Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Hilti
Home - Stiri - Furnizori de Sisteme - EURO-Fereastra: Digitalizarea, solutie la scaderea profitului pe piata de tamplarie
EURO-Fereastra: Digitalizarea, solutie la scaderea profitului pe piata de tamplarie
Furnizori de sisteme Publicat de Elena Icleanu 13 Oct 2021 11:19
Ca parte a unei industrii in care profitabilitatea este in scadere abrupta, avand in vedere majorarile de preturi din perioada pandemiei, producatorii de ferestre si usi sunt nevoiti sa acceseze noile oportunitati oferite de mega-trendul de digitalizare. Noile solutii si aplicatii disponibile pe piata pot ajuta companiile sa proceseze volume mari de date referitoare la stadiile de executie, sa-si optimizeze procesele de decizie si sa creeze fluxuri continue de lucru, fara blocaje si perturbari. Sunt necesare date despre stocuri, forta de munca, gestiune/ grad de utilizare a utilajelor, iar toate acestea, impreuna, inseamna resurse financiare care pot fi transferate rapid la capitolul profit.
Alte aspecte care subliniaza necesitatea transformarii digitale a companiilor din industria de tamplarie termoizolanta sunt reprezentate de lipsa de personal calificat care afecteaza productivitatea sectorului, intensificarea competitiei, noile standarde pentru realizarea de constructii sustenabile si eficiente energetic, dar si certificarea profesionala a firmelor si aplicarea legii in domeniul calitatii in constructii.
 
Toate aceste subiecte au fost atinse in cadrul unei noi videoconferinte EURO-Fereastra, organizate recent de publicatia Fereastra, o conferinta in mediul online realizata cu participarea unor specialisti si reprezentanti ai pietei de tamplarie termoizolanta. Pe langa oportunitatile si beneficiile digitalizarii, s-au mai adus in discutie aspecte legate de provocarile cresterilor generalizate ale preturilor materiilor prime, de blocajele aparute in lanturile de aprovizionare, de deficitul de specialisti cu care se confrunta intreaga piata, dar si de necesitatea de retragere treptata a facilitatilor oferite sectorului de constructii prin OUG nr. 114/2018, prognozata in perioada 2025-2028.
 
"Recent am realizat o analiza a firmelor de tamplarie in care am verificat raportul dintre profitul brut si costurile salariale sau pe cel dintre acelasi indicator financiar si numarul de angajati. Concluzia a fost ca piata locala nu se pozitioneaza foarte avantajos din punct de vedere al eficientei. In ceea ce priveste profitabilitatea industriei, cel putin pe segmentul nostru de activitate, aceasta s-a majorat substantial in ultimii trei ani (de la 7% la 12%), dar daca se iau in calcul si costurile echivalente, aferente cresterii salariilor, se poate lesne constata ca parametrul respectiv a scazut, de fapt. Toate acestea demonstreaza inca o data necesitatea obiectiva a digitalizarii si automatizarii, mai ales datorita impactului exercitat in ceea ce priveste imbunatatirea productivitatii", a declarat Ciprian Oprea, director general MCA Grup, cu prilejul participarii la video-conferinta EURO-Fereastra.
 
Daniel Gavris, director general VBH Romcom: "Inca de acum patru ani, am implementat in Romania un sistem ERP de la Microsoft, cu un grad ridicat de complexitate. Pentru o functionare corecta este necesara o mare atentie in procesul de implementare, insa dupa introducerea tuturor datelor si variabilelor de lucru aplicatia are capacitatea de a lucra in conditii de maxima precizie. Insa, in situatii dificile cum este cea pe care o traversam in prezent, caracterizata atat de scumpirile in lant, cat si de lipsa predictibilitatii aprovizionarii cauzate de problemele producatorilor de sisteme de actionare, in special, se poate ajunge la intarzieri cuprinse intre 6 si 13-14 luni in ceea ce priveste termenele de livrare. Asemenea anomalii nu au cum sa fie gestionate de un sistem informatic, indiferent cat de performant ar fi acesta. Aplicatiile de acest tip functioneaza pe baza unor formule precise destinate calcului predictibilitatii, iar in cazul unor intarzieri mai mari de jumatate de an ale unor anumite comenzi practic nu se mai poate vorbi de un orizont acceptabil de precizie. Cu toate acestea, ERP care este un aparat de care o companie ca a noastra depinde in mare masura, nu mai constituie o optiune, ci o necesitate, cu mentiunea ca, in perioade de maxime perturbari, un astfel de software poate genera si anumite probleme".
 
Daniel Popa, Country Manager, Reynaers Romania: "Apelam la prezentari virtuale de produs, chiar si la showroom-uri de acest tip, cum este inclusiv la cel din Bucuresti, ce reprezinta o copie la scara mai mica a centrului similar din Belgia. Din acest punct de vedere, putem afirma ca dispunem de cele mai moderne si exclusiviste astfel de showroom-uri de tamplarie si fatade cortina din Romania. Tehnologiile de realitate virtuala si augmentata au fost deja implementate la compania-mama, in urma unei investitii de circa 1,5 milioane de euro, insa, din acest punct de vedere, este necesara o colaborare stransa cu arhitectii, pentru a dezvolta modele digitale. Astfel de sisteme ajuta foarte mult, cu conditia de a fi completate prin toate implementarile furnizate de expertii in proiectare".
 
