Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Miercuri, 24 Aprilie 2024
Hilti
Home - Stiri - Produse & Tehnologii - ANALIZA: Tendinte in domeniul balamalelor, manerelor si sistemelor de inchidere
ANALIZA: Tendinte in domeniul balamalelor, manerelor si sistemelor de inchidere
Produse & Tehnologii Publicat de Ovidiu Stefanescu 28 Aug 2015 09:17
Feroneria pentru usi a consemnat progrese formidabile, in paralel cu sistemele pentru ferestre, cu toate ca evolutia domeniului respectiv nu a fost atat de vizibila ca in alte cazuri. De altfel, majoritatea furnizorilor promoveaza ambele categorii de produse, insa accentul in ceea ce priveste dezvoltarea pare, la o analiza superficiala, ca este pus intr-o directie diferita. Nimic mai putin adevarat, iar dovada este constituita de multitudinea de solutii lansate in ultimul timp, ce vizeaza atat imbunatatirea elementelor de securitate, cat si a celor de design. In acelasi timp, cercetatorii se orienteaza spre identificarea unor metode prin care sa fie sporite proprietatile de confort in utilizare, functionalitate, accesibilitate etc. Rezultatele sunt remarcabile si demonstreaza capacitatea de adaptare la noile exigente ale consumatorilor, in contextul actual al dezvoltarii durabile, care concentreaza toate energiile spre eficientizare energetica, protectia mediului si compatibilitate socio-culturala. 
 
Sisteme ascunse, de mare capacitate portanta, cu finisaje anticorosive
Sistemele de balamale, simple la prima vedere, constituie solutii care au fost puternic dezvoltate in ultimii ani, ajungandu-se la performante deosebite, daca se au in vedere doar sporirea capacitatii portante, accelerarea gradului de automatizare, imbunatatirea facilitatilor de acces sau majorarea gradului de siguranta. Nu trebuie uitat nici aspectul designului, balamalele pentru usi facand obiectul unor eforturi permanente de adaptare la cerintele arhitectilor. Astfel, au fost lansate pe piata de profil produse cu montaj complet ascuns, ce permit inclusiv transferul prin structura lor a cablurilor electrice necesare actionarii, modele care pot echipa usi cu mase de 300 kg sau, mai mult, beneficiind de facilitati de ajustare tridimensionala, variante complexe destinate instalarii la ansamblurile din lemn cu greutati, de asemenea, impresionante, sisteme similare pentru sortimentele din PVC si aluminiu, solutii ce permit deschideri de pana la 180° etc. De asemenea, producatorii majori activi pe piata internationala se concentreaza inclusiv pe promovarea unor sortimente cu grad ridicat de adaptabilitate, care sa poata fi folosite la o gama diversa de aplicatii (usi de interior, de exterior, functionale etc., indiferent de materialul din care sunt executate acestea). Dotarile de securitate inregistreaza, la randul lor, un progres permanent, fiind disponibile variante cu niveluri ridicate de rezistenta antiefractie. Partile metalice ale sistemelor sunt protejate cu finisaje anticorosive, iar pentru aplicatiile ce impun actionarea unor sarcini superioare, respectivele elemente sunt executate din otel inoxidabil de inalta performanta. Desigur, vestile bune nu se opresc aici, iar domeniul feroneriei pentru usi are perspective certe de evolutie in perioada urmatoare, cu atat mai mult cu cat presiunile din partea pietei actioneaza in acest sens, fiind solicitate in continuare produse care sa aiba capacitatea de a facilita obtinerea de puncte suplimentare in cadrul sistemelor de evaluare a sustenabilitatii LEED, BREEAM sau DGNB.
 
Montaj facil, proprietati antibacteriene si design atractiv 
Nici manerele pentru usi nu fac exceptie de la regulile enuntate anterior, acestea dezvoltandu-se intr-un ritm similar. Desi alte evolutii in afara celor ce vizeaza elementele legate de design par dificil de asigurat in acest domeniu, furnizorii majori activi pe piata internationala au demonstrat ca pot asigura imbunatatiri neasteptate pentru produsele pe care le promoveaza. Indiferent daca este vorba despre insertia unor dispozitive care sa garanteze cresterea gradului de siguranta, despre inovarea unor metode prin care sa se faciliteze operatiunile de instalare/demontare, despre finisajele deosebite sau despre acoperirile cu materiale inovatoare din gama nanotehnologiilor, toate acestea contribuie, in mod integrat, la cresterea calitatii produsului finit, concomitent cu majorari nete ale unor caracteristici precum fiabilitate, durabilitate, rezistenta etc. In prezent, exista modele avansate de manere pentru usi de interior, a caror functionare este garantata pentru peste un milion de cicluri de inchidere-deschidere, acestea beneficiind de mecanisme speciale de prindere pentru montaj, fara utilizarea unor instrumente speciale. Pentru solutiile de exterior, aceiasi furnizori propun seturi de feronerie cu un design atractiv, cu instalare rapida a sildurilor, in conditii de deplina siguranta. Desi designul nu pare a constitui, in sine, un element demn de luat in considerare in ceea ce priveste evolutia tehnologica a produselor analizate, aceasta idee este contrazisa de realitate, multe avantaje ce tin de confortul in utilizare, de igiena si de functionalitate fiind direct dependente de forma, finisajele si pozitionarea manerelor. 
 
Mecanismele de inchidere - intre siguranta utilizatorilor si protectia antiefractie
Este de notorietate faptul ca sistemele de inchidere pentru usi reprezinta o componenta vitala in cadrul angrenajului cu functie de asigurare a unui control optim al accesului. Tocmai din cauza acestui rol deosebit de important, produsele din categoria respectiva ridica uneori probleme specialistilor. Practic, eforturile actuale sunt indreptate in directia armonizarii cerintelor de securitate si celor constructive. Cerintele actuale sunt multiple si vizeaza rezistenta antiefractie, facilitarea traficului pe rutele de acces in cazuri de urgenta etc. Dihotomia este legata de prioritatea pe care ar trebui sa o aiba siguranta utilizatorilor sau securitatea incintelor si se pare ca prima componenta are castig de cauza. In multe state de pe mapamond, in cazul feroneriei pentru usi, simplitatea standardelor primeaza, iar sistemele mecanice sunt considerate mult mai fiabile in raport cu solutiile electrice. De aceea, in anumite tari, nu se permite, de exemplu, instalarea de sisteme electromagnetice de inchidere pe rutele de evacuare. Nu este de mirare faptul ca, pentru aplicatiile respective, inovatiile sunt mai putine, cu toate ca nu lipsesc cu desavarsire, referindu-se, in general, la aspecte cum ar fi functionalitatea, fiabilitatea, reducerea costurilor de instalare etc. Unele noutati au un succes imediat de piata, iar altele necesita un timp mai indelungat pentru a fi acceptate de beneficiarii obisnuiti cu anumite sisteme de inchidere. 
 
Zavoare electromagnetice pentru usi complet vitrate
Una dintre cele mai inovatoare solutii, propuse in urma cu peste trei decenii, dar inca de actualitate, este dispozitivul de inchidere electromagnetica. Folosit in prezent la o multitudine de aplicatii, acesta beneficiaza de o instalare simpla, fara a implica modificarea modului de functionare a zavorului, manerelor sau balamalelor. Intrucat varianta initiala era destul de voluminoasa, arhitectii au solicitat industriei de profil solutionarea acestei probleme, ceea ce a fost posibil prin amplasarea unui sistem metalic mult mai plat in partea superioara a usii, concomitent cu insertia electromagnetului in structura tocului. In epoca actuala, datorita tendintei de instalare a usilor complet vitrate si fara rama, furnizorii au fost supusi unor presiuni si mai mari, fiind nevoiti sa identifice alte locuri de amplasare a sistemului de inchidere. Compromisul care a fost agreat de designeri se refera la „ingroparea” electromagnetului in podea (unde exista, totusi, riscul aparitiei unor disfunctionalitati generate de patrunderea prafului, pietrisului si apelor pluviale) si dispunerea placii metalice pe muchia inferioara a usii vitrate. Desi constituie o veritabila revolutie in domeniu, ramane de vazut in ce masura metoda respectiva va da rezultatele asteptate, pe termen lung, avand in vedere posibilele majorari ale costurilor de intretinere. 
 
Dispozitive electronice pentru intarzierea actionarii
Solutiile de intarziere a inchiderii usilor, ce au incorporate dispozitive de inchidere magnetica, au reprezentat de la inceput o metoda interesanta de solutionare a conflictului dintre siguranta utilizatorilor si securitatea incintelor. In general, regulamentele emise de autoritatile din domeniul protectiei impotriva incendiilor si altor pericole specifica in mod explicit obligativitatea garantarii unui flux ridicat de persoane pe rutele de evacuare, indiferent daca este sau nu o situatie de alarma. In acest sens, sistemele mentionate anterior au inceput sa aiba un grad ridicat de utilizare, cu toate ca instalarea lor presupune o crestere destul de importanta a gradului de penetrabilitate a imobilului. Expertii au reusit sa dea totusi un raspuns acestei probleme prin folosirea unui sistem electronic care, in momentul actionarii dispozitivelor antipanica, nu declanseaza imediat mecanismele de deschidere, pornind totusi un proces de numarare inversa (reglat la 15 secunde sau 30 de secunde) - timp in care camerele de supraveghere au capacitatea de identificare a oricarei incercari de patrundere prin efractie. Singura exceptie care anuleaza actiunea modulului de intarziere este constituita de declansarea alarmei de foc. Dupa cum se observa, nivelul de tehnologie electronica si informatica implementat in sistem este destul de ridicat si, de aceea, il face vulnerabil la infractiuni informatice, insa expertii dezvolta permanent scuturi care reusesc sa zadarniceasca majoritatea unor asemenea actiuni. 
 
Cititor de date biometrice pentru asigurarea accesului
Una dintre cele mai interesante inovatii din domeniul sistemelor de inchidere este constituita de o solutie modulara de securitate, cu acreditare interschimbabila a campurilor de acces ce pot fi operate de cititoarele de carduri. Unitatile respective sunt independente, beneficiind de o conectare wireless sau prin cablu, in functie de gradul de complexitate cerintelor de control al accesului. Costurile relativ ridicate de achizitie ale produsului pot fi compensate prin optiuni simplificate de instalare, ce presupun, de pilda, folosirea cardului la intrarea in incinta si a unui comutator pentru traseul invers. In cazul tehnologiilor fara fir, se poate controla inclusiv pozitia zavorului si monitoriza actiunile de suprascriere a cheii electronice. Exista, de asemenea, dispozitive ce folosesc corpul utilizatorului pe post de antena, caracteristicile biometrice ale acestuia permitand transmiterea datelor de actionare catre mecanismele de siguranta. Cu toate ca tehnologia a evoluat foarte mult, asemenea produse nu sunt inca suficient testate pentru a se permite instalarea lor pe rutele de evacuare in caz de incendiu. Cert este ca sistemele avansate devin tot mai accesibile, in viitorul apropiat avand sanse reale de a fi utilizate ca solutii standard in cadrul imobilelor de birouri, scolilor etc. si inlocuind, astfel, metodele mecanice de inchidere cu cheie. 
 
 
SISECAM
TSV
rehau
ABONARE REVISTE
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left