Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Joi, 08 Decembrie 2022
ABONARER REVISTE
Home - Stiri - Punct de vedere - SUSTENABILITATEA - concept dezirabil sau doar o alta pacaleala?
SUSTENABILITATEA - concept dezirabil sau doar o alta pacaleala?
Punct de vedere Publicat de Ovidiu Stefanescu 14 Ian 2016 11:45
Subiectul preferat, mai ales in domeniul constructiilor, dar nu numai, este in mod indisolubil legat de sustenabilitate. Fara a sti prea bine despre ce este vorba, cei mai multi confunda acest principiu cu ideea de "sustinere" a ideilor, afacerilor proprii etc., cand cel mai simplu ar fi sa verifice definitia termenului si sa observe ca inseamna doar "durabilitate", cu toate corelatiile inerente (ecologice, economice si sociale).
Desigur, pare profitabila utilizarea unor cuvinte "complicate", fara a acorda o mare atentie sensului propriu al acestora, cu atat mai mult cu cat, in pofida unei evidente confuzii terminologice (similare, de exemplu, cu aceea in care semidoctii atribuie cuvantului "fortuit" sensul de "fortat"), cei care le folosesc se pare ca nu sunt atat de nevinovati precum par. In esenta, nu este vorba decat despre o patetica dorinta de a insela auditoriul/clientii, cu toate consecintele acestui fapt. In domeniul tamplariei, tematica respectiva a fost dezbatuta destul de intens, rezultatul fiind constituit de aparitia, in contrapartida, a conceptului de "greenwashing". Cei care abuzeaza de utilizarea ideii de sustenabilitate nu pot fi banuiti ca ar fi atat de limitati incat sa nu o asocieze, macar formal, cu protectia mediului. Problema este ca intreaga abordare - cel putin in Romania - se suprapune cu majorarea castigurilor si nu cu grija pentru natura. Pacaleala rezida in esenta in faptul ca sunt livrate aceleasi produse, ce beneficiaza de o minimala cosmetizare. Atat timp cat lucrurile nu se schimba, iar iresponsabilitatea este cea care guverneaza piata de profil, o evolutie nu va fi posibila.
Argumentul conform caruia calitatea ansamblurilor promovate la momentul actual este net superioara celei aferente momentului maxim al pietei, din 2008, nu sta in picioare, toate imbunatatirile fiind un efect al modului de formare a deciziei de achizitie si a disponibilitatii limitate a resurselor pentru investitii aflate la dispozitia beneficiarilor. Ce dovada mai clara asupra felului dezastruos in care este gestionat domeniul respectiv exista decat aceea ca, in tara noastra, nivelul cel mai ridicat de eficienta energetica ramane de peste sase ori mai scazut decat in Germania? Practic, continuam, pe bani grei, sa incalzim copacii iarna si sa-i racorim in timpul verii, in conditiile in care veniturile medii ale consumatorilor sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeana.
Pe scurt, avem ferestre care nu-si indeplinesc, la nivelul minim necesar, functiile pentru care au fost proiectate, dar sunt comercializate la preturi disproportionate in raport cu performanta acestora de catre niste oameni de afaceri priceputi (ce beneficiaza inclusiv de acoperire legala), care considera ca pronuntarea cuvantului magic "sustenabil" constituie doar o momeala potrivita pentru atragerea unor clienti neavizati. Problema acestor "descurcareti" este ca solutia respectiva functioneaza doar pe termen scurt, iar riscurile asumate sunt destul de mari, ducand din pacate, printre altele, la discreditarea ideii de tamplarie termoizolanta.         
 
rehau
SISECAM
2021-video-fer
Meesenburg
TOP-500-PRODUCERS
In curand apare editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2022!
 

Autentificare

simonswerk left
hospice doneaza