ASSA ABLOY: Majorare organica de 4% a rulajului in 2017 |
Furnizori de sisteme Publicat de Cosmin Dincu 07 Feb 2018 07:41 |
Corporatia Assa Abloy a raportat o noua crestere a afacerilor la nivelul celui de-al patrulea trimestru al anului trecut, anuntand recent si ca, la 31 decembrie 2017, a inregistrat o cifra de afaceri anuala mai mare cu patru puncte procentuale (din punct de vedere organic), ca in 2016. Acest rezultat este considerat a fi optim de conducerea corporatiei, mai ales ca toate subsidiarele si diviziile au raportat sporiri ale vanzarilor si, implicit, ale profitabilitatii pe majoritatea pietelor globale, inclusiv in regiunea Asia-Pacific, in pofida problemelor economice din China.
„In perioada de referinta, respectiv in octombrie-decembrie 2017, cifra de afaceri a fost de 20,109 miliarde coroane suedeze (ceea ce inseamna, dupa conversie, aproape 2,04 miliarde euro), majorandu-se cu +3% in termeni reali, iar indicatorul profitului operational EBIT s-a plasat la circa 3,36 miliarde coroane suedeze (341,2 milioane de euro), ceea ce reflecta o crestere de +15%. Aceste date atesta insa si ca al treilea trimestru din 2017 a reprezentat o perioada propice pentru grup, deoarece entitatile recent preluate au contribuit cu +3% la cresterea organica de +5%. Astfel, anul 2017 s-a finalizat cu o crestere organica puternica pentru Assa Abloy (+4%, respectiv +7% in termeni reali, la 76,13 miliarde SEK sau 7,73 miliarde euro), pietele mature consemnand performante deosebite, ceea ce a dus la salturi puternice ale profitabilitatii in zona EMEA, in cele doua Americi si pentru divizia de sisteme de intrare, dar cu rezultate sub asteptari in Asia-Pacific (desi s-a constatat o stabilizare in China) si pentru sectia de tehnologii globale (unde doar produsele de control al accesului si cheile virtuale pentru domeniul hotelier au avut un succes notabil). Totusi, in trimestrul al patrulea, acest ultim departament a inregistrat o crestere organica solida, de +9%, salturi organice relativ optime fiind consemnate si in EMEA (+5%), ambele Americi (+4%) si Asia-Pacific (+3%), divizia de sisteme de intrare evidentiindu-se printr-o majorare organica de +3%. Mai precis, cererea a continuat sa fie foarte buna in Europa, cu un trend ascendent puternic al vanzarilor in toate zonele continentului. La nivelul zonei Asia-Pacific, s-a remarcat activitatea din Oceania, Coreea de Sud si Asia de Sud-Est, iar in China situatia continua sa fie provocatoare, astfel incat vanzarile Assa Abloy pe piata respectiva s-au stabilizat. Pentru anul in curs, consideram ca rezultatele vor fi influentate decisiv de tendintele economice mondiale, ce incep sa se imbunatateasca si sa devina mai clare, comparativ cu 2017. Pe majoritatea pietelor-tinta, cu precadere in Europa, exista un trend pozitiv, dar in alte regiuni ale globului, mai ales in China si Brazilia, recuperarea economica continua sa fie subminata de diverse probleme, iar cererea este fluctuanta. In alta ordine de idei, salut decizia consiliului de administratie de a-l desemna pe Nico Delvaux sa ocupe, in locul meu, pozitia de presedinte si CEO, incepand cu 15 martie a.c. Din data de 3 februarie 2018, Nico Delvaux - un lider puternic si experimentat in afaceri globale - a inceput sa se familiarizeze cu strategia Assa Abloy, pe care am implementat-o, si sunt sigur ca, sub conducerea sa, drumul corporatiei spre o dezvoltare extensiva si profitabila va fi continuat. Cu acest prilej, vreau sa multumesc tuturor angajatilor Assa Abloy si sa le urez, lor si succesorului meu, Nico Delvaux, sa ajunga la nivelul de top pe care l-am urmarit”, a declarat Johan Molin, presedinte si CEO al Assa Abloy.
Nico Delvaux a fost, pana de curand, CEO al corporatiei finlandeze Metso Corporation si a detinut functii de conducere pentru mai mult de doua decenii in cadrul Atlas Copco. Consiliul de administratie al Assa Abloy mai anunta alte modificari manageriale, odata cu retragerea anuntata a lui Thanasis Molokotos, vicepresedinte executiv si seful diviziei celor doua Americi, care a luat decizia de a se retrage in anul 2018 de la Assa Abloy dupa 14 ani de activitate neintrerupta ca sef de divizie. Procesul de recrutare pentru aceasta functie a inceput. De asemenea, Chris Bone a fost numit vicepresedinte executiv si director tehnic, incepand sa-si exercite atributiile de la 1 martie a.c. si succedandu-l pe Ulf Södergren, care se pensioneaza in acest an. Chris Bone lucreaza pentru Assa Abloy din 2010, ca sef al departamentului de solutii de acces si tehnica digitala din cadrul diviziei EMEA.
In contextul mentionat anterior, strategia grupului nu se modifica, vizand o extindere chiar si pe pietele emergente, pentru ca, pe termen lung, in zonele respective se prognozeaza o crestere economica foarte buna, peste media globala. De asemenea, se are in vedere cresterea investitiilor pentru dezvoltarea de noi produse, cu precadere in domeniul tehnologiilor digitale.
***
Holdingul suedez Assa Abloy, cu o cifra de afaceri ce a totalizat 48,48 miliarde coroane suedeze - SEK (sau 5,5 miliarde euro) in 2013, respectiv cu incasari de 56,84 miliarde SEK (6,01 miliarde euro) in 2014 si de 68,09 miliarde SEK (7,18 miliarde euro) in 2015, care au ajuns la 71,29 miliarde SEK (7,47 miliarde euro) in 2016 (respectiv, la 7,73 miliarde euro in 2017, reflectand o crestere organica de +4%), activeaza si in tara noastra prin intermediul unei subsidiare omonime, cu sediul in Bucuresti, ce isi deruleaza efectiv operatiunile din anul 1998 si are 566 de salariati, comparativ cu 550 de angajati in 2015 si 477 de persoane in 2014. Potrivit celor mai recente informatii oficiale, societatea din Romania, specializata in fabricarea articolelor de feronerie, a incheiat exercitiul financiar din 2016 cu o cifra neta de afaceri ce a depasit 164,8 milioane de lei (insa cu o pierdere neta de -356.422 lei, din cauza unor usoare dezechilibre privind balanta dintre veniturile si cheltuielile totale), iar in 2015 a avut un rulaj de 156,1 milioane de lei si un profit net de 16,49 milioane de lei, marcand, pentru acel moment, revenirea la rentabilitate. Totodata, datele oficiale (istorice) mai confirma ca in 2014 s-au raportat 111,1 milioane de lei (la o pierdere de -17,5 milioane de lei), in timp ce in 2013 acest indicator s-a plasat la circa 109,3 milioane de lei, pierderea neta fiind asemanatoare si calculata la -17,6 milioane de lei. Dinamica rulajului si a indicatorului rentabilitatii este, insa, mult mai evidenta daca se iau in considerare datele aferente anului 2012, cand cifra de afaceri neta a depasit 89 milioane de lei, iar pierderea s-a plasat la -12,4 milioane de lei. Astfel, prin vanzarile record din 2016, Assa Abloy Romania confirma un parcurs deosebit al activitatii, situandu-se cu siguranta printre liderii pietei nationale de feronerie. Informatii suplimentare, la www.assaabloy.com
|