile de tamplarie si geam termoizolant au, de asemenea, un rol hotarator - se pare ca s-a incheiat intr-un mod fericit, pana la intrarea sa definitiva in vigoare fiind necesar doar un ultim aviz din partea expertilor Comisiei Europene, care, conform experientei curente, constituie mai degraba o simpla formalitate, avand in vedere faptul ca documentul a fost atent analizat de specialistii autoritatii de reglementare din Romania. Meritele pentru elaborarea C47 apartin in totalitate membrilor PPTT, care au activat in cadrul Comitetului Tehnic pentru Sticla si Vitraj Termoizolant din cadrul patronatului si din care fac parte Valentin Petrescu - presedinte al organizatiei si administrator al companiei Valras Prod, Leon Buzatu, Technical Support Manager - Saint-Gobain Glass Romania, respectiv Dragos Matei, Country Manager - AGC Flat Glass Romania. Experienta tehnica a acestor specialisti si legaturile lor nemijlocite cu productia de sticla arhitecturala si vitraje au constituit garantia unei abordari nepartinitoare, toate eforturile depuse fiind ghidate de dorinta de a asigura o abordare corecta si o aliniere a practicilor industriale din Romania la cele existente in statele dezvoltate ale lumii.
 
"Un pas urias inainte pentru sectorul autohton de sticla arhitecturala”
Referindu-se la acest succes, Valentin Petrescu a afirmat ca "el reprezinta o incununare a unei activitati sustinute a PPTT, ce a demarat in urma cu mai mult de sase ani si a fost pentru prima data confirmata oficial in momentul in care, in cadrul ceremomiei de la Alba Iulia desfasurate la finele lui 2018, autoritatile centrale in frunte cu primul ministru al Guvernului de la acea data au declarat prioritar domeniul constructiilor. Desigur, a mai trecut o perioada relativ lunga din momentul respectiv pana la transpunerea C47 in realitate, dar iata ca acest lucru s-a intamplat si este, fara lipsa de modestie, efectul muncii consecvente depuse de noi, cei de la patronat. Dincolo de alte aspecte, aceasta constituie inca o dovada a modului responsabil in care reprezentam interesele membrilor PPTT si, implicit, pe cele ale tuturor companiilor active in domeniul nostru de activitate. Practic, am reusit sa intram in lumea civilizata inclusiv din punctul de vedere al produselor din sticla pentru constructii si astfel sa asiguram o calitate corespunzatoare lucrarilor care se vor realiza in viitor folosind astfel de produse. Cel mai important element stabilit de C47 este, din punctul nostru de vedere, cel al responsabilitatii pentru caracteristicile produsului finit. Pentru a explica, trebuie aratat ca de acum inainte de comportamentul in exploatare al geamului inclus in ansamblul de tamplarie este responsabila compania care transmite comanda de executie a vitrajelor. Ei vor avea obligatia sa integreze materiale conforme cu aplicatiile specifice si sa nu se mai ghideze exclusiv dupa principiul pretului celui mai mic. De exemplu, in cazul unei scoli, avand in vedere aspectul precizat anterior, nu va mai fi posibila instalarea unui pachet vitrat simplu 4-16-4 float Low-E, ci, din cauza exigentelor de securitate, producatorul de tamplarie - data fiind noua sa postura de responsabilitate - va fi nevoit sa comande produse cu sticla securizata, laminata etc. Este un pas urias inainte in ceea ce priveste calitatea constructiilor si speram ca aceasta sa constituie o simpla etapa in cadrul procesului de crestere a performantelor in industria de profil din Romania”. 
 
Definire clara a terminologiei tehnice si tipologiei sticlei
In continuare, sunt prezentate, in rezumat, anumite reglementari-cheie ale normativului C47 - 2021. Inca de la inceput, documentul precizeaza faptul ca prevederile prezentelor instructiuni tehnice sunt obligatorii pentru toti factorii cu atributii in conceptia, realizarea si exploatarea constructiilor, iar obligativitatea dimensionarii si configurarii corecte a vitrajelor sau elementelor din sticla revine partii care transmite comanda de executie catre producatorul de vitraj (respectiv producatorul de ferestre, usi sau fatade cortina). De asemenea, in partea introductiva este realizata o definire extrem de clara a variabilelor legate de geamul termoizolant - si anume coeficientul de transfer termic al vitrajului, notat cu Ug, coeficientul de transfer termic al ramei - Uf, coeficientul liniar de transfer termic al baghetei distantier dintre foile de sticla - Ys, respectiv coeficientul liniar de transfer termic al sprosurilor - Ys’ (atunci cand exista). In ceea ce priveste transmitanta termica a pachetului vitrat, aceasta se calculeaza ca inversul rezistentei termice R [mpK/W] si este o masura a cantitatii de caldura care trece (se pierde) prin vitraj, fiind egala cu cantitatea de caldura ce se transfera de la mediul cu temperatura mai mare catre mediul cu temperatura mai scazuta, raportata la diferenta dintre temperaturile celor doua medii separate de vitraj, pana la echilibru (SR EN 673:2011). De asemenea, sunt definite emisivitatea, ca o caracteristica a suprafetei, fiind o functie de material, de directia emisiei, de lungimea de unda si de temperatura (se situeaza intre valoarea 0 pentru corpul alb ideal si 1 pentru corpul negru ideal), respectiv factorul solar g, constituind cantitatea procentuala din energia solara incidenta ce patrunde prin vitraj, egala cu suma dintre energia transmisa in mod direct si partea re-emisa catre interior din energia absorbita in masa vitrajului. Alte definitii importante, care asigura o interpretare corecta a normativului, se refera la selectivitate (valoare adimensionala, calculata ca raport intre transmisia luminoasa care este procentul din cantitatea de lumina incidenta ce se transmite prin vitraj si factorul solar), rezistenta si reactie la foc. Totodata, C47 face o trecere in revista a tuturor tipurilor de sticla folosita in constructii (securizata prin metode chimice sau termice, de securitate, laminata, de siguranta, emailata/serigrafiata, float, lacuita, ornament, armata, sticla trasa etc.
 
