Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Joi, 21 Noiembrie 2024
Hilti
Home - Stiri - Punct de vedere - MARCAJUL CE se afunda tot mai mult in derizoriu
MARCAJUL CE se afunda tot mai mult in derizoriu
Punct de vedere Publicat de Ovidiu Stefanescu 03 Aug 2017 09:02
Au trecut 15 ani de la publicarea proiectului - pe acea vreme - standardului de tamplarie termoizolanta EN 14351-1 si aproape 8 ani de la momentul in care acest document a intrat in vigoare pe intreaga piata europeana. Norma sta la baza aplicarii marcajului de conformitate CE si ar trebui - cel putin teoretic - sa fie respectata in litera sa de toate companiile care deruleaza activitati de productie si comercializare in regiune. Ce se intampla in Romania este insa din domeniul ridicolului si daca aceasta piesa nu s-ar incarda perfect in puzzle-ul incalcarilor de toate felurile a acquis-ului comunitar, s-ar putea spune ca bransa romaneasca de ferestre este condamnabila. Asa insa, lucrurile merg mai departe, o mica anomalie pierzandu-se in noianul de nereguli care ne caracterizeaza.
Daca in 2010, managerii sau cel putin cei mai responsabili dintre acestia demonstrau un oarecare interes pentru aplicarea macajului de conformitate, probabil nestiind cu exactitate care ar putea fi consecintele incalcarii legislatiei europene, incet incet si-au dat seama ca toate „spaimele” au fost nejustificate, iar prevederile standardului pot fi eludate ca in atatea alte situatii similare. Colac peste pupaza, autoritatile europene au mai venit ulterior cu o relaxare a prevederilor legale, in scopul justificat, de altfel, de a ajuta firmele mici sa se alinieze la curentul general, prin folosirea procedurilor de testare in cascada.
Masura respectiva a fost exploatata cu varf si indesat de unii producatori din tara noastra, fara a se tine cont de principiile acestui concept, care stipulau, printre altele, ca o astfel de testare este valabila doar daca producatorul realizeaza ansambluri utilizand sisteme si tipodimensiuni similare celor din raportul ITT eliberat furnizorului. Orice schimbare a sistemelor incluse, indiferent care sunt acestea, presupun o reluare a procedurilor de testare initiala. Cine a tinut oare cont de aceasta prevedere? Este o intrebare retorica. De fapt, marcajul CE este privit in Romania de multi ca pe o simpla formalitate, ce trebuie bifata, apoi inramata si uitata pe un perete, printre alte diplome, amintind, in mod trist, de etalarea ostentativa a enciclopediei Britannica in biblioteca unui analfabet.
Si daca ar fi doar asta, tot ar fi bine, insa improvizatia merge si mai departe, sfidand orice regula a bunului simt. Cea de-a doua procedura prevazuta in norma EN 14351-1 referitoare la controlul productiei este tratata cu o superficialitate care lasa perplex pe orice om de buna credinta. Standardul prevede in mod expres ca sarcina respectiva este obligatorie, desi este pusa in sistemul de evaluare a conformitatii AoC 3 in sarcina producatorului. Asta nu inseamna ca operatiunea este voluntara, ci doar ca nu implica, in anumite cazuri, interventia unui organism notificat (fie el de certificare, inspectie sau simplu laborator). Exceptia este strict aceea in care producatorul detine un stand propriu de testare si are capacitatea de a realiza singur verificarile periodice necesare.
Altfel, singurele entitati ce pot garanta conformitatea produsului finit cu valorile inscrise in documentul ce insoteste marcajul CE sunt tot laboratoarele profesionale. Asta intr-o tara normala. La noi, lucrurile stau altfel, iar justificarea este permanent aceeasi: nu sunt bani. Este ca si cum cineva prins de politie in trafic fara inspectia periodica a masinii ar solicita clementa din motive de saracie. Mai grav este insa atunci cand incearca sa eludeze sistemul prezentand o declaratie neconforma. Se intampla tot mai des in domeniu, insa acesta este subiectul unei analize viitoare. Concluzia este ca reusim sa ne descurcam atunci cand ar trebui sa ne vedem in mod onest de treaba si sa respectam regulile „casei” europene, unde nu trebuie sa mai amintesc in ce conditii am fost primiti.     
 
SISECAM
ABONARE REVISTE
TSV
rehau
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left