Interconnection: Redresarea pietei de echipamente intarzie pana in anul 2026 |
Furnizori de sisteme Publicat de Ovidiu Stefanescu 10 Apr 2025 06:00 |
![]() Segmentul centrelor de prelucrare a fost puternic afectat de cresterea rapida a preturilor, unii lideri din industrie majorandu-le cu 15% in perioada 2022-2023. Avansurile puternice au blocat cererea, centrele de prelucrare reprezentand aproape 47% din valoarea totala a pietei in 2023. Alte segmente, cum ar fi masinile de debitat (20%) si cele de insurubat si gaurit (2%), au o pozitie chiar mai ingrata, confruntandu-se cu o cerere anemica.
In ciuda dominatiei Europei Centrale, care detine 26% din vanzarile de pe piata mondiala, este putin probabil ca regiunea sa cunoasca o redresare reala pana la finele anului in curs. Inflatia galopanta, ratele ridicate ale dobanzilor si lipsa sprijinului guvernamental au creat un mediu toxic pentru investitii pe plan comunitar, cu deosebire in Germania.
In 2023, utilajele din aluminiu au dominat piata utilajelor de profil, reprezentand 56% din vanzarile globale, iar aceasta tendinta nu da semne de incetinire. Cu vanzari totale de 878,4 milioane euro, segmentul continua sa creasca datorita proprietatilor superioare ale materialului, care este usor, rezistent la coroziune si 100% reciclabil. Sustenabilitatea si adaptabilitatea aluminiului fac din acesta o alegere de top in constructii, industria auto si industria aerospatiala. America conduce detasat, cu 67% din piata utilajelor axata pe echipamentele pentru procesarea profilelor din aluminiu, in timp ce in Europa acestea au o cota de 50%.
In ciuda unei cresteri minore in 2023 si 2024, indicele mediu de crestere anuala pana in 2027 este de asteptat sa atinga 2,9%, vanzarile de utilaje din PVC urmand sa ajunga la 404,5 milioane de euro. Echipamentele pentru prelucrarea sistemelor din otel raman o piata de nisa, desi unii competitori din industrie fac investitii orientate spre viitor.
Piata globala a utilajelor de profil ramane foarte concentrata, doar cateva companii controland majoritatea vanzarilor. Giganti europeni precum Voilàp, FOM, Urban, Graf, Rotox, Schirmer si Stürtz domina oferta de pe piata, dar companiile turcesti Kaban, Murat si Yilmaz patrund in America Latina si Africa, mentinand in acelasi timp o pozitie puternica in Orientul Mijlociu. De asemenea, o serie de producatori din APAC, precum Tianchen si Parker, devin forte globale redutabile, dupa ce o indelungata perioada au dominat pietele locale.
|