Abordare minutioasa a unei problematici complexe
Conform regulamentului de comercializare a produselor de constructii (CPR) in Uniunea Europeana, geamul termoizolant trebuie sa poarte marcajul de conformitate CE si sa respecte o serie de cerinte fundamentale, incluse in Declaratia de performanta, dupa cum urmeaza: rezistenta mecanica si stabilitate; securitate la incendiu (rezistenta la foc, reactia la foc, performante la actiunea focului exterior); igiena, sanatate si mediu inconjurator; siguranta si accesibilitate in exploatare (rezistenta la armele de foc, la explozii, la efractie, la impactul cu pendulul, la diferente si schimbari bruste de temperatura, la incarcari din vant, zapada etc.); protectie impotriva zgomotului (propagat direct prin aer); economie de energie si izolare termica; utilizare sustenabila a resurselor naturale. Riscurile aferente spargerii foilor de sticla sunt constituite de ranirea persoanelor, animalelor sau deteriorarea bunurilor, caderea in gol, vandalism, efractie, prejudicii sociale, atunci cand spargerea vitrajului provoaca deteriorarea operelor de arta, acces la explozivi sau substante periculoase, evadari din inchisoare etc. (nu sunt luate in considerare situatiile in care prejudiciul poate fi limitat doar la inlocuirea geamurilor). C47 mai indica faptul ca, la configurarea vitrajelor, trebuie avuta in vedere cunoasterea destinatiei de utilizare, a dimensiunii si tipului de instalare, a tipului de aplicatie si a fortelor externe aplicate pe element. De asemenea, se impune clarificarea eventualelor daune asociate si alegerea tipurilor de sticla in functie de cerintele ce stabilesc tipul de produs ce trebuie utilizat in functie de aplicatie, solicitari si riscuri. De pilda, in situatiile ce prezinta un potential pericol, pentru vitrajele termoizolante cu o singura sticla de siguranta/securitate, precum si cu un impact previzibil doar pe o parte, sticla de siguranta/securitate trebuie sa fie instalata pe partea in care este posibil impactul. Cu toate acestea, mai precizeaza normativul, in faza de proiectare, trebuie sa se ia in considerare consecintele spargerii in urma aplicarii unor sarcini dinspre ambele parti, caz in care ambele componente de sticla trebuie sa fie de siguranta/securitate. Pentru clasificarea in urma testului la impact cu pendulul conform SR EN 12600: 2004, se are in vedere clasificarea componentei mai slabe. In cazul pachetelor termoizolante duble sau triple formate din sticle de siguranta/securitate de tipuri diferite, se mentioneaza caracteristicile pentru fiecare sticla in parte. Totodata, pentru produsele anti-explozie, anti-glont, montajul se realizeaza in acord cu pozitia utilizata in timpul testelor de certificare. In fine, limita de la care trebuie sa se adopte masuri de eliminare a riscului de cadere in gol este de 300 mm. Toate cele prezentate anterior demonstreaza minutiozitatea cu care actualul document a fost elaborat. 
 
Continuare a demersurilor incepute si initiere a altora noi, pentru asigurarea prosperitatii
Desigur, expertii din domeniu, reprezentand atat producatorii de elemente de tamplarie termoizolanta, cat si furnizorii si proiectantii trebuie ca in perioada urmatoare sa analizeze cu maxima atentie prevederile C47, pentru a asigura conformitatea deplina cu acestea a viitoarelor lucrari. In prezent, drumul pe care s-a incadrat deja industria de profil din Romania este cel agreat la nivelul Uniunii Europene si presupune respectarea unor standarde extrem de precise in materie de sustenabilitate, cu tot ceea ce inseamna aceasta: eficienta energetica, limitarea amprentei de carbon, performanta economica, protectie si siguranta a utilizatorilor etc. PPTT, prin actiunile sale, s-a incadrat de mult pe aceasta cale, care este singura ce garanteaza prosperitatea, in conditiile unui mediu economic cat mai loial si corect atat in beneficiul companiilor, cat si al societatii, in ansamblul sau. Normativul C47 este doar un pas pe drumul respectiv, angajamentul ferm al conducerii patronatului, sustinut de toti membrii organizatiei patronale, fiind acela de continuare a demersurilor incepute si de initiere a altora noi, pentru a asigura atingerea obiectivelor individuale si a celor generale.
 
rehau
TSV
ABONARE REVISTE
SISECAM
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left