Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Duminica, 29 Decembrie 2024
Hilti
Home - Stiri - Producatori de Tamplarie - RAPORT: 16% din cladirile existente au nevoie de inlocuirea urgenta a tamplariei
RAPORT: 16% din cladirile existente au nevoie de inlocuirea urgenta a tamplariei
Producatori de tamplarie Publicat de Cosmin Dincu 23 Oct 2018 07:41
La data de 22 octombrie 2018, EFdeN a lansat o noua editie a Ghidului Conditiilor de Confort, cu sprijinul BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) document ce are ca unic scop imbunatatirea calitatii locuirii in Romania.
Pentru elaborarea raportului, s-au utilizat diverse seturi de date, unele, pe baza expertizei EFdeN, a unui sondaj IRSOP cuprins intr-o cercetare mai ampla a BCR BpL, iar altele, de la Consiliul Mondial pentru Cladiri Verzi (WorldGBC).
Potrivit datelor IRSOP, citate de BCR BpL si incluse in Ghidul Conditiilor de Confort, aproape jumatate din populatia oraselor locuieste in imobile mai vechi de 34 de ani. Procentul este mai mare la persoanele cu venituri mici. Dupa vechime, fondul locativ din Transilvania si fondul locativ al gospodariilor sarace denota omogenitatea cea mai scazuta, cu discrepante mai mari intre calitatea imobilelor. De altfel, conform INS, majoritatea locuintelor din Romania are o vechime de peste 38 de ani, iar in aceste conditii populatia urmareste sa-si imbunatateasca nivelul de confort al locuirii. Mai precis, 72% din gospodariile analizate in studiul IRSOP (elaborat in august 2018, pentru ABDLR) reprezinta gospodarii cu probleme care necesita remediere (37% sunt cele care au peste trei feluri de probleme). Astfel, in principiu, in randul populatiei urbane, de 20-65 de ani, cu venit stabil, 72% din respondenti reprezinta ponderea celor care au cel putin o urgenta locativa. Desi pe primul loc, printre masurile ce vor fi luate in vederea cresterii confortului locuintei actuale, se afla lucrarile de intretinere si reparatii curente (zugravire si vopsire), in proportie de 34% din total, tot mai multi proprietari urmaresc schimbarea urgenta a tamplariei si/sau efectuarea de reparatii la usi/ferestre. Cota de 16% din raspunsuri este astfel egala cu a celor ce indica, drept principale masuri pentru cresterea confortului, efectuarea de reparatii la instalatiile de apa si canalizare sau inlocuirea frigiderului. Insa, faptul ca in una din patru gospodarii exista spatiu insuficient si frig in casa se transpune prin dorinta respondentilor de a-si mari spatiul locativ (25% din total) si de a implementa proiecte pentru o izolare termica mai buna (24%).
Dar expertii EFdeN mai arata, in cadrul Ghidului Conditiilor de Confort, ca prin inlocuirea ferestrelor avantajele nu tin numai de izolare, aspect ce este reliefat de altfel si in raportul BCR BpL, care plaseaza schimbarea tamplariei pe al treilea loc in categoria de nevoi privind amenajarile interioare ale locuintelor, dupa zugravire si vopsire (34% din total), respectiv placare cu gresie si faianta (19%).
„Ultimul studiu facut public al Consiliului Mondial pentru Cladiri Verzi (WorldGBC) arata ca accesul la ferestre cu vedere catre exterior imbunatateste functiile cognitive si memoria cu 10%-25%, iar in spitale reduce timpul de spitalizare cu 8,5%. Accesul la lumina naturala, la locul de munca, poate creste productivitatea lucratorilor cu 18%, la scoala - imbunatateste performantele elevilor cu 5%-14%, iar in magazine -vanzarile se majoreaza cu 15%-40%. Nici sistemele cladirii nu sunt de neglijat, deoarece iluminatul artificial corespunzator creste productivitatea cu 23%, ventilarea adecvata creste productivitatea cu 5%-14%, iar controlul individual al temperaturii creste productivitatea cu 3%”, se precizeaza intr-un comunicat ce anunta lansarea noului Ghid al Conditiilor de Confort, elaborat de EFdeN.
***
EFdeN este un ONG format din tineri si studenti din peste 10 domenii, care se axeaza pe sustenabilitate, inovatie si educatie, ceea ce isi doresc sa impartaseasca, valoric, cu cei mai relevanti factori de decizie din varii domenii. Cu o experienta de peste 7 ani in cadrul celei mai mari competitii internationale de arhitectura si tehnologii integrate, Solar Decathlon, olimpiada caselor solare, peste 550 de studenti au facut parte din proiect, contribuind la proiectarea, construirea si transportul prototipului de casa solara.
 
TSV
ABONARE REVISTE
rehau
SISECAM
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left