Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Hilti
Home - Stiri - Producatori de Tamplarie - SUKI: Rezultate superioare obtinute la testarea ferestrelor
SUKI: Rezultate superioare obtinute la testarea ferestrelor
Producatori de tamplarie Publicat de Ovidiu Stefanescu 09 Sep 2010 12:06
Dupa 8 luni de la incheierea perioadei de coexistenta a standardului de ferestre SR EN 14351-1 - perioada in care toate firmelele care activeaza in acest domeniu de activitatea aveau obligatia de a parcurge procedurile de aplicare a marcajului european de conformitate - in Romania doar 93 de societati specializate au inscris declaratiile corespunzatoare in Registrul Unic, administrat de Comitetul Tehnic Permanent pentru Constructii (CTPC). Numarul este redus si denota faptul ca majoritatea companiilor din bransa continua sa plaseze produse pe piata fara marcaj CE. Aceasta nu inseamna, in mod obligatoriu, ca ansamblurile respective sunt necorespunzatoare din punct de vedere tehnic, ci faptul ca proprietatile de performanta nu sunt atestate. Pentru a lamuri anumite aspecte legate de procedurile aferente aplicarii marcajului CE, au fost solicitate opiniile unor manageri de companii consacrate, care vor fi prezentate in perioada urmatoare.
 
Gelmar Savulescu, director general Suki Group: "Firma noastra a incheiat procesul de verificare a modelelor proprii in primavara acestui an, in luna iulie fiind inscrisa in Registrul Unic declaratia de conformitate. Trebuie precizat ca am apelat la procedeul de preluare in cascada a rezultatelor raportului de testare de la furnizorul nostru de profile din PVC - Rehau Polymer - insa am optat si pentru o testare suplimentara, realizata in colaborare cu laboratorul AT Rom 2000, care lucreaza sub notificarea EMI - Ungaria. In mod neobisnuit, pentru anumite caracteristici (etanseitate la aer si rezistenta la vant) clasele obtinute pe esantioanele preluate din fabrica au fost superioare celor inscrise in raportul ITT. Acest lucru nu face altceva decat sa confirme ca sistemul de control al productiei (FPC) a fost corect implementat, iar utilajele folosite sunt bine calibrate. Faptul ca sunt atat de putine documente inscrise la CTPC poate fi explicat in mai feluri: pe de-o parte, numarul companiilor active pe piata de profil s-a diminuat foarte mult (conform estimarilor noastre, momentan in Romania exista doar aproximativ 200 de producatori care sa fabrice mai mult de 30 u.f./zi), iar pe de alta parte controlul din partea autoritatilor abilitate (in special, Inspectoratul de Stat in Constructii) este inexistent, ceea ce detemina multe firme sa eludeze prevederile standardelor comunitare. In plus, costul unei asemenea operatiuni, situat la cateva mii de euro, poate fi considerat mare, chiar si pentru o intreprindere de nivel mediu, mai ales intr-o perioada de recesiune. In ceea ce ii priveste pe beneficiari (care s-ar putea constitui intr-un factor catalizator al procesului) acestia nu sunt interesati de prezenta marcajului CE aplicat pe produsele pe care le achizitioneaza. De la data intrarii in vigoare a normei europene firmei noastre i s-a solicitat doar o singura data asemenea documente. Estimam ca situatia nu se va imbunatati in mod substantial in perioada urmatoare, cu atat mai mult cu cat este posibil sa asistam la un nou val de restructurari. Acestea vor proveni mai ales din randul celor care au considerat activitatea de productie a ferestrelor doar ca pe o oportunitate de moment, ignorand investitiile".
 
Solicita informatii suplimentare
 
rehau
TSV
SISECAM
ABONARE REVISTE
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left