Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Luni, 27 Ianuarie 2025
Hilti
Home - Stiri - Furnizori de Sisteme - GUARDIAN: Fatada unica double skin pentru cladirea de birouri cube Berlin
GUARDIAN: Fatada unica double skin pentru cladirea de birouri cube Berlin
Furnizori de sisteme Publicat de Stelian DINCA 30 Mar 2020 13:55
cube Berlin este o cladire de birouri atragatoare, cu 11 etaje, situata in Washington Platz, in cartierul urban Europacity din Berlin. Aceasta structura de 19.000 de metri patrati, dez-voltata de CA Immo, este un exemplu excelent in care designul arhitectural inovator se combina cu succes cu cerintele tehnice complexe (structurale si energetice) ale unei cladiri comerciale „inteligente”.
Proiectat de 3XN Architects din Copenhaga, cube Berlin iese in evidenta datorita fatadei sale ventilate double skin, care integreaza cladirea in mediul inconjurator. Fatada unica, cu un design personalizat, indeplineste nu doar cerintele arhitectului, ci si cerintele ridi-cate de performanta structurala si energetica.
Datorita combinatiei de sticla folosita pe fatada complet vitrata, estetica este atragatoare din punct de vedere vizual, reflectand imprejurimile pe toate partile cladirii si schimband in mod dinamic aspectul acesteia in functie de unghiul de vizualizare, de vreme si ora zilei. Fatada dinamica foloseste un strat termic in trepte sub un invelis din sticla exterior, care acopera cladirea intr-un model triunghiular. Punctele de acces sunt introduse printr-un set de deschideri in invelisul exterior pe toate cele patru parti si pe mai multe etaje.
Torben Østergaard, partener la 3XN si arhitect al proiectului: „Ideea noastra initiala a fost sa sculptam cladirea, astfel incat sa poata intra intr-un dialog cu spatiul urban, cu cladirile din jur si cu viata din Washington Platz. Pentru a face cladirea sa functioneze ca o sculp-tura, am cautat o sticla reflectorizanta care sa sublinieze aspectul exterior, in timp ce re-flecta si imprejurimile.
Un alt element important in proiectare a fost al maximizarii luminii naturale pentru ocu-pantii cladirii. Dupa cum afirma Torben Østergaard: „Intrucat placarile de pe podea sunt destul de adanci, ne-am propus o fatada complet vitrata, nu numai pentru a crea cele mai bune conditii posibile de iluminat natural, ci si pentru a oferi senzatia deosebita de ferestre din podea pana la tavan, care ofera privelisti exterioare spectaculoase. "
Eficienta energetica
Pe langa arhitectura sa uimitoare, proiectul se remarca si datorita nivelului ridicat de an-gajament pentru sustenabilitatea mediului, cu un consum redus de energie in comparatie cu cladirile de birouri traditionale. Fatada ventilata double skin a fost un factor crucial aici. Pe langa faptul ca furnizeaza lumina naturala, fatada ofera, de asemenea, o protectie so-lara eficienta, permitand in acelasi timp ocupantilor sa beneficieze de ventilatie naturala. Dupa cum afirma Joachim Fauth de la Drees & Sommer, consultantul pentru fatada proiectului: „Pentru a preveni supraincalzirea, adaugam stratul de control solar si peli-culele absorbante solare PVB pe invelisul exterior.”
Matthias Schmidt, Head of Development al investitorului CA Immo afirma: „Ne propunem sa obtinem certificarea DGNB Gold pentru acest proiect. Design-ul fatadei este intr-adevar foarte eficient din punct de vedere energetic si impreuna cu un concept tehnic inteligent care, printre altele, include recuperarea energiei din caldura, rezulta o solutie energetica eficienta care va nega ideea colectiva despre cladirile din sticla ca fiind consumatoare de multa energie.“
O alta provocare a fost realizarea compozitiei structurale a sticlei. Acest fapt a insemnat adaugarea unui alt strat intermediar, care trebuia sa fie compatibil cu stratul absorbant so-lar PVB. Aceasta solutie a fost dezvoltata de la zero si a fost necesara aprobarea nationala in faza de proiectare si constructie. Prin adaugarea acestui strat intermediar suplimentar, stabilitatea marginilor a fost crescuta, iar riscul de delaminare a scazut, reducand totodata indicele de ingalbenire.
Joachim Fauth spune: „Pentru a proiecta un astfel de produs complex, este nevoie de o adevarata munca in echipa, ceea ce s-a si intamplat in timpul proiectarii, cu furnizorul de sticla, cu furnizorul PVB, cu arhitectul si consultantul de fatada toti colaborand strans.”
Expertiza si suport tehnic
Pe langa furnizarea de sticla cu pelicula, echipa Guardian Glass implicata in proiect a fur-nizat si expertiza tehnica.
Dupa cum afirma Olivier Beier Costa, Sales Manager Guardian Glass, care a lucrat la pro-iect: „Cea mai mare provocare a fost combinarea a doua lucruri: in primul rand, designul si conceptul estetic al arhitectului si in al doilea rand, cerintele tehnice ale cladirii, deci a trebuit sa identificam produsele potrivite care ar putea fi utilizate pentru o astfel de aplicatie. Acest lucru a presupus sa efectuam diverse teste si calcule, dar si sa producem mai multe mostre. “
Guardian Glass
- Sticla cu protectie solara Guardian SunGuard® HD Diamond 66 Ultra si SuperNeutral SN 62/34
- Sticla termoizolanta Guardian ClimaGuard® Premium2
- Sticla cu continut scazut de fier Guardian UltraClear®
Investitor/ Dezvoltator
- CA Immo Deutschland GmbH
Arhitect
- 3XN
Consultant in ingineria fatadei, al proiectarii energetice si certificarii cladirilor ecologice:
- DREES & SOMMER
Constructor
- GIG
Procesator sticla
- invelis din sticla exterior: BGT Bischoff Glastechnik AG
Procesator sticla
- invelis din sticla interior: Reflex
 
TSV
ABONARE REVISTE
SISECAM
rehau
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left