Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Marti, 07 Ianuarie 2025
Hilti
Home - Stiri - Produse & Tehnologii - PIATA de tamplarie termoizolanta si provocarile implementarii transformarii digitale
PIATA de tamplarie termoizolanta si provocarile implementarii transformarii digitale
Produse & Tehnologii Publicat de Ovidiu Stefanescu 09 Ian 2020 06:22
Valul digitalizarii inunda literalmente economia mondiala, iar industria de tamplarie termoizolanta nu a scapat nici ea din acest diluviu urias, ale carui efecte, desi au ajuns cu o anumita intarziere, au reusit foarte rapid sa mature cutume puternic inradacinate si sa asigure conditii propice pentru dezvoltarea noului concept al Industry 4.0. In aceste conditii de veritabila revolutie, specialistii din domeniu trebuie sa se adapteze rapid pentru a reusi sa faca fata noilor conditii si sa obtina performante in conformitate cu standardele net diferite, stabilite de acest trend. Potentialul de dezvoltare poate fi identificat in oricare componenta a structurilor organizationale actuale, precum si la nivelul produselor finite. Desigur, aceste procese nu sunt scutite de riscuri, cu toate ca siguranta este un aspect tratat cu maxima responsabilitate in cadrul noii paradigme. De asemenea, pentru asigurarea unor rezultate pe masura asteptarilor, analizele SWOT sunt binevenite, fiind singurele capabile sa ofere o viziune clara asupra datelor de intrare si a efectelor preconizate in urma implementarii unor schimbari radicale de abordare.
 
Inovatia in planul produselor/serviciilor ramane un factor hotarator
Pe masura ce schimbarile mentionate anterior se generalizeaza si cuprind, rand pe rand, toate industriile relevante, se creeaza un mediu propice pentru dezvoltarea de tehnologii futuriste, alimentate, printre altele, de „combustibilul” inteligentei artificiale (AI) si ale caror aplicatii practice sunt inca departe de a fi intelese sau identificate exhaustiv. Revenind la provocarile si oportunitatile induse de Industry 4.0 in domeniul tamplariei termoizolante, este vitala aflarea raspunsurilor corecte la cateva intrebari relativ simple: care sunt scenariile de luat in considerare pentru dezvoltarea pietelor; in ce masura digitalizarea va induce modificari in ceea ce priveste crearea de valoare; cum pot fi implementate platformele software integrate, care sa asigure legaturile dintre achizitii, ofertare, productie, livrare, instalare si serviciile de intretinere; care sunt cele mai relevante noi tehnologii cu un impact hotarator pentru industrie; cine sunt participantii cel mai puternic afectati de aceste modificari; in ce masura sunt pregatite companiile pentru aplicarea proceselor de digitalizare; care sunt capacitatile disponibile la momentul actual (cu accent pe nivelul de specializare a personalului existent); ce avantaje competitive pot fi obtinute in urma acestor procese; ce riscuri majore trebuie avute in vedere, in special in ceea ce priveste atacurile cibernetice si cum poate fi asigurat un nivel acceptabil de securitate. Cert este ca orice proces de o asemenea factura trebuie sa aiba o finalitate care sa se caracterizeze, in principal, prin: orientarea puternica spre client, utilizarea intensa si eficace a tuturor datelor disponibile, folosirea eficienta a instrumentelor IT puse la dispozitie de principalii furnizori internationali de software, adaptarea la economia experientei (ce presupune asigurarea satisfactiei beneficiarului prin oferta unei experiente unice, care transcende caracteristicile clasice ale produsului), asigurarea unei viteze ridicate de reactie la modificarea cererii, abordarea iterativa in dezvoltarea noilor solutii, stabilirea si extinderea retelelor, activarea unor retele interconectate de parteneri si, mai mult decat toate, transparenta care se manifesta prin concepte precum „crowd development” sau „open innovation”. Deasupra tututor acestora ramane insa produsul/serviciul, de a carui calitate, disponibilitate si capacitate de a veni in intampinarea solicitarior de eficienta si confort ale clientului depinde, in ultima instanta, succesul comercial al oricarei companii din domeniu.
 
