LASATI ferestrele termoizolante sa termoizoleze! |
Punct de vedere Publicat de Ovidiu Stefanescu 14 Iun 2017 14:30 |
Am rezistat cu brio tentatiei de a ma adresa bransei cu pateticul „oameni buni” sau „prieteni”, care ar fi marcat o alunecare deplorabila spre o manipulare ieftina. Realmente, exasperarea este sentimentul care ma cuprinde cand ma gandesc la modul de lucru specific romanesc care caracterizeaza activitatea din domeniul montajului tamplariei termoizolante. Atata improvizatie si abordare arbitrara este greu de gasit in alta parte.
Pentru ca altfel cum se poate explica felul in care o industrie dotata la cele mai inalte standarde tehnologice internationale si in care se folosesc aceleasi materiale ca in statele cele mai dezvoltate ale lumii poate genera asemenea rezultate dezastruoase. Nu mai departe decat acum doua saptamani, ridicand privirea catre o cladire in constructie am constatat cu stupoare o amplasare a ferestrelor noi tinand cont mai degraba de ratiunile estetice ale viitoarei gospodine care va locui acolo decat de motive obiective, date de regulile imuabile ale fizicii constructiilor.
Ca sa nu mai spun de rostul de conexiune care avea cel putin 5 cm! Este, practic, noaptea mintii, „se sparie gandul” la asa enormitati si, totusi, beneficiarul inghite astfel de aberatii. Sau, mai rau, in totala necunostinta de cauza, le impune, ignorand complet functia ferestrei, care ar trebui, cel putin teoretic, sa se constituie in acea bariera termica indispensabila in epoca moderna, care sa garanteze un nivel minim de eficienta energetica. Dar ce spun eu aici? La noi conteaza martisoarele, fireturile si galoanele in rest … vorbe de claca bune de aburit clientul! Cum altfel poate fi interpretata o astfel de realitate trista, in care normele elementare de punere in opera sunt in mod constient sau din nestiinta ignorate. Ne place sa salvam aparenetele si sa ignoram esenta. S-ar putea ca, la un moment dat, sa apara totusi un „nebun” care sa vrea cu tot dinadinsul ca lucrurile sa se realizeze „ca la carte”, iar atunci ramane de vazut cine va avea capacitatea sa-i ofere asa ceva.
Revin, adresandu-ma in modul cel mai onest producatorilor responsabili: stimati manageri si administratori de companii, promovati exclusiv conformitatea produselor proprii cu normele general acceptate pe plan european in materie de instalare, pentru a asigura functionalitatea, durabilitatea si utilitatea lor; evitati compromisul si improvizatia pentru ca, pe termen lung, acestea aduc numai paguba companiei; duceti la bun sfarsit o treaba bine inceputa si oferiti clientilor ceea ce le promiteti, chiar daca sunt necesare eforturi suplimentare. Niciodata o companie orientata spre maximizarea imediata a rezultatelor nu va reusi sa-si consolideze prestigiul (indelung teoretizatul „goodwiil”) pe termen lung.
Inchei usor exagerat, poate, cu un principiu simplu, enuntat de Steve Jobs, care a stat la baza celei mai profitabile companii din istorie: un buton trebuie sa faca, inca de la prima apasare si de-a lungul intregii perioade de exploatare, ceea ce promite in manualul de instructiuni ca face! Extrapoland: montati ferestrele termoizolante in asa fel incat ele sa termoizoleze acum, peste zece, douazeci sau treizeci de ani! Altfel, totul este pierdere de timp si resursa risipita.
|