TERAGLASS: Peste 70% din productia anuala de tamplarie ajunge in strainatate |
Producatori de tamplarie Publicat de Cosmin Dincu 06 Mai 2022 06:58 |
In cadrul celui mai recent raport anual, dat publicitatii la 28 aprilie 2022, prin intermediul platformei online a BVB, conducerea grupului TeraPlast, cel mai mare producator de materiale de constructii cu capital romanesc, informeaza ca, la nivelul anului 2021, activitatile liniei de business Confectii tamplarie (productia de usi si ferestre), reunite sub egida TeraGlass, au generat venituri totale de 43.397.457 lei, cu o valoare a indicatorului EBITDA de 1.000.095 lei. In total, la nivelul grupului TeraPlast, cifra de afaceri s-a situat la 615.111.229 lei, iar profitul net s-a plasat la 42.291.100 lei. De asemenea, avand in vedere renuntarea completa la afacerile cu profile pentru tamplarie din PVC (proces definitivat in anul 2021), raportul actual nu mai evidentiaza, in consecinta, vanzarile respective, cele mai recente cifre cunoscute, in valoare de 12.964.877 lei, fiind atribuite anterior, pentru 2019, la nivelul segmentului Ferestre si usi – Profile de tamplarie.
In cuvantul sau, adresat factorilor interesati (actionari, parteneri si angajati), Dorel Goia, presedintele Consiliului de Administratie al TeraPlast, a subliniat: „In 2021 am marcat aniversarea a 125 de ani de traditie si continuitate. Sunt atribute care nu exclud schimbarea, iar evolutia noastra arata armonia dintre ele. Sunt 125 de ani marcati de inovare si premiere pentru piata din Romania, in care am aratat ca putem fi un campion local. Urmatorii ani, insa, trebuie sa ne transforme intr-un jucator regional si, de ce nu, chiar global. Am reusit cu TeraPlast Recycling sa devenim unul dintre liderii europeni pe piata de reciclare a PVC-ului rigid. Este o baza solida pe care sa construim dezvoltarea viitoare a Grupului TeraPlast, mai ales in contextul actual in care materiile prime virgine sunt tot mai putin disponibile si problemele de mediu sunt luate tot mai in serios. Despre 2020 am spus ca a fost un an plin de provocari. Din aceasta perspectiva, nici 2021 nu s-a lasat mai prejos. Avem un inceput de deceniu cu o cascada de evenimente atipice care, abordate incorect sau ignorate, pot inocula pesimism caustic. In general, o generatie traieste un razboi, o pandemie sau o criza economica majora. Generatia noastra a avut ghinionul sau sansa sa treaca atat prin crize economice (cea a tranzitiei din anii ‘90 si cea din 2008), cat si prin pandemia din 2020 – 2021. Din pacate, vedem acum si un razboi mai aproape de granitele noastre decat am fi crezut in ultimii 30 de ani. In timp ce noi ne reiteram promisiunile catre actionari, apar primele declaratii de recesiune in SUA. Provocarile aduc insa oportunitati, optiuni de transformare care dau speranta acelui viitor mult, mult mai bun. Noi ne pastram determinarea si viziunea. Anul trecut am finalizat si incasat cu succes banii din vanzarea diviziei Steel, iar aceasta realizare trebuia impartasita si impartita cu actionarii nostri, in semn de multumire pentru incredere. Am distribuit sub forma de dividend 226,6 milioane de lei si am acordat o actiune gratuita la fiecare patru detinute. Am marcat un succes, dar in acelasi timp construim cresterea solida in viitor. Am investit peste 160 milioane de lei (33 milioane de euro) in dezvoltare pentru a deveni ce suntem azi: cel mai mare procesator de polimeri din Europa Centrala si de Est. Dincolo de evenimentele zilei, lunii sau ale anului, marea incercare a acestui deceniu si a celor care vor urma este combaterea schimbarilor climatice. Cu totii avem o misiune in aceste transformari”.