 
Silviu Chirmus, Business Area Manager Romania & Moldova, Cherubini: "Digitalizarea este un proces care are loc pe doua planuri, si anume: pe de-o parte la nivel de companie, si ma refer aici la integrarea unui sistem ERP de planificare si gestionare eficienta a resurselor companiei, a unui sistem CRM de gestiune a relatiilor cu clientii, respectiv adaptarea procesului de productie la cerintele tehnologiei industriale 4.0, iar pe de alta parte la nivel individual unde, din cauza restrictiilor de calatorie impuse, oamenii au petrecut mai mult timp acasa si, ca urmare, au inceput sa devina tot mai interesati de conceptul de casa inteligenta si sa isi investeasca resursele in renovarea locuintei, motiv pentru care la finalul anului 2020 s-au inregistrat in Europa peste 50 de milioane de case ce aveau integrate sau in curs de integrare dispozitive specifice acestui concept. Estimarile actuale indica faptul ca in 2024 numarul acestora se va dubla, deoarece la nivelul Uniunii Europene a devenit deja o prioritate proiectarea constructiilor astfel incat sa se asigure un grad ridicat de eficienta energetica". 
 
Mihnea Baldea, business development manager, GEZE Romania: "In ultimul an si jumatate, pe fondul unor evolutii nefericite, solutiile de automatizare a accesului au trecut din zona de confort in cea de necesitate. Acest lucru s-a repercutat si asupra vanzarilor companiei noastre, rezultatele financiare situandu-se in zona previzionata. Au fost desigur si schimbari, in special in ceea ce priveste produsele instalate si modul de implementare a lor. Avantajul nostru competitiv a fost acela ca pandemia ne-a prins pregatiti din punct de vedere al gamei de produse: s-a creat o cerere pentru anumite solutii si pe care noi le aveam deja in portofoliu. Odata cu inceperea crizei, principala preocupare a fost legata de maximizarea efectelor utile generate de sistemele respective. Dezvoltarile au fost realizate in trepte, de la o usa batanta cu actionare simpla la una dotata cu un amortizor ce asigura inchiderea contactless sau de la una cu amortizor la un model actionat prin intermediul unui operator automat, prevenind astfel complet contactul direct. 
 
Valentin Petrescu, presedinte al Patronatului Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT): "Cu ocazia semnarii oficiale la Bucuresti a Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), au aparut in mass-media o serie de declaratii ale unor demnitari conform carora facilitatile fiscale prevazute in proiectul PNRR, aplicabile companiilor de constructii intre 2025 si 2028, vor fi anulate (la punctul 208, Reform 4 din document se prevede explicit «the gradual reduction of tax incentives for personnel employed in the construction sectors shall start in 2025 and shall be completed by the end of 2028». Este de neinteles o asemenea inconsecventa, cu atat mai mult cu cat Guvernul Romaniei a agreat, in cadrul protocolului semnat cu FPSC inca din 2018, ca acest sector economic este vital pentru Romania si trebuie incurajat prin masuri care sa asigure stabilitatea fortei de munca atat de necesara mai ales in contextul actual, cand prin chiar programul mentionat anterior se preconizeaza lansarea unor proiecte de mare anvergura, ce vor necesita implicarea unor specialisti calificati in mod corespunzator". 
 
Hubert Nuckowski, managing director Aluprof System Romania: "Cea mai mare problema cu care ne confruntam in prezent este legata de intarzierile aparute pe lanturile de aprovizionare, dar speram ca lucrurile vor reveni la normalitate incepand cu jumatatea anului urmator. Desigur, am fost nevoiti sa majoram un pic termenele de livrare, dar nicidecum la intensitatea la care fenomenul respectiv se manifesta in industria auto, de exemplu. Bransa noastra este in prezent incurajata de o serie de factori extrinseci de influenta. De pilda, cresterea preturilor la gaze naturale si electricitate - care reprezinta o constanta a vietii economice, in general - incurajeaza majorarea cererii de sisteme pentru tamplarie avand caracteristici mai bune de termoizolare, care sa fie apte sa indeplineasca sarcinile de limitare a consumului".
***
Cea de-a treia editie din anul 2021 a seriei de videoconferinte EURO-Fereastra, organizata de publicatia Fereastra, a avut loc pe 30 octombrie si a avut ca subiect de dezbatere "Transformare digitala, inovare si automatizare in sectorul de tamplarie si segmentele conexe". Evenimentul, ce s-a derulat pe o perioada de aproximativ trei ore, s-a bucurat de interesul unui numar foarte mare de urmaritori, specialisti in furnizarea de sisteme si productia sistemelor de tamplarie, proiectare specializata, dar si reprezentanti a intregului sector de constructii, atingand aproape 500 de vizualizari in mediul online (pe Facebook si Youtube).
Informatii la zi din sectorul constructiilor si date despre evenimentele viitoare organizate de redactia Agenda Constructiilor & Fereastra sunt disponibile la www.agendaconstructiilor.ro, www.fereastra.ro, www.euroconferinte.ro si pe Facebook
 
 
rehau
SISECAM
TSV
ABONARE REVISTE
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left