ANALKO: Cota de 45% pe piata de vopsire a profilelor arhitecturale din aluminiu |
Furnizori de sisteme Publicat de Ovidiu Stefanescu 15 Mar 2016 08:54 |
Cu o experienta de patru decenii in finisarea sistemelor de aluminiu, Analko este prezenta in Romania din 2004, cand a inaugurat o unitate de vopsire in camp electrostatic. Zece ani mai tarziu, in plina recesiune, firma a investit in achizitia unei noi linii complet automate de vopsire multimetal, destinata acoperirii pieselor industriale din otel si aluminiu. In prezent, serviciile puse la dispozitia partenerilor includ nuantarea in peste 800 de culori din gama RAL (din care 400 se afla permanent in stoc), precum si vopsirea in sistem de sublicromie (prin decorare in culori ce imita lemnul). In continuare, Paul Soare director comercial al companiei se refera la aspectele esentiale ale activitatii specifice.
-Cum estimati volumul pietei autohtone de finisare a sistemelor din aluminiu in 2015?
-Conform datelor pe care le detinem in acest moment, anual in Romania sunt vopsite profile arhitecturale din aluminiu in cantitate de aproximativ 4.000 de tone, din care 45% sunt procesate in cadrul unitatii industriale detinute de compania noastra. Aceasta dominatie se datoreaza inclusiv dotarilor tehnologice superioare de care dispunem, operand prin intermediul a patru linii pentru vopsirea profilelor din aluminiu, cu lungimi de pana la 8.200 mm.
-Care au fost performantele consemnate in exercitiul financiar precedent?
-Anul trecut a fost unul destul de bun pentru Analko, in sensul ca, fata de 2014, am vopsit in camp electrostatic cu 600 tone de profile din aluminiu mai mult, ajungand la un volum de 1.800 de tone. Cifra de afaceri s-a situat, astfel, la 12,3 milioane de lei si prognozam o usoara crestere pe termen scurt.
-Prezentati noutatile lansate in materie de servicii specifice.
-Principalul obiect de activitate ramane cel care ne-a consacrat pe piata din Romania, insa investim in mod continuu, pentru a depasi in conditii de siguranta criza despre care vorbim si ale carei efecte le resimtim cu totii. Astfel, in anul precedent, celor trei linii de finisare a profilelor din aluminiu, li s-a alaturat o noua instalatie speciala, destinata acoperirii pieselor din otel, otel zincat si aluminiu, investitia totalizand un milion de euro. Pregatirea de procesare pe acest utilaj se face cu particule nanoceramice furnizate de Henkel, mai precis cu ajutorul unui compus numit Bonderite NT-1, ce inlocuieste cu succes solutia de fosfatare cu fier si zinc. Procesul are ca efect depunerea unui strat ceramic pe substratul metalic, asigurand proprietati superioare anticorozive si o aderenta superioara a vopselei. Noua metoda prezinta avantaje nete in ceea ce priveste protectia mediului, iar costurile totale sunt mult mai mici. De asemenea, in ultima perioada am alocat fonduri pentru dezvoltarea sectiei de confectii din tabla, executand glafuri de orice tipo-dimensiuni. Dotarile tehnologice sunt pe masura, incluzand ghilotina, abcanturi Jorns, Amada si Adipas (secvential), utilaj CNC pentru decupare, stantare, perforare etc.
-Care sunt sansele de redresare completa a domeniului sistemelor arhitecturale din aluminiu?
-Noi suntem optimisti din acest punct de vedere si speram ca impreuna putem depasi aceasta criza economica, mai ales avand in vedere faptul ca semnalele venite din piata sunt incurajatoare si ne dau sperante ca redresarea se va concretiza in curand.
|