„Fabrica de reciclare a ajuns la 31 de mii de tone capacitate de procesare anuala si instalam o noua centrala fotovoltaica pentru a creste productia de energie electrica verde. Un pas major in directia sustenabilitatii a fost facut prin operationalizarea productiei de ambalaje biodegradabile, care, literalmente, poate schimba peisajul dezolant al pungilor de plastic aruncate in natura, care se degradeaza in 1.000 de ani. Centrala fotovoltaica a fost la momentul instalarii cea mai mare de acest tip instalata pe acoperis in Romania, iar echipamentele din fabrica de ambalaje biodegradabile sunt cele mai moderne existente pe piata. Nu suntem o entitate izolata, ci parte a unui sistem numit economia romaneasca. Atunci cand noi ne dezvoltam, se extinde industria autohtona; ne aducem contributia la disponibilitatea ofertei interne de produse romanesti de calitate, egala sau superioara celor importate”, a concluzionat Dorel Goia.
„Valorile care reprezinta grupul astazi fac parte din ADN-ul TeraPlast”
In raport se mai arata ca, „in 2021, Grupul TeraPlast a aniversat 125 de ani de traditie. De-a lungul timpului, s-au pastrat intacte valorile care reprezinta grupul astazi si care sunt parte din ADN-ul TeraPlast: lucrul bine facut, spiritul antreprenorial, principiile solide, capacitatea de adaptare si determinarea. Grupul TeraPlast este unul dintre cele mai mari grupuri antreprenoriale romanesti, cu o prezenta solida pe piata materialelor de constructii, a reciclarii si a ambalajelor flexibile. Dupa capacitatea de procesare, Grupul TeraPlast este, practic, cel mai mare procesator de polimeri din Europa Centrala si de Est”.
Intrucat prioritatea conducerii Grupului TeraPlast este oferirea de informatii exacte care sa reflecte atat evolutia business-urilor Grupului pana in prezent, cat si evolutia viitoare, noul raport pentru 2021 a fost intocmit in baza principiului continuitatii activitatii. Astfel, structura Grupului TeraPlast, din perspectiva business-urilor care isi continua activitatea in grup, este: TeraPlast SA (compania mama a Grupului TeraPlast, cu detineri majoritare in restul companiilor Grupului si cu linii de business Instalatii si Granule PVC), TeraGlass Bistrita (productie de ferestre si usi din PVC si aluminiu), TeraPlast Recycling (cel mai mare reciclator de PVC rigid din Romania si in top 10 european), TeraBio Pack SRL - producator de ambalaje biodegradabile si din polietilena, cu o participare de 100% a TeraPlast SA si Somplast SA – o societate care detine hale de productie pe care le inchiriaza la TeraBioPack si TeraPlast Recycling. La 31 decembrie 2021, societatea Somplast nu mai are activitate de productie, productia de instalatii fiind integrata in TeraPlast si cea de ambalaje flexibile din polietilena fiind integrata in TeraBio Pack. TeraPlast exercita controlul asupra societatii Somplast si consolideaza situatiile financiare ale Somplast incepand cu data de 1 aprilie 2021.
Activitatea TeraGlass, sustinuta in continuare, inclusiv prin investitii
In raport se mai precizeaza ca TeraGlass Bistrita, controlata in proportie de 100% de TeraPlast SA, detine in continuare portofoliul de ferestre si usi din PVC si aluminiu, fatade si terase, usi de garaj si are o experienta de peste 15 ani pe piata tamplariei termoizolante. Mai mult, 70% din productia companiei a ajuns in 2021 la export, in tari din vestul Europei, precum Germania, Ungaria, Slovacia sau Austria. Un canal important de distributie a produselor TeraGlass este reprezentat de magazinele de bricolaj din strainatate. Obiectivul companiei este de a intra in top 10 producatori de tamplarie termoizolanta pe piata din Romania, o piata foarte fragmentata, formata din circa 1.000 de operatori. De altfel, in raport se subliniaza explicit ca activitatea TeraGlass va fi sustinuta puternic in continuare, deoarece actualmente „TeraGlass este cel mai mare exportator al Grupului TeraPlast, produsele sale ajungand intr-o proportie de peste 70% din vanzari, catre tari precum Germania, Austria, Slovacia, Ungaria sau Cehia”.
Potrivit raportului, productia si comercializarea ferestrelor si usilor include doua familii de produse, si anume:
1) Ferestre, usi si accesorii din PVC, cu urmatoarele grupe de produse:
• sisteme de ferestre si usi TeraGlass cu 4,6 si 7 camere;
• sisteme de ferestre si usi Salamander cu 5 si 6 camere.
2) Usi, ferestre si pereti structurali din aluminiu, cu sau fara bariera termica, in functie de cerintele si nevoile beneficiarului final.
„Investitiile pentru dezvoltarea TeraGlass continua, acestea fiind cifrate la circa 225.000 de lei in anul 2021. Insa, la 31 decembrie 2021, societatea TeraGlass are facilitati de creditare neutilizate, in valoare de 2.295.815 de lei (fata de 1.335.928 de lei la 31 decembrie 2020). Din 2022, pilonii de crestere ai Grupului TeraPlast se diversifica, in principal datorita, printre altele, continuarii dezvoltarii portofoliului de clienti terti ai TeraPlast Recycling si fructificarii potentialului de imbunatatire a performantelor TeraGlass. S-a planificat astfel, la nivelul anului in curs, o cifra de afaceri de 46.967.000 de lei pentru TeraGlass, in crestere cu 8%, cu un indicator EBITDA de peste 2,1 milioane de lei (+110%) si un profit net de cel putin 742.000 de lei. Aceste estimari pot fi transpuse in realitate in contextul in care se indeplinesc previziunile pentru intregul Grup – si anume: o cifra de afaceri de 788,9 milioane de lei in 2022 (+28%), un indicator EBITDA de 112,2 milioane de lei (+50%) si un profit net de circa 69,4 milioane de lei (+64%)”, se mai explica in raport.
Importanta TeraGlass se remarca si prin consultarea informatiilor complementare din noul raport financiar. Astfel, se remarca faptul ca de la o imobilizare financiara cu titlu de investitie a societatii TeraPlast in filiala sa TeraGlass, in valoare de 50.000 de lei (in anul 2020), la 31 decembrie 2021 aceasta suma a ajuns la 3.468.340 lei. Totodata, finantarea bancara pentru investitii si capital circulant la nivelul TeraGlass a ajuns, la aceeasi data, la un sold de 18.374.396 lei, comparativ cu un sold de 14.529.240 lei la 31 decembrie 2020. Actualmente, TeraGlass, cu o capacitate de productie de 250.000 de unitati/ an, realizeaza tamplarie termoizolanta din PVC si aluminiu, dispunand de echipamente moderne, cum ar fi: o linie Lisec pentru prelucrarea sticlei, un centru automat pentru taierea si prelucrarea profilelor din PVC, doua centre de debitare, o consola de taiat, trei centre de prelucrare automata, cinci linii de sudare si cinci pentru debavurare, o linie semiautomatizata pentru hardware si logistica interna. In anul 2021, dupa cum se mai arata in raport, „productia de tamplarie a crescut cu +22% fata de 2020, fiind realizate peste 180.000 de unitati (ferestre, usi, accesorii). Proiectul societatii TeraGlass Bistrita vizeaza, in continuare, crearea unui nou flux, complet automatizat, pentru productia ferestrelor si usilor din PVC, proces ce va contribui atat la cresterea capacitatii de productie si a productivitatii muncii, cat si la satisfacerea cererii aflate pe un trend ascendent”. Pentru a descarca raportul complet, click aici!
|