SRAC: Companiile care au aplicat marcajul CE recunosc avantajele sistemului |
Actualitatea interna Publicat de Ovidiu Stefanescu 08 Oct 2010 08:27 |
In cadrul seminarului "Marcajul CE si calitatea ferestrelor in Romania", derulat cu ocazia conferintei anuale "CCF 2010 - Calitate si siguranta in functionare", organizate la Sinaia de Societatea Romana pentru Asigurarea Calitatii (SRAC) la sfarsitul lunii trecute, specialistii prezenti au exprimat o serie de opinii in legatura cu subiectele abordate pe parcursul lucrarilor. Cele mai multe luari de pozitie au avut ca tema problematica atestarii conformitatii produselor de tamplarie termoizolanta, precum si neregulile care se manifesta din acest punct de vedere. In cele ce urmeaza, sunt prezentate cele mai pertinente pareri expuse cu aceasta ocazie:
* Gabriel Balasoiu, reprezentant de vanzari al Profine Romania: "Compania noastra a realizat pachetul de incercari pentru toate familiile de produse uzuale, in parteneriat cu institutul EMI - Ungaria, testele de audit pentru FPC fiind realizate in cadrul laboratorului AT Rom 2000 (partenerul EMI don Romania). Evident, nu conditionam predarea rapoartelor de incercare ITT de colaborarea cu un anumit institut de certificare, multe dintre firmele de tamplarie pentru care livram profile alegand sa efectueze verificarile in cadrul IFT Rosenheim, din motive de notorietate a institutului respectiv. Inca de la inceput, am adoptat o strategie selectiva in ceea ce priveste sistemul de tip cascada, preferand transmiterea documentelor catre firmele de nivel mediu/mare, pentru a asigura in acest fel respectarea exigentelor impuse de standard".
* Daniela Badea, director de calitate al Corina Gealan: "Noi am optat pentru realizarea pe cont propriu a unor incercari complete ale caracteristicilor de performanta, fara a apela la sistemul de tip cascada. Demersul respectiv ne-a ajutat foarte mult, mai ales in ceea ce priveste activitatea de export. Ulterior, am consemnat situatii interesante, in care parteneri din Elvetia ne-au selectat in detrimentul unor companii din state puternic industrializate din Europa, cu o mare expertiza in domeniu, pentru motivul ca produsele Corina Gealan detin performante superioare. La fel se intampla si in Italia, unde marcajul CE constituie primul detaliu asupra caruia se informeaza beneficiarii. Din pacate, in Romania lucrurile nu au evoluat intr-o asemenea masura. Totusi, trebuie subliniat faptul ca decizia de a realiza pachetul complet de teste a indus avantaje certe, consolidand imaginea produselor proprii in ceea ce priveste calitatea".
|