ANALIZA: Tensiunile internationale determina cresterea cotatiei materiilor prime |
Furnizori de sisteme Publicat de Cosmin Dincu 19 Apr 2018 07:23 |
Cotatia aluminiului primar a atins in cadrul London Metal Exchange (LME) cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani si jumatate, in cursul zilei de luni, 16 aprilie a.c., continuand cresterea record inregistrata saptamana trecuta. Cei implicati in tranzactiile cu acest metal usor - si cu precadere detinatorii fondurilor speculative - analizeaza posibilitatea ca grupul United Rusal sa reduca productia, dupa excluderea sa de pe pietele occidentale, in urma sanctiunilor americane, dupa cum transmite agentia Bloomberg. Astfel, tensiunile internationale (si mai ales criza recenta din Siria, care a pus in stare de conflict, pe de-o parte, guvernul de la Damasc, sustinut de Moscova si, pe de alta parte, administratia de la Washington si coalitia tarilor membre NATO) au determinat - si vor determina in continuare - cresterea cotatiei aluminiului si altor materii prime de baza, ipoteza care poate fi sustinuta si in contextul in care oficialitatile Federatiei Ruse au subliniat, tot la data de 16 aprilie 2018, ca vor aplica o serie de contramasuri, ca raspuns la sanctiunile impuse de SUA. Astfel, „Rusia nu va amana adoptarea unor masuri de riposta la adresa SUA dupa sanctiunile americane adoptate recent impotriva Moscovei”, a precizat Serghei Riabkov, adjunct al ministrului de externe rus, citat de Ria Novosti si preluat de agentia Reuters. In plus, membri importanti ai Dumei (camera inferioara a parlamentului rus) au declarat ca iau in considerare adoptarea unor masuri legislative care sa confere Kremlinului puterea de a interzice sau restrictiona lista produselor importate din SUA. Serghei Riabkov a mentionat, in acest context, ca Moscova si partenerii sai din grupul BRICS (ce include, in afara de Rusia, Brazilia, India, China si Africa de Sud), respectiv consiliul din grupul G20 analizeaza asa-numitul „abuz din partea Washingtonului”, referindu-se la statutul dolarului american de moneda de rezerva acceptata la nivel global. Adjunctul ministrului rus de externe a mai subliniat ca, prin sanctiunile impuse Rusiei, „Washingtonul a manifestat o agresiune economica deschisa”.
Anterior, la 6 aprilie 2018, administratia SUA a impus sanctiuni substantiale impotriva oamenilor de afaceri, companiilor si oficialitatilor guvernamentale din Rusia, invocand presupusa implicare a Rusiei in scrutinul prezidential din SUA din 2016 si in alte „activitati maligne”. Drept reactie, premierul rus, Dmitri Anatolevici Medvedev, a ordonat guvernului sau sa elaboreze contramasuri, calificand drept inacceptabile si ilegitime noile sanctiuni americane si a precizat ca Federatia Rusia isi rezerva dreptul de a raspunde, dupa cum a relatat la acea vreme agentia Interfax. Dmitri Medvedev a mai cerut puterii executive de la Belii Dom sa puna la punct un plan pentru a sprijini entitatile aflate pe lista de sanctiuni a SUA.
Revenind la ceea ce s-a intamplat in cadrul LME, la 16 aprilie a.c., cotatia aluminiului primar a avansat cu 5%, reflectand cea mai mare crestere dupa noiembrie 2011, iar tranzactiile s-au inchis la 2.399 USD/tona. In timpul negocierii tranzactiilor, pretul metalului usor a atins chiar 2.403 USD/tona, ceea ce reprezinta cel mai ridicat nivel dupa septembrie 2011.
In intervalul 9-13 aprilie 2018, pretul aluminiului primar la bursa specializata din Londra a avansat cu 12%, ca efect clar al sanctiunilor impuse de SUA unor oligarhi si companii din Federatia Rusa, masura care a provocat unde de soc in lantul de aprovizionare cu metale la nivel global.
In consecinta, marile corporatii multinationale din domeniu, printre care se afla Rio Tinto Group si Glencore, au declarat deja forta majora in cazul unora dintre contracte, in urma sanctiunilor, iar atentia tuturor se indreapta acum catre riscul ca Rusal sa fie obligata sa reduca productia, ceea ce ar amplifica un deficit cu efecte nedorite mai ales pe pietele din afara Chinei. Tot la 16 aprilie 2018, temerile investitorilor au facut ca actiunile Rusal sa se deprecieze cu 30% la bursa din Hong Kong, dupa ce au pierdut jumatate din valoare in saptamana anterioara, impactul sanctiunilor fiind inca un subiect de analiza complexa. „Este posibil ca, pentru a nu-si diminua productia, Rusal sa aiba in vedere vanzarea de aluminiu primar pe piete alternative din Orientul Mijlociu, Turcia si China, pentru a compensa pierderea exporturilor catre cumparatorii occidentali. Insa, viitorul producatorilor de aluminiu afiliati ai Rusal din Irlanda si Jamaica este pus sub semnul intrebarii, in timp ce cumparatorii cauta alti furnizori”, a declarat Susan Bates, analist la Morgan Stanley, citata de agentia Bloomberg.
Majorarea consumului de otel va determina si cresterea cotatiei
In mod independent, poate, de contextul geostrategic fata de care piata aluminiului ramane extrem de sensibila, previziunile actuale ce indica o majorare a consumului de otel sunt de natura sa induca, in mod cert, diverse premise in vederea cresterii cotatiei acestuia. Astfel, cererea mondiala de otel va spori cu +1,8% in acest an si cu +0,7% la nivelul lui 2019, fiind sustinuta de evolutia relativ buna a economiei mondiale, chiar daca piata de profil se confrunta cu riscuri de pe urma cresterii tensiunilor comerciale, dupa cum au estimat, la 17 aprilie a.c., oficialii Asociatiei Mondiale a Otelului (WSA), declaratiile fiind transmise de agentia Reuters. Potrivit celor mai recente prognoze ale WSA, in 2018 cererea mondiala de otel va ajunge la 1,616 miliarde tone, pentru ca in 2019 sa urce la 1,627 miliarde tone.
„Suntem intr-o faza relativ pozitiva comparativ cu anul trecut si cu cel anterior. Actualmente, se observa cresteri in aproape toate tarile pe care le vizam, dezvoltarea fiind relativ sustenabila si stimulata, pentru prima data in ultimii ani, de cheltuielile de investitii efectuate atat in economiile dezvoltate, cat si in cele aflate in curs de dezvoltare. Exceptia la aceasta regula o constituie China, tara in care consideram ca vanzarile de otel vor stagna in acest an si vor scadea in 2018”, a subliniat Edwin Basson, directorul WSA, citat de agentia Reuters.
Membrii Asociatiei Mondiale a Otelului prognozeaza ca, in acest an, cererea de otel in China, tara in care se consuma jumatate din otelul fabricat la nivel mondial, va ramane aceeasi ca in 2017, la 736,8 milioane de tone, urmand a scadea cu -2% anul viitor, pana la 722,1 milioane de tone. Acesta este rezultatul incetinirii ritmului de crestere a celei de a doua economii a lumii, pe masura ce guvernul de la Beijing continua tranzitia de la o crestere bazata pe investitii la una bazata pe consum.
Industria otelului, evaluata la aproximativ 900 de miliarde de dolari pe an, este considerata un indicator relevant al starii de sanatate a economiei mondiale. Asociatia Mondiala a Otelului reprezinta peste 160 de producatori de otel care impreuna sunt responsabili pentru 85% din productia mondiala de otel. Oficialul WSA, citat de Reuters, prognozeaza ca, in cazul economiilor dezvoltate, cererea de otel va creste cu +1,8% in acest an si cu +1,1% in 2019, in timp ce, in economiile emergente si in curs de dezvoltare, cu exceptia Chinei, cererea de otel se va majora cu +4,9% in 2018 si cu +4,5% in 2019.
|