Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Luni, 29 Aprilie 2024
Hilti
Home - Stiri - Furnizori de Sisteme - PHI: Aerisire mecanica versus sisteme de ventilatie controlata
PHI: Aerisire mecanica versus sisteme de ventilatie controlata
Furnizori de sisteme Publicat de Ovidiu Stefanescu 29 Mai 2012 10:36
Recent, cercetatorii institutului de case pasive PHI din Darmstadt au realizat un studiu cu privire la eficienta sistemelor de ventilare, comparand metodele clasice cu acelea in care se apeleaza la solutii automate. Conform datelor comunicate, fiecare element de tamplarie cu functie de asigurare a schimbului de aer, instalat in cadrul apartamentelor care nu au fost dotate cu echipamente centralizate, a necesitat o deschidere timp de 207 minute/zi, datele respective fiind aproximativ egale cu acelea furnizate in cadrul literaturii teoretice de specialitate. Observatiile efectuate in mod regulat au indicat faptul ca rulourile sunt inchise pe intreg parcursul noptii, la apartamentele analizate, in unele situatii acestea ramanand in pozitia respectiva chiar si pe timpul zilei (in special, la dormitoare). Pentru a se obtine o imbunatatire a schimbului de aer, s-a presupus ca intre orele 7 a.m. si 7 p.m., cel putin, sistemele de umbrire aferente bucatariei, dormitorului si camerei copilului ar trebui lasate in pozitie semideschisa (cu o fanta de 30 cm in zona inferioara), actiune ce ar duce la blocarea a numai jumatate din fluxul de aer care ar intra, in mod normal, in incinta respectiva. Un alt scenariu presupune faptul ca inclusiv draperiile constituie bariere artificiale in calea aerului, instrumentul de masura indicand ca acestea obstructioneaza patrunderea a circa jumatate din aerul care ar fi admis, in absenta lor. Pentru intreaga perioada in care au fost realizate cercetarile, s-a calculat un flux volumetric mediu de 59 m3/h pentru estimarea cea mai favorabila si de 34 mc/h in cazul cel mai putin favorabil (valori corespunzatoare unor niveluri ale schimbului de aer cu exteriorul de 0,22 h-1, respectiv de 0,18 h-1). Excluzand intervalele atipice (de regula, sarbatorile legale si weekend-urile, atunci cand activitatea gospodareasca la nivelul bucatariei este mai intensa), cotele respective au putut fi reduse cu inca 10%.
 
Fluxuri de aer proaspat aproape duble, la unitatile locative aerisite automat
Ratele fluxurilor de aer dintre exterior si interior, in cazul analizei sistemelor de ventilatie controlata, au fost inregistrate, in mod constant, in cadrul a patru apartamente, tinute sub observatie pe intreaga perioada a experimentului. Procesul de aerisire s-a realizat, in aceste cazuri, prin stabilirea, cu ajutorul dispozitivelor de reglaj, a intensitatilor fluxurilor volumetrice de aer, pe baza datelor obtinute in urma analizei rezultatelor furnizate de echipamentele specializate de masurare. In doua dintre unitatile locative, s-au utilizat valorile medii, nefiind posibila deteminarea exacta a gradului de ventilatie. O observatie interesanta este aceea ca, inainte de aplicarea masurilor de reabilitare, in apartamentele respective s-a apelat foarte rar la metoda ventilatiei naturale. Din acest motiv, studiul nu a luat in calcul acest efect, iar in cadrul analizei finale s-a presupus faptul ca totalul cantitatii de aer provenit prin structura ferestrelor este neglijabil. Datele rezultate au indicat un flux volumetric mediu de fluid de 84 mc/ora, in conditiile in care valorile externe au fost de 41 mc/ora, respectiv de 135 mc/ora, insa in prima situatie trebuie avuta in vedere defectarea temporara a sistemului de ventilare, care a dus la functionarea acesteia la jumatate din capacitatea nominala. Informatii suplimentare, la www.passiv.de 
 
 
SISECAM
TSV
rehau
ABONARE REVISTE
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left