Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Duminica, 24 Noiembrie 2024
Hilti
Home - Stiri - Furnizori de Sisteme - LME: Prabusire a cotatiei metalelor de baza
LME: Prabusire a cotatiei metalelor de baza
Furnizori de sisteme Publicat de Cosmin Dincu 18 Aug 2015 19:10
Marti, 18 august a.c., pretul metalelor de baza tranzactionate la principalele burse specializate (printre care se afla si London Metal Exchange – LME) s-a prabusit, iar cuprul a ajuns la minimul cotatiei din ultimii sase ani, ca urmare a temerilor referitoare la destabilizarea cererii din China, dupa cum informeaza analistii agentiei Barclays, citati de MarketWatch. Astfel, in SUA, la tranzactiile pentru acest metal (cu termen de livrare in septembrie a.c.) s-a pierdut o cota de 1,42%, pana la un pret de tranzactionare de 2,272 USD pe livra, pe fondul temerilor potrivit carora recenta devalorizare a monedei chineze in raport cu dolarul american va incetini importul de cupru al Chinei. Ca si alte metale de baza, cuprul se tranzactioneaza in dolari SUA, astfel incat continuarea trendului de apreciere fata de yuan va insemna ca acest metal devine tot mai scump pentru cumparatorii din China. „In timp ce diversele speculatii continua, in ceea ce priveste momentul potrivit pentru tranzactionare (cu limitarea pierderilor), datele macroeconomice din China sunt extrem de fluctuante si fragile, astfel incat deprecierea monedei yuan, concomitent cu deteriorarea economiei chineze, va fi o realitate, cel putin pe termen scurt. Exista insa posibilitatea ca economia Chinei sa-si revina in semestrul al doilea a.c., ca urmare a aplicarii unor masuri de stimulare de catre guvernul din Beijing, dar aceasta supozitie nu este suficienta pentru a contracara declinul cotatiei metalelor de baza, in general si a cuprului, in special”, sustin specialistii Barclays. Totusi, pentru cupru, exista totusi o raza de speranta, deoarece noile date macroeconomice anuntate in SUA indica faptul ca rata de crestere a volumului de constructii rezidentiale noi pe piata americana de profil, aferenta lunii iulie, este cea mai rapida de la inceputul marii recesiuni (din 2007-2008).  
Aluminiul se intoarce rapid la situatia din 2009
Si in cadrul LME, la inchiderea sedintei de tranzactionare din 17 august 2015, contractele privind aluminiul primar ce se furnizeaza la trei luni au avut o cotatie de 1.558,5 USD/tona, iar in perioada ultimelor 30 de zile scaderea pretului a fost continua, pornind de la un nivel putin peste 1.700 USD/tona la 17 iulie 2015. Fara a lua in considerare datele legate de situatia actuala din China, analistii Sucden Financial prognozeaza, in cadrul celui mai recent raport trimestrial, ca in intervalul iulie-septembrie a.c. aluminiul se va tranzactiona la preturi cuprinse intre 1.650 USD/tona si 1.800 USD pe tona. Pentru intregul an in curs, bazandu-se pe o cotatie medie de 1.800 USD/tona, Sucden Financial estimeaza o productie de 57,3 milioane de tone de aluminiu rafinat si un consum de 56,8 milioane de tone, iar piata va fi si in continuare volatila, trendul cotatiei fiind descendent. Potrivit unui alt raport punctual, dat publicitatii pe 18 august a.c., Kathleen Retourne, analist in cadrul FastMarkets, sustine ca in actuala sedinta de tranzactionare a LME cuprul a ajuns la un nivel sub pragul psihologic de 5.000 USD/tona, la inceput fiind comercializat la 5.012 USD pe tona (din nou cota minima a ultimilor sase ani) si reflectand o pierdere de 103 USD. „Chiar si in context, fondurile speculative au continuat sa-si lichideze unele pozitii mult prea expuse, volumul sporind semnificativ in contextul in care doar in cateva ore mai mult de 7.500 de loturi au fost tranzactionate, schimbandu-si rapid proprietarii. In ceea ce priveste aluminiul, pierderea a fost initial mai redusa, de 11 USD, insa cotatia a ajuns la pragul minim consemnat in iulie 2009, respectiv la 1.557 USD/tona, iar stocul a scazut cu 10.025 de tone, pana la 3.335.575 tone, in timp ce garantiile anulate au regresat cu 9.925 de tone, ajungand la 1.331.700 de tone”, a subliniat Kathleen Retourne, care a adaugat si ca „majoritatea brokerilor atesta pierderile generale consemnate la aproape toate metalele de baza, avand drept cauze inconsistenta pietelor globale, grav afectate de recordurile minime ale cotatiilor din ultimii sase ani, de aprecierea USD fata de yuan, de incetinirea vizibila a tendintei de recuperare a economiei mondiale si de amenintarile existente pe segmentul petrolului. La toate acestea se adauga cresterea graduala a stocului – in absenta unor reactii imediate de limitare a productiei de aluminiu/ cupru – si problemele din China, ceea ce ar putea induce noi pierderi in industrie, cu efecte negative ce nu pot fi evaluate momentan”.
***
Datele publicate la 14 august a.c. atesta ca productia chineza de aluminiu, cupru si nichel a sporit in iulie 2015, ceea ce va avea un efect major in sensul continuarii trendului general descendent al cotatiilor internationale. Informatii suplimentare, la www.lme.com
 
ABONARE REVISTE
SISECAM
rehau
TSV
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
 
hospice doneaza
simonswerk left