Din acest punct de vedere, relevanta este experienta celor mai importanti producatori de ansambluri de ferestre si usi. Compania austriaca Internorm, din Austria, a pus un mare accent in ultima perioada pe inovatie, care s-a materializat prin rezultatele obtinute de expertii departamentului de cercetare-dezvoltare din cadrul grupului. O serie de mare impact, propusa de acestia, este cea promovata sub numele I-tec, constituindu-se intr-o gama de solutii revolutionare, ce reusesc sa duca performantele tamplariei promovate la noi cote de performanta. Astfel, I-tec Locking reprezinta un reper de feronerie care face imposibila deschiderea fortata a ferestrei cu ajutorul unui levier. La momentul actual, produsul este patentat si se integreaza exclusiv in structura ferestrelor din PVC sau celor compozite PVC-aluminiu din gama KF 500. Flapsurile integrate ale sistemului exercita o presiune omnidirectionala asupra zonei de interior a ramei atunci cand fereastra este inchisa, asigurand astfel un nivel nemaiintalnit de protectie antiefractie - caracteristica pe baza careia se realizeaza inclusiv punctajele de sustenabilitate. Clasa de protectie este RC2, produsul fiind complet integrat in cercevea, ceea ce faciliteaza mentenanta. De asemenea, gratie grosimii sale scazute, permite obtinerea unor suprafete vitrate de dimensiuni sporite, ce permit maximizarea disponibilitatii luminii naturale. In ceea ce priveste I-tec Ventilation, sistemul de la Internorm asigura un transfer eficient din punct de vedere energetic al aerului dinspre exterior spre interior si in directie inversa. Reperul este, la randul sau, complet integrat in profil, din acest motiv solutia adaptandu-se in mod optim inclusiv la operatiuni de reabilitare a imobilelor existente. Avantajele majore rezida in minimizarea pierderilor de caldura in timpul tranzitului de fluid, filtrarea completa a factorilor alergeni, asigurarea unei aerisiri individuale si cresterea nivelului de siguranta (deoarece se exclude actionarea cercevelei pentru ventilare). In fine, I-tec Shading constituie, dupa cum sugereaza si numele, o solutie speciala de integrare a sistemelor venetiene de protectie solara in structura cercevelei, facilitand umbrirea fara utilizarea energiei electrice de la retea si folosirea exclusiva a unor module fotovoltaice. Produsul faciliteaza actionarea inteligenta a jaluzelelor pe baza unui sistem de recunoastere a gradului de iluminare, are capacitatea de a masura nivelul de radiatie solara si temperatura pentru a regla ulterior caracteristicile ambientale si a preveni supraincalzirea, iar costurile energetice sunt nule. Cu ajutorul modulelor solare mentionate anterior, pot fi actionate simultan mai multe tipuri de sisteme de umbrire.
 
Solutie ecologica si performanta ce asigura caracteristici energetice optime
O revolutie in domeniul materialelor utilizate in domeniu propune un alt „nume greu” al industriei de profil - si anume Finstral, care a dezvoltat in cadrul departamentului propriu de cercetare o solutie speciala, promovata sub denumirea ForRes, cu ajutorul careia se pot realiza partitii pentru balcoane, rulouri glisante si armonica, toate intr-o maniera sustenabila mai ales prin prisma reciclabilitatii pe care o presupune aplicarea conceptului de dezvoltare durabila. ForRes se remarca prin structura sa fina, cu pori deschisi, ce asigura un design unic. De asemenea, in cadrul FIN-Project, acest material realizat din PVC reciclat si deseuri cerealiere a fost folosit deja pentru executia de ferestre termoizolante. Produsul constituie rezultatul unui proces indelungat in care experienta specialistilor companiei a fost exploatata la maximum, mai ales in ceea ce priveste productia maselor plastice si extrudarea acestora in profile de inalta calitate, caracterizate printr-o mare durabilitate. Pentru realizarea ForRes, expertii Finstral au combinat o serie de materiale, considerate, in mod uzual, deseuri - si anume reziduuri din PVC rezultate din procesarea acestui material, respectiv un produs secundar al orezului (rezultat din decorticarea boabelor respective). Printr-o prelucrare extrem de precisa, rezulta niste sisteme deosebit de rezistente, inalt termoizolante si care au calitatea de a putea fi procesate cu un grad foarte mare de precizie. Avantajul major al sistemului este acela ca prezinta - el insusi - caracteristici de reciclabilitate, asigurand, astfel, scaderea consumului de resurse naturale - un obiectiv foarte clar trasat al strategiilor ecologice stabilite in cadrul Conventiei de la Paris. De asemenea, prin proprietatile sale fizice, testate in cadrul unor laboratoare consacrate, sistemul se potriveste perfect cu aplicatiile din domeniul industriei de tamplarie termoizolanta, beneficiind suplimentar de avantajul estetic. Prima experienta la care a fost utilizat ForRes in domeniul tamplariei este, dupa cum se mentiona anterior, sistemul modular FIN-Project. Practic, este vorba despre o structura modulara care combina caracteristicile de termoizolare ale profilului multicameral din plastic amplasat in zona mediana a sistemului cu proprietatile de stabilitate dimensionala si rezistenta la actiunea factorilor agresivi de mediu, date de reperele de placare din aluminiu amplasate la exterior si cu materialul ForRes de la interior. Rezultatul astfel obtinut este reprezentat de o combinatie inovatoare folosita la fabricarea ferestrei, ce garanteaza o performanta energetica ridicata, fiind complet reciclabila la finalul perioadei de exploatare. Cele doua exemple prezentate anterior evoca realizarile unor companii cu prestigiu, experienta si o mare capacitate de inovatie, care au demonstrat deja ca accentul pus pe inovatie este o componenta esentiala a proceselor care au ca scop adaptarea la exigentele Industry 4.0. Modelul lor poate fi urmat de competitori, inclusiv in ceea ce priveste celelalte laturi ale procesului de transformare digitala, pe care se va pune accent in anii care vor urma.
 
SISECAM
TSV
rehau
ABONARE REVISTE
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left