Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Marti, 03 Decembrie 2024
Hilti
Home - Stiri - Furnizori de Sisteme - ANALIZA: Cotatiile aluminiului si otelului, afectate de decizii politice
ANALIZA: Cotatiile aluminiului si otelului, afectate de decizii politice
Furnizori de sisteme Publicat de Cosmin Dincu 06 Mar 2018 07:46
La 1 martie 2018, presedintele SUA, Donald Trump, a anuntat ca va impune taxe vamale mai mari asupra importurilor de aluminiu si otel, dezamagind insa pe unii lideri republicani, membri ai Congresului si „invitand” practic principalii parteneri comerciali ai SUA sa aplice masuri asemanatoare, de contracarare. Intr-un discurs sustinut la Casa Alba, presedintele SUA a explicat ca, in curand, se va lua decizia majorarii cu 25% a taxelor aplicate asupra otelului din import si cu 10% in cazul aluminiului, subliniind astfel ca producatorii locali „vor avea protectie pentru prima data dupa mult timp, astfel incat sa relanseze industria de profil”.
Insa, investitorii au fost bulversati de acest anunt, media indicelui industrial Dow Jones diminuandu-se cu 586 de puncte (ceea ce reprezinta o pierdere de -2%), ajungand, in momentul inchiderii tranzactiilor zilei, la o scadere de 420 de puncte.
Masura pe care doreste s-o impuna Donald Trump este indreptata in special impotriva producatorilor din China, vizavi de care acesta a denuntat „un comert inechitabil, care dauneaza fiabilitatii industriei americane”. Totusi, este de asteptat ca, daca taxele vor fi majorare, SUA sa se confrunte cu provocari de ordin legal cauzate de partenerii sai comerciali la Organizatia Mondiala a Comertului, precum si cu masuri similare aplicate asupra exporturilor americane.
In acelasi timp, lideri republicani au avertizat ca majoritatea companiilor care folosesc aluminiu si otel vor avea de suferit din cauza preturilor mai mari ale materiei prime, diminuandu-si vanzarile. De pilda, senatorul Roy Blunt s-a aratat a fi ingrijorat de faptul ca, de exemplu, in statul pe care-l reprezinta (si probabil in plan federal), „productia de aluminiu si otel este mai redusa decat consumul, iar cresterea pretului la aceste materii prime din import va duce la majorarea costurilor operationale pentru companiile americane care le folosesc”. „Sunt mai multi lucratori in sectoarele manufacturiere care se bazeaza pe otel decat sunt in industria otelului din SUA, iar in termeni economici masura de crestere a taxelor de import nu are sens”, a avertizat senatorul republican.
Totusi, presedintele SUA este determinat sa aplice orice masura ar putea duce la diminuarea deficitului comercial, care s-a cifrat la 566 miliarde USD anul trecut, in crestere cu +12,1% fata de 2016 si consemnand un record al ultimilor noua ani. De asemenea, surse oficiale au anuntat ca, tot in 2017, deficitul pe relatia comerciala cu China a ajuns la 375 miliarde USD, constituind de asemenea un nivel record.
Aplicarea supraimpozitarii, conditionata de un nou acord ALENA
Intr-un raport exhaustiv asupra situatiei, analistii de la Washington Times aratau insa ca o asemenea masura unilaterala, desi va avea efecte in sensul reducerii deficitului, ar putea duce si la scumpirea aluminiului sau otelului fabricate de industria americana de profil. Mai mult, in cursul zilei de luni, 5 martie 2018, Donald Trump a afirmat ca va reveni asupra masurii de supraimpozitare a aluminiului si otelului, dar numai in conditiile semnarii unui nou acord de liber-schimb ALENA, de aceasta data, in conditii favorabile SUA, dupa cum relateaza Agence France-Presse (AFP). „Din analizele economice rezulta ca SUA au deficite comerciale foarte mari cu Mexic si Canada, iar acordul ALENA, care este acum in curs de negociere, a fost un acord nefavorabil pentru SUA, deoarece a dus la mutarea operationala a multor companii americane si la pierderea de locuri de munca. Taxarea (suplimentara - n.r.) aplicata asupra otelului si aluminiului din import va fi retrasa doar daca va fi semnat un nou acord ALENA, in conditii corecte pentru SUA”, a declarat in mediul online Donald Trump, citat de AFP. De altfel, in curand, se va putea afla daca va fi vorba de un nou acord ALENA, deoarece cea de-a saptea si ultima runda de negocieri (dificile) este programata sa se incheie in curand.
Dupa cum relateaza AFP, retorica protectionista a presedintelui SUA nu s-a oprit numai la suprataxarea otelului si aluminiului din import, ceea ce a provocat scandal in Europa, deoarece acesta a afirmat ca, de pilda, in cazul in care partenerii comerciali europeni vor lua contramasuri, SUA ar putea impune o taxa si mai mare asupra importului de autoturisme fabricate in statele membre ale UE.
 
SISECAM
TSV
ABONARE REVISTE
rehau